Herkomst: Spanje.Hoofdbestanddelen: gehele varkensham met been.Toevoegingen: zeezout.Vorm: natuurlijk poothammodel.Bereiding: droogzouten – rijpen – drogen (12 – 24 maanden).Snit: mager varkensvlees met spekrandje.Bijzonderheden: de meest verkochte populaire rauwe ham in Spanje. De droogtijd varieert van 8 tot 24 maanden. Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen. Het staat bekend om zijn smaak, […]
Spaanse keuken
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
SHERRY
Aperitiefwijn met in Nederland en België een minimum alcoholgehalte van 18 procent. Wordt geproduceerd in een scherp afgebakend herkomstgebied van de Zuid-Spaanse provincie Andalusië, rondom het stadje Jerez de la Frontera. In overeenstemming met de voorschriften van de benaming van oorsprong ” J erez-Xérès-Sherry” zijn er drie groepen of families van Sherry-wijnen: de “Dry Sherry Wines” (Generoso Vinos), de “Naturally Sweet Wines” (Vinos […]
SIDRA
Sidra is een appelcider dat in de meeste gevallen komt die uit Asturiës. Daar wordt ze zonder koolzuur gedronken. Om het luchtige effect te krijgen moet ze van een afstand in het glas worden gegooid, door de fles hoog boven het hoofd te houden en het glas ongeveer bij de knie. Slechts weinig mensen lukt […]
SIGNATUURGERECHTEN DE ROCA BROERS
Dit eigentijdse Catalaanse restaurant is in de voorloper van een ‘gastro-botanische’ onderzoeksproject dat wordt catalogiseren zeldzame wilde soorten met het oog op de herinvoering van hen in ons voedsel-systemen. Een maaltijd in een eetruimte met glazen wanden is tegelijk geruststellend en toch gastronomisch uitdagend – maar de Roca broers ‘El Celler heeft nooit zijn nederige […]
SIGNATUURGERECHTEN ELANA ARZAK
Arzak’s keuken is doordrenkt met de persoonlijkheid van Arzak. Verbonden met zijn wortels en met een creatieve geest in constante evolutie. Het is een kenmerkende keuken. Elk gerecht dat uit de keuken van Arzak komt, draagt zijn stempel. Van de markt De grondstoffenopdrachten op de plaat. Met Baskische geest. Baskisch zijn is niet gekozen, het is een verantwoordelijkheid. […]
SPAANSE GEHAKTBALLETJES MET TOMATENSAUS
Elk tapasbar in Spanje heeft een variant op deze gehaktballetjes. Gehaktballen vormen een vast onderdeel van de Spaanse maaltijd. Deze worden in allerlei formaten gemaakt van rund-, lams- en varkensvlees, gebraden of gebakken. Serveer deze balletjes met cocktailprikkers als tapas bij een drankje of serveer de balletjes met rijst voor een stevige hap. Spaans: Albóndigas […]
SPAANSE OMELET
Platte omelet van in olijfolie gegaarde dunne schijfjes aardappel en eventueel fijngesneden ui, vermengd met eieren. Aan beide kanten gebakken in een sauteuse met olijfolie.
SPAANSE WORSTEN & VLEESWAREN
Hierbij vindt u een beperkt maar wel een belangrijk overzicht van Spaanse worst & vleeswaren. Tevens belangrijk benamingen die voorkomen bij worst vleeswaren.Ook kunt u in de spaanse keuken en bij worst en vleeswaren meer soorten vinden. Bisbe Gekruide Catalaanse worst van varkenslever, maag en spekzwoerd in een dikke darm verwerkt. Butifarra cruda Bevat o.a. […]
TAFELOLIJVEN
De olijf (tafelolijven) is de vrucht van de olijfboom (Olea europaea), een boom van de olijffamilie (Oleaceae). Het geslacht Olea telt ongeveer 20 soorten met een groot verspreidingsgebied, voornamelijk in de Oude Wereld. De olijf zelf wordt gegeten en uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. De olijf onderscheidt zich door verschillende criteria. […]
TAPAS DE GESCHIEDENIS
Tapas is een groot onderdeel van de Spaanse keuken. Het is niet bekend waar de Spaanse tapas precies vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën die de oorsprong proberen te verklaren. Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te […]
TERMEN VOOR DE SPAANSE WORST EN VLEESWAREN BEREIDING
Enkele termen in de Spaanse worstbereidingen. buik/onderbuik vientre dikke darm grueso doorregen spek panceta geitenvlees cabra hersens sesos ingewanden viscera kalfsvlees ternera lamsvlees cordero lever higado mager vlees magro nieren riñónes onderkin papada oren orejas reuzel manteca rundvlees vacuna schapenvlees cordero spek tocino varken/zwijn cerdo varkensbil / ham pernil wild zwijn jabalí zacht/mals tierno zwoerd […]
TESGUINO (MEX)
Een amberkleurig bier dat volgens Spaanse kroniekschrijvers vóór de komst van de Spanjaarden al werd gedronken door de Mexicaanse indianen. Het werd vóór het drinken met de hand geklopt om veel schuim te krijgen.