Bakje van bladerdeeg met deksel, gevuld met garniture financière en gegarneerd met gepocheerde rivierkreeftstaartjes.
VOL-AU-VENT FRASCATI (vol-au-vent frascati).
Bakje van bladerdeeg met deksel, gevuld met escalopes van in boter gesauteerde kippenborst en in boter gestoofde aspergepunten, champignons en truffels.
VOORDEEG
Aanzet van een gistdeeg, waarbij de gist wordt opgelost en vermengd met lauwe melk of water, een heel klein beetje suiker en een lepel bloem.
VOORJAARSBOTER
> Beurre printanier.
VRILLES DE VIGNE (hechtranken van de wijnstok).
VRILLES DE VIGNE (hechtranken van de wijnstok). Jonge hechtranken van de wijnstok, gegaard in water met zout, gemarineerd in een mengsel van azijn, dragonblaadjes en bladeren van de zwarte bes. Koud geserveerd met een weinig van de marinade.
VRUCHTENBRANDEWIJN
Brandewijn van gegist fruit of vruchtensap.
WALNOTEN
Walnoten zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamines en onverzadigde vetten en leveren ijzer. Walnoten zijn volwaardige vleesvervanger, mede daarom worden steeds vaker walnoten in (vegetarische) gerechten gebruikt, zowel voor de smaak als voor de gezondheid. Walnoten zijn de koningen onder de noten. Niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk maar ook omdat ze waarschijnlijk het meest […]
WALSEN
Het fijnmalen van cacaobonen.
WATERKERSBOTER
> Beurre de cresson.
WATERZOOI (waterzooi van vis).
Stukken zoetwatervis, zoals palingmoten, escalopes en moten van snoek, zeelt en karper, gepocheerd in visbouillon met een garnituur van knolselderij, wortel, peterselie en kruiden. Geserveerd met schijven brood en gekookte aardappelen.
WECKEN
Wecken (inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Men verhit groente of fruit langdurig in potten of flessen die daarna luchtdicht worden afgesloten. Traditioneel gebeurt wecken in glazen potten. Die worden eerst grondig ontsmet en daarna gevuld met de in te maken levensmiddelen. De potten worden afgesloten met een deksel. Tussen pot en deksel […]
WEESPERMOP
De naam zegt het al koekjes uit Weesp , maar waarom! Er staat in Weesp zelfs een standbeeld van een bakker met een weespermop. Het woord ‘mop’ heeft daar niet de betekenis van grapje maar die van koekje. Weesper mop is een koekje van amandelspijs, amandelen en suiker. Hiertoe wordt amandelspijs met eierdooier en suiker […]