Familie der ruwbladigen, waartoe ook de koffieplant behoort. Rüdesheimer koffie Verwarm een glas, doe er 1 theelepel suiker en 4-5 cl Asbach Uralt in, schenk er sterke koffie over en roer tot de suiker is opgelost. Schep de met vanillesuiker gezoete slagroom op de koffie en bestrooi de room met wat geraspte chocolade.
Glossarium Koffie
Ons woord ‘koffie’ komt van de Latijnse naam voor het plantengeslacht Coffea. Dat hoort tot de familie der Rubiaceae, die ruim honderd geslachten en zesduizend soorten omvat; de meeste zijn tropische bomen en struiken. Alle Coffea-soorten zijn houtig, maar variëren van kleine struiken tot bomen van meer dan 10 m hoog. Voor de koffiedrinker zijn er binnen het geslacht twee belangrijke en twee wat minder belangrijke soorten. C. arabica produceert de arabicaboon: leverancier van een kwaliteitskoffie die als enige puur (dus niet in een melange) wordt gedronken.
Van C. robusta komt de robustaboon, die vaak in melanges wordt verwerkt. De twee minder belangrijke soorten zijn C. liberica en C. excelsa, die respectievelijk liberica- en excelsabonen leveren. Arabicakoffie wordt vooral verbouwd in Brazilië en Colombia. Het is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. Ook de bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Robustakoffie komt van een forse struik, of kleine boom, die ruim 10 m hoog kan worden.
De bessen zijn rond; de zaden ovaal en iets kleiner dan die van de arabica. De robustaplant wordt verbouwd in West- en Midden-Afrik a, Zuidoost-Azië en ook wel Brazilië. Libericabomen zijn sterk en worden tot 18 m hoog. Ze hebben grote, leerachtige bladeren; ook de bessen en bonen zijn fors. Libericakoffie wordt verbouwd in Maleisië en West-Afrika. Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de wereldproductie uit arabicakoffie. Het aandeel van robustakoffie wordt echter steeds groter, voornamelijk door de betere oogsten
RWANDA
Produceert goede koffie van gewassen arabicabonen met een zachte, volle smaak. Echte topkwaliteit blijft uit.
SAO TOMÉ EN PRINCIPE
Een bescheiden producent van arabicabonen van topkwaliteit, met een zachte, volle smaak. Een groot deel wordt geëxporteerd naar het kwaliteitsbewuste Scandinavië.
SPANISH COFFEE
Als Irish coffee, maar zonder suiker en met Kahlua in plaats van whisky.
TAHITI
Koffie uit dit productiegebied is zeer moeilijk te krijgen. Hij heeft een zoete, ronde smaak met een eigen karakter.
TAMPER
Een tamper (koffiestamper) is een instrument waarmee bij de bereiding van espresso gemalen koffie in de filterdrager wordt aangedrukt tot een compacte koffiekoek.
TANZANIA
De beste koffiesoorten uit dit land zijn uitmuntend en hebben een heerlijke zachte zuurgraad en een fijne geur. Geen grote oogsten.
TURKSE KOFFIE
TURKSE KOFFIE Zeer fijn gemalen koffie, suiker en water worden in een ibriq gedaan, een koperen kannetje met lange steel. Als het mengsel heeft gekookt wordt het van het vuur gehaald. Dit proces van aan de kook brengen wordt twee keer herhaald. Traditioneel wordt aan Turkse koffie wat kardemom toegevoegd.
UTZ CERTIFIED
UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders. Omschrijving UTZ Certified is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk staat op koffie, thee en chocolade die afkomstig is van […]
VACUÜMMETHODE
In 1840 bedacht door R. Napier. Een voor de helft met water gevulde glazen bol wordt boven een hittebron geplaatst. Boven op de bol bevindt zich een glazen reservoir met droge koffie. Als het water in de bol kookt, stroomt het via een sifon naar het reservoir met koffie.
VENEZUELA
De meeste Venezolaanse koffie gaat naar Rusland en Colombia. De smaak is licht en verfijnd; de koffie is goed te gebruiken voor melanges, maar smaakt ook ongemengd uitstekend.
VIETNAM
Nog kleine maar in betekenis toenemende koffieproducent. Japan investeert in nieuwe ondernemingen.