Alfalfa is de nederlandse naam van de ontkiemde zaden van de Luzerne plant. De arabieren noemen het “de vader van alle voedsel.” Alfalfa werking Alfalfa had een direct effect op de arabieren; ze waren beter gemutst en hadden een betere gezondheid. Recenter worden er concretere dingen beweerd over alfalfa. Alfalfa werkt anti-inflammatoir, als antioxidant, en […]
ALLERGENEN
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten staan. Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product: glutenbevattende granen, zoals […]
ALOE VERA
Aloë vera wordt al millenia lang gebruikt binnen de traditionele geneeskunde. Er bestaan meer dan 400 soorten van deze plant. Het komt voor in de bijbel en veel andere historische schriften. De eerste aloë vera is omstreeks 1700 in Nederland (Amsterdam) aangekomen vanaf de koloniën. Aloë vera werking Aloë vera heeft meerdere traditionele werkingen te […]
AMANDEL
De pit van de steenvrucht van de amandelboom. De amandel wordt ontdaan van de schil (‘gekraakt’) en even in kokend water te gedompeld om het dunne vliesje te verwijderen. Wat overblijft is de blanke pit. Bittere amandelen moeten bovendien worden verhit om het zeer giftige blauwzuur onschadelijk te maken. Amandelen zijn de meest geteelde en gegeten […]
AMANDEL ALLERGIE
Amandel (Prunus dolcis, synoniem: Amygdalus communis) wordt beschouwd als een noot van een boom, terwijl hij eigenlijk behoort tot de familie van Rosaceae, waartoe ook de appels, peren, perziken, kersen, pruimen, necatrines, abrikozen en aardbeien behoren. Veel bewerkte voedingsmiddelen kunnen amandelen bevatten, zoals bijvoorbeeld, snacks, gebak, ijs, kauwgom, drankjes (amandel melk) en curry. Symptomenhttps://www.gastropedia.nl/artikel/kauwgum/ De […]
AMBACHTELIJK KORENMOLENAARS GILDE
Het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) is een gilde, waarin momenteel een 40-tal molenaarsbedrijven in heel Nederland zijn verenigd. Tot de doelstellingen van het AKG behoren onder andere het bevorderen en produceren van gezonde voeding en het doen voortleven van het korenmolenaarsambacht passend binnen de huidige maatstaven. Het plezier van het zelf bakken begint bij het […]
AMOURETTES
Plakjes ruggenmerg van rund en kalf of edele delen van jong mannelijk slachtvee.
AMSTERDAM ELIXER
Amsterdam Elixer is een zeer oude likeur, aanvankelijk bedoeld als hulp voor de spijsvertering. De kruiden in het Amsterdam Elixer waren een probaat middel tegen te vette voeding en zorgden voor afname van ‘een opgeblazen gevoel’ van de maag. Bovendien zorgden zij voor een versnelde vochtafvoer. Amsterdam Elixer wordt onder meer gemaakt van citroen melisse, koriander, […]
Amsterdamse garnalengehaktbal
Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel normaal was dat er iets te eten was. Van een gekookt ei tot een bal gehakt. Gesneuveld door ziekelijke regelzucht. Er doet zelfs het verhaal de ronde dat die gehaktballen garnalen bevatten. Hoe kan dat? Doordat de […]
AMUSE-BOUCHE
Mondvermaakje, klein hapje voorafgaand aan de maaltijd.
ANIMELLES
Edele delen van jonge mannelijke dieren, speciaal van het lam.
ANNONCER
Aankondigen van bestelde gerechten.