Het Rode Zegel(sinds 1996) garandeert échte Noord-Hollandse Gouda. Vanwege de unieke en volledig gecontroleerde herkomst en bereidingswijze heeft de Europese Unie aan deze kaas een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toegekend.Ook logisch dus dat Noord-Hollandse Kaas daarom officieel beschermd is. Met strenge regels: gemaakt in Noord-Holland van uitsluitend Noord-Hollandse melk, volgens oud Noord-Hollandse traditie. Vervolgens krijgt Noord-Hollandse kaas alle rust en tijd om op traditionele manier te rijpen in regionale kaaspakhuizen. Alleen de kazen die hieraan voldoen, zeg maar de lekkerste, hebben recht op het Rode Zegel.
Van nature vol en romig
Wist u dat Nederlanders al in de zestiende eeuw bereid waren om meer te betalen voor Noord-Hollandse Kaas? Toen wist men namelijk al dat Noord-Hollandse Kaas extra rijk en vol van smaak is. Dat komt doordat Noord-Holland vroeger zee was. En het is juist die kleibodem die ervoor zorgt dat Noord-Hollands gras zo mals en gezond is. Waardoor de melk van nature lekker vol en romig is. En dat geeft de kaas uiteindelijk z’n volle, rijke smaak. Logisch eigenlijk.
Beschermd streekproduct
Noord-Hollandse kaas is dus een wereldkaas van eigen bodem. De Europese Unie heeft dit beloond met een bijzonder predikaat: een Beschermde Oorsprongsbenaming. Deze kwaliteitsbeoordeling is vergelijkbaar met het beroemde Franse A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée). Het predikaat garandeert en beschermt het unieke karakter van dit bijzondere streekproduct.