Gezondheidsclaims stellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid. Een voorbeeld is ‘cholesterolverlagend’, zoals je soms op margarine ziet staan. Gezondheidsclaims moeten goed onderbouwd zijn. Ze mogen alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staan. Gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten hebben voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim niet nodig. Producten met […]
Allergenen en diëten
In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.
Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.
GI-DIEET
Het GI-dieet is een afvaldieet, gebaseerd op de theorie dat het eten en drinken van voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI) tot gewichtsverlies leidt. De GI is een maat voor de snelheid waarmee het bloedsuikergehalte stijgt na het eten van koolhydraten. Koolhydraten met een hoge GI zouden moeten worden vermeden, terwijl koolhydraten met een lage […]
GLUTEN
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie glutensensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten. Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen , zoals onder andere in alle soorten gewoon […]
GLUTEN EN HET GLUTENVRIJ DIEET
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie glutensensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten.Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen , zoals onder andere in alle soorten gewoon brood, […]
GLUTENALLERGIE
De term glutenallergie wordt soms gebruikt voor coeliakie (glutenintolerantie). Dat is onterecht. Coeliakie is een auto-immuunziekte en geen allergie.
GLUTENSENSITIVITEIT
Glutensensitiviteit of non-celiac gluten sensitivity (NCGS) is een erkende aandoening waarover nog veel onduidelijkheden bestaan. Mensen met glutensensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie (glutenintolerantie) hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat […]
GLUTENVRIJ LOGO
Producten met het Glutenvrij logo passen in een glutenvrij dieet voor mensen metcoeliakie of glutensensitiviteit. Speciale glutenvrije dieetproducten zijn verkrijgbaar in reform- en natuurvoedingszaken en enkele grote supermarkten. Ze zijn ook rechtstreeks te bestellen bij fabrikanten, importeurs of bij de groothandel. Producten die het glutenvrij logo hebben, zijn gecontroleerd door een onafhankelijk testbedrijf. Als de producten voldoen […]
GLYCEMISCHE INDEX LIJST
Er zijn vele soorten suikers in vele gedaantes. De suikers, ook wel koolhydraten genoemd, hebben een werking op onze bloedsuikerspiegel en het lichaam moet dit op hormonale wijze zo stabiel mogelijk zien te houden. Het nuttigen van een enorme hoeveelheid suiker zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er via insuline uit de alvleesklier […]
HOGE BLOEDDRUK
Bij een hoge bloeddruk worden vaak medicijnen voorgeschreven. Maar ook dan blijft een gezonde leefstijl van belang. Het is aan te raden veel groente en fruit te eten, veel te bewegen, niet te roken, tijdig te ontspannen en matig te zijn met alcohol, drop en zout.
HORMOONBALANSDIEET
Het hormoonbalansdieet is een dieet dat niet alleen afvallen als doel heeft, maar ook het verbeteren van de algehele gezondheid. De theorie achter het dieet is dat een hormonale onbalans de oorzaak van overgewicht is. Bij het hormoonbalansdieet wordt geadviseerd om bepaalde voedingsmiddelen te mijden en andere juist wel te gebruiken. Het hormoonbalansdieet is ingewikkeld om […]
JOULE
De joule (J) is de internationale eenheid voor energie. De Joule is de hoeveelheid energie die nodig is om een object van 1 Newton te verplaatsen over een afstand van 1 meter. De joule kan gebruikt worden om de hoeveelheid energie in voedingsmiddelen uit te drukken, maar meestal wordt dit in calorieën uitgedrukt. 1 joule […]
KOEMELKALLERGIE
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Bij een koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden. Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Voor kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie wordt hypoallergene kunstvoeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, […]