Veelgebruikte siropen zijn: aalbessensiroop, aardbeiensiroop, abrikozensiroop, amarettosiroop, ananassiroop, anijssiroop, appelsiroop, bananensiroop, blauwbessensiroop, bramensiroop, caramelsiroop, chocoladesiroop, citroensiroop, cranberrysiroop, frambozensiroop, gembersiroop, grapefruitsiroop, groene-bananensiroop, guavesiroop, hazelnootsiroop, honingsiroop, kaneelsiroop, kersensiroop, kiwisiroop, koffie- siroop, limoensiroop (lime juice, citron vert), lycheesiroop, macadamiasiroop, mandarijnsiroop, mangosiroop, meloensiroop, perensiroop, perziksiroop, pruimensiroop, rietsuikersiroop, rozensiroop, sinaasappelsiroop, vanillesiroop, violetsiroop en zwartebessensiroop.
Frisdranken en siropen
Frisdranken zijn onmisbaar voor het maken van longdrinks. Afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeur zijn alle soorten geschikt. Frisdranken worden pas toegevoegd nadat de basis van een longdrink is gemixed en in een hoog glas uitgeschonken. Sappen en siropen zijn het belangrijkste niet-alcoholische bestanddeel van cocktails. Als algemene mixregel geldt: hoe beter de ingrediënten, hoe beter het eindproduct.
In de meeste gevallen is dan ook het gebruik van vers sap aan te raden. Rijp fruit levert het meeste sap op. Citrusfruit laat zich met een vruchtenpers heel eenvoudig verwerken tot een ideaal mixsap. Vruchten met compact vruchtvlees, zoals papaja, mango en meloen, kunnen met een sapcentrifuge tot sap worden verwerkt. De meestgebruikte sappen in de cocktailbar zijn ananassap, (gezoet) citroensap, passievruchtensap, sinaasappelsap en tomatensap.
Verder wordt onder andere gebruikgemaakt van het sap van abrikoos, appel, banaan, druif, grapefruit, guanabana, guave, kers, mango, papaja, peer en perzik. Bij het maken van cocktails en longdrinks verdient vers sap altijd de voorkeur boven dat uit pak of blik. Een uitzondering is coconut cream (onmisbaar bestanddeel van de rumdrank Piña Colada) dat alleen in blikjes verkrijgbaar is. Er is in pak, blik of fles ook een groot scala aan samengestelde sappen te koop, bestaande uit een combinatie van smaken zoals sinaasappel/passievrucht, multivruchten of tropische fruitpunch.
Limonadesiropen worden in de huidige cocktailtrends een steeds belangrijker ingrediënt. Fabrikanten van siropen zijn uiterst creatief en bestoken de markt veelvuldig met nieuwe smaken. Sinds kort is er een ontwikkeling naar siropen die zijn opgebouwd uit twee of meer smaken. Vooral in Frankrijk zijn deze combi-siropen zeer populair. De combinaties zijn soms voor de hand liggend (ananas/kokos), andere keren ronduit verrassend (passievrucht/mango).
Siropen hebben de prettige eigenschap dat ze de smaak van de cocktail kunnen versterken. Ze worden vrijwel altijd gebruikt in combinatie met vruchtensappen en vermengen zich daar moeiteloos mee.
SUIKERSIROOP
Ook in de vorm van rietsuikersiroop (sirop de sucre de canne). In de cocktailbar zo mogelijk nog belangrijker dan grenadine. Vroeger moest de bartender werken met zelfgemaakte suikersiroop, ook wel ‘suikerwater’ of ‘barsiroop’ genoemd. Hij werd bereid door twee delen suiker te verhitten met één deel water en net zo lang te roeren totdat een […]
TRIPLE-SECSIROOP
Een niet-alcoholische variant van de likeur triple sec. Mooi helderwit van kleur.
TROPICAL SIROOP
Een samengestelde siroop van een aantal vruchtensmak en. Afhankelijk van het merk bestaat hij meestal uit een vijf- tot zestal ingrediënten.