Met dit hulpmiddel meet je het suikergehalte in vloeistoffen. Werkt volgens het dobberprincipe en schaalt het soortelijk gewicht (dus ook het suikergehalte) van een vloeistof in.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
SUIKERTHERMO- / RÉAUMURMETER
Een thermometer met capilairsysteem. Volgens de traditionele schaalverdeling van Réaumur. Het bereik is van 100° tot 200° R.
TAARTRING
Taartringen, van kunststof, staal of roestvrij staal, zijn voor velerlei doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld voor het opstijven van kwarktaarten. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar, met doorsneden van 8 tot 36 cm.
TARTAARVORM
Speciale vorm om gehakt vlees (tartaar) een ronde vorm te geven.
TARTELETTE
Taartvorm. In verschillende modellen verkrijgbaar, o.a plat, diep en met een gekartelde rand, en gemaakt van materialen als porselein, blik, aluminium, etc.
TEMPERATUUR OP DE BBQ
Bij het bereiden van vlees en vis op de BBQ is het belangrijk om te weten bij welke temperatuur het veilig is om je gerechten te eten. In kippenvlees en varkensvlees zitten veel bacteriën, die voor een minder gezellige afloop van de avond kunnen zorgen. Zorg ervoor dat jij niet diegene bent die blijvend herinnerd […]
TEPPAN
Een platte pan, in de vorm van een ronde bakplaat, voor het bereiden van oosterse gerechten.
TERRINEVORM
Terrinevormen kunnen voor velerlei doeleinden worden gebruikt, onder andere voor het maken van cakes, patés en brood. Ze zijn er in verschillende vormen (recht- en driehoekig, rond en ovaal); het materiaal kan variëren van staal en blik tot kunststof en aluminium. Bekende vormen zijn ook de ‘tunnel’ en de ‘Adelman’ met veerklemmen.
THERMOBOX
Doos voor het warm of koel houden en veilig transporteren van gerechten. Thermoboxen zijn stapelbaar en geschikt voor gastronormbakken. Ze zijn meestal gemaakt van een soort piepschuim.
THERMOMETER (infrarood)
Apparaat om, zonder een warmtemeter in het product te steken, de warmte ervan te meten door middel van een laser.
THERMOTIMER
Apparaat om de temperatuur van een gerecht te meten zodat het op de juiste temperatuur geserveerd kan worden.
TOASTER
Met een broodrooster maakt u lekker geroosterd brood of toast. En bevroren brood uit de vriezer is bij een broodrooster met ontdooifunctie geen probleem. Naast boterhammen kunnen er bijvoorbeeld ook pitabroodjes in een broodrooster.Toosters zijn doorgaans gemaakt van roestvrij staal.