1. Bij de bierbereiding een flauwzoet aftreksel van > mout; een gezoet en gehopt beslag dat gereed is voor de gisting van bier. 2. Bij de whiskybereiding de vloeistof waarin gemoute en ongemoute granen met behulp van water tot een beslag zijn gemaakt.
WORT
Uit mout verkregen, gefilterde extracthoudende vloeistof die al dan niet voorzien is van hop.
X.O. (Extra Old)
Aanduiding op het etiket van een langdurig op fust gerijpte > cognac.
XANATH
Mexicaanse likeur op basis van vanille en koffiebonen. Er zijn twee soorten: Xanath Cream en Xanath Vanilla. Xanath was ooit de favoriete drank van de Azteken. xérès Franse schrijfwijze voor de Spaanse stad Jerez en de daarvan afkomstige Sherry.
XINYANG MAOJIAN (China).
Mooie stevige reepjes handgerold blad. Geeft een oranjegroen aftreksel met een fris aroma en een zachte smaak.
XYZ Gold rum, Cointreau, citroensap (shake)
Gold rum, Cointreau, citroensap (shake)
YAM
In Zuid-Amerika en Afrika geproduceerde ‘wijn’, verkregen door vergisting van het zetmeelrijke wortelsap van de broodwortelplant, de maniok of de manihot.
YAYIN
Hebreeuws woord voor wijn. Mogelijk is hiervan het Bargoense woord > jajem voor sterke drank afgeleid.
YELLOW BIRD
Witte rum, triple sec, Galliano, limoensap (shake)
YELLOW SEA
Wodka, witte rum, Galliano, maraschino, suikersiroop, limoensap (shake)
YENI-RAKI
Een Turkse > raki, echter niet van anijs maar op basis van rozijnen.
YIN ZHEN (China).
Witte thee van jonge knopjes vol zilverwitte haartjes. De blaadjes worden slechts twee keer per jaar geplukt en geheel met de hand verwerkt. Duur maar verrukkelijk. Vanwege zijn zilverkleur wordt witte thee ook wel verkocht als Silvery Tip Pekoe, China white of Fujian White