Herkomstgebied in het Noord-Portugese Minhogebied. Het woord verde slaat niet op de kleur van de wijn maar op zijn ‘groene’ smaak. Naast 30 procent witte wijn produceert het gebied ook 70 procent rode wijn. Gebruikte druivenrassen zijn alvarinho, loureiro, trajadura, azal branco en dourade.
VINI AÑEJO (S)
Vino Añejo (geouderde wijn) Geouderde wijnen zijn wijnen die een minimale rijpingstermijn van 24 maanden op eikenhouten vaten met een maximumcapaciteit van 600 liter of op fles hebben ondergaan.
VINICOLA (P)
Wijnproductiebedrijf.
VINIFICATIE
Het volledige proces van wijnbereiding, met achtereenvolgens het persen van de druiven, de alcoholische en malolactische gisting van de most, het stabiliseren en filteren van de jonge wijn en het rijpingsproces. Er zijn allerlei vinificatiemethoden. Witte wijn ontstaat door druiven te persen en de most vervolgens te laten gisten; rode wijn na gisting van de […]
VINO (S)
Wijn.
VINO DA PASTO (I)
Eenvoudige maaltijdwijn, een alledaagse wijn.
VINO DA TAVOLA (I)
Tafelwijn. Naast eenvoudige wijnen vallen onder deze Italiaanse categorie tegenwoordig ook voortreffelijke en zelfs grote wijnen die niet aan geldende DOC-normen voldoen, zoals de Super-Toscanen. > Toscane.
VINO DE AGUJA (S)
Wijn met een lichte mousse, dus > pétillant of > frizzante.
VINO DE CRIANZA (S)
Deze term mag gebruikt worden door rode wijnen die tenminste 24 maanden geouderd zijn, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten met een maximale inhoud van 330 liter; en door witte – en rosé wijnen die tenminste 18 maanden gerijpt hebben.
VINO DE MESA (S)
Tafelwijn.
VINO DE TAGLIO (I)
Kleurrijke mengwijn die verdwijnt in de gistkuipen van kleurbehoev ende wijnen in het noorden van Italië of elders.
VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO
Nobele rode wijn uit Toscane, voornamelijk gemaakt van de sangiovesekloon prugnolo gentile, aangevuld met canaiolo, mammolo en enige andere soorten. Granaatrode wijn, met een aantrekkelijk en naar viooltjes geurend bouquet en een sobere, tanninerijke smaak.