Hier vindt u een aantal salades die over het algemeen veel terug te vinden zijn in de Hollandse snackbars. Wij vermelden wat er volgens de klassieke bereiding in een salade hoort te zitten. U kunt en hoort natuurlijk uw eigen stijl en smaak te creëren in uw salade. Salades kunnen in drie groepen worden onderverdeeld: […]
SATÉROL
Een Satérol is satévlees met pindasaus gehuld in een krokant flensje. Mora bracht deze snack in 1988 op de markt in Nederland. Deze snack dient gefrituurd te worden, maar kan ook in de oven bereid worden. Over het algemeen wordt de rol gevuld met kippenvlees. Het gewicht is ongeveer 100 gram en bevat 210 calorieën […]
SCOTCH EGGS
Een hardgekookt ei ingepakt in gehakt en paneermeel en vervolgens gefrituurd lijkt misschien een product van de moderne pubcultuur. Maar het Schotse ei werd uitgevonden door het Londense warenhuis Fortnum & Mason in 1738. Dit recept komt van keukenassistent Lucy- Ruth Hathaway, afkomstig uit Londen, Engeland. Ze zeggen dat ze in 1738 scotch eggs hebben […]
SHOARMAROL
De Shoarmarol lijkt erg op de Satérol, met als belangrijkste verschil dat het satévlees is omgewisseld met shoarmavlees. De snack wordt warm genuttigd en dient in de frituurpan te worden bereid. Andere fabrikanten hebben hier een variatie op gemaakt. Na het frituren hoort het flensje krokant te zijn. Deze snack bevat 275 calorieën per 100 […]
SITOSTICK
Een Sitostick is kalkoenvlees op een spiesje met een krokant jasje. De in rond 1970 uitgevonden snack is vooral in België populair; vaak wordt deze in combinatie met mayonaise gegeten. De snack is ook uitgevonden in België, door een man genaamd Jan Mertens. Tegenwoordig zit het in het assortiment van Mora en dit bedrijf is […]
SJASLIEK
Sjasliek is een delicatesse die bestaat uit aan pennen geregen stukken lams- of schapenvlees. De sjasliek komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Bij de originele sjasliek wordt vaak orgaanvlees (nieren, lever) en paddenstoelen meegeregen . De pennen worden geroosterd. De hedendaagse slager levert vele verrassende varianten op dit thema, waarbij ook varkens- en rund- en kalfsvlees […]
SMULROL
De smulrol is een Mora snack uit 1980. Het lijkt een beetje op een loempia. De smulrol is een Nederlandse snack die door snackfabrikant Mora wordt verkocht. Hij heeft de vorm van een flens in een staafvorm en is gevuld met een gekruid mengsel van vlees- en groenteblokjes. De smulrol moet worden gebakken in een […]
SPECIAAL
Een patatje, frikandel of een hamburger speciaal is niet meer weg te denken uit de Hollandse snackbar. Klassiek gezien houdt de toevoeging ‘speciaal’ in dat er een mix van mayonaise, ketchup en fijngesneden ui aan de gekozen snack wordt toegevoegd. Tegenwoordig wordt de mayonaise vaak vervangen door de goedkopere frietsaus en in enkele gevallen door […]
STEPPEGRAS
Een steppegras® is een complete schotel waar u meer dan alleen frietjes krijgt. De combinatie van het vlees met daarboven op de originele steppegrassaus® en een berg overheerlijke fijne frietjes en als afronding het schijfje citroen met kaviaar er bovenop geeft een geweldige smaaksensatie. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg. In […]
TOMATENKETCHUP GESCHIEDENIS
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat ‘vissaus’ betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw. Volgens Davidson is het woord in Europa geïntroduceerd door Nederlandse handelaren. Ketchup […]
VARKEN, SCHNITZEL
Schnitzels zijn langwerpig en vrij dun en worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Ook worden ze platgeslagen zodat het vlees snel gebakken kan worden zonder dat het opbolt. Allerhande stukken gepaneerd varkensvlees worden door slagers als schnitzels verkocht. Slagers verkopen veelal vlees uit de […]
VEGA FRICK
VEGA FRICK