Schnitzels zijn langwerpig en vrij dun en worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Ook worden ze platgeslagen zodat het vlees snel gebakken kan worden zonder dat het opbolt. Allerhande stukken gepaneerd varkensvlees worden door slagers als schnitzels verkocht. Slagers verkopen veelal vlees uit de […]
VARKEN, SCHOUDERKARBONADE
De schouder heeft na de halskarbonade het meeste vet en daardoor veel smaak. Deze karbonade is afkomstig van de intensief gebruikte spiermassa rond de schouder en is dus wat taaier. Het heeft wat been, zonder been zou het vlees een schouderfilet zijn. Tussen de hals-en ribkarbonade in, de eerste 5 à 6 ribben van de […]
VARKEN, SPARE-RIBS
Spareribs zijn magere ribbetjes, ook wel varkensribbetjes genoemd. Men serveert als spareribs maximaal dertien ribben aaneen. Het vlees zit op en tussen de botten. Dit vlees is erg geschikt om te roosteren op de barbecue, in de oven of grill. Een zoete of pittige marinade heeft bij spareribs de voorkeur. Er zijn twee soorten: spareribs uit de […]
VARKEN, SPEKLAP
De speklap is afkomstig van de varkensbuik. Van al het spek dat een varken heeft is dit stuk vlees het magerst. Men kan speklappen bakken in repen van ongeveer 100 tot 200 gram en 1 cm dikt. Afhankelijk van welk deel van de buik het wordt gesneden, heeft de speklap meer of minder vet. Speklapjes zijn […]
VARKENSGRIEP
Varkensgriep is een ziekte bij varkens die wordt veroorzaakt door influenzavirus type A. Mensen die in contact komen met zieke varkens kunnen ermee besmet raken, maar dit is ongevaarlijk. Het virus is alleen aanwezig in de luchtwegen van het varken, dus niet in het varkensvlees. Mensen kunnen daarom niet besmet raken door het eten van […]
VARKENSHAAS
De varkenshaas is het zachtste en mooiste stukje vlees van het varken. Het wordt gesneden uit de rib van het varken. Een gehele varkenshaas bestaat uit de bekende lange haas (langwerpig, aflopend in een punt) en een onregelmatig dikker gedeelte (‘kophaas’). Goede kwaliteit varkenshaas heeft een lichte vetmarmering, maar is vergeleken met andere delen vrij […]
VARKENSPEST
Varkenspest is een dierziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte voor varkens. Zowel biggen als varkens kunnen eraan overlijden. Varkenspest is niet gevaarlijk voor de mens. Mensen kunnen niet besmet raken met varkenspest, ook niet als ze besmet vlees zouden eten.
Veau sous la Mère kalfsvlees
Het Veau sous la Mère kalfsvlees is uitsluitend afkomstig van kalveren uit Zuid-West Frankrijk. Er wordt al decennia lang een stamboek bijgehouden, zodat de afkomst van de dieren gegarandeerd kan worden. Iedereen, die het Zuid-Westen van Frankrijk bezocht, zal de eindeloze ruimte en rust ervaren hebben. Stress lijkt hier zeldzaam. Deze rust beleven ook de […]
VEETEELT
De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. In Nederland bestaat de veeteelt voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij. Er zijn ook veehouderijen die meer rekening houden met dierenwelzijn. Dit zijn bijvoorbeeld de scharrelveehouderij en de biologische veehouderij. Op dierlijke producten zijn verschillende keurmerken te vinden die rekening houden met […]
VEILIGHEIDSNORMEN
De maximale hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid is terug te vinden in de tabellen van de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) en Toelaatbare Dagelijkse Inname (TDI).
VERBETERD ROODBONT
Verbeterd roodbont is een typisch vleesras ontstaan uit de meest vleestypische roodbonte MRIJ runderen. De overdaad aan bespiering van dit enige Nederlandse vleesras geeft nogal eens geboorteproblemen. Een beetje stier kan een gewicht van wel 1300 kilo bereiken. Het vlees van deze koeien is mager en heeft een fijne structuur.
VERDUURZAMEN
Conserveren.