Speciale pan voor het snel bereiden van gerechten onder hoge druk en met behulp van stoom. Door het gebruik van kookinzetten kunnen er verschillende gerechten tegelijk in worden bereid. Snelkookpannen zijn gemaakt van aluminium of roestvrij staal.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
SNIJMACHINE
Machine voor het snijden van gelijkmatige plakken van producten als kaas, vleeswaren, komkommer, knolselderij etc. Snijmachines hebben een elektrisch aangedreven ronddraaiend mes waarlangs het product met de hand wordt bewogen of waarbij het product automatisch langs het mes wordt gehaald. Alle snijmachines zijn van een hoogwaardige roestvrije metaallegering, hebben een holgeslepen kwaliteitsmes, zijn traploos instelbaar […]
SNIJPLANK
Vroeger waren snijplanken altijd van hout. Uit hygiënisch oogpunt worden ze tegenwoordig ook gemaakt van glas of kunststof (polipropeen of nylon). De beste houtsoorten voor houten snijplanken zijn kersenhout, Europees haagbeukenhout (het meest gangbare), Canadees of Amerikaans haagbeukenhout, ahornhout (zacht en veel gebruikt voor deegwaren) en heveahout (rubberwood).
SNIJPLANK VAN EIKENHOUT
Naast een goed mes is een goede snijplank (van eikenhout) zeer belangrijk. Deze zorgt namelijk voor het langer scherp blijven van het mes. Bij een snijplank is het belangrijk dat deze zachter is dan het materiaal waarvan het mes gemaakt is. Zo zal het mes in de snijplank snijden en beschadigd het mes niet. De […]
SORBETIÈRE
Een apparaat om sorbetijs, spooms en punches te maken. Een sorbetière bestaat uit een gekoelde (buiten)container en een vriescilinder. Tussen container en cilinder zit koelvloeistof. Deze bevriest niet, maar kan wel zeer lage temperaturen bereiken. In de cilinder draait voortdurend een spatel, om het steeds harder wordende consumptie-ijs van de zijwanden naar het midden te […]
SOUS-VIDE CIRULATOR
Deze sous-vide circulator van Wartmann is een kwalitatief hoogwaardige en robuuste dompelaar die tegen een stootje kan maar desondanks een bijzonder fraai uiterlijk heeft. Ideaal om de warmte exact te kunnen regelen bij het sous-vide garen van producten. De Wartmann Sous-Vide Circulator plaats u in de pan of het waterbad en regelt aan de hand van […]
SOYA MAKER
Espressions lanceerde de ‘’Soya Milk Maker and More’’! De éérste keukenmachine waarmee je in eigen keuken verse soja-, amandelmelk en zelfs soepen en rijstpastas bereidt. Ideaal wanneer je wilt starten met een volledig plantaardig dieet of wanneer je lactose intolerant bent. Volledig plantaardig leven is een steeds groter wordende trend en kan perfect wanneer je […]
SPATEL
Spatels worden gebruikt om ingrediënten door een product te roeren.
SPATELMES
Paletmes.
SPEKMACHINE
Deze machine snijdt spekblokjes op maat die bedoeld zijn voor diverse worstsoorten zoals mortadella en salami’s.
SPHERIFICATOR KAVIAARMAKER
Met de Spherificator kaviaarmaker maakt u snel en eenvoudig grotere hoeveelheden aan ‘kaviaar’ of parels van uiteenlopende producten en bereidingen. De werking van het apparaat berust op de Spherificacion methode. De pareltjes zijn nagenoeg smakeloos tot ze stuk worden gebeten. Hierdoor zijn tal van verrassende smaakexplosies mogelijk. Pureer de bereiding die u tot parels wilt […]
SPIERNAALD
Naald voor het injecteren van vleesdelen. De naald heeft een scherpe dikke punt; de zijkant een aantal gaatjes waardoor de pekel in het vlees gespoten wordt.