Appels zijn in ons klimaat de belangrijkste vruchten. Wereldwijd zijn er meer dan 20.000 soorten. En overal waar appels geteeld worden, wordt ook appelazijn gemaakt. Appelwijn, appelsap of appelmost is de basis voor de productie hiervan. Voor de productie van appelazijn is het van belang dat de appels geplukt worden als ze goed rijp zijn. Het suikergehalte is dan zo hoog als mogelijk. De appels worden dan geperst en de sap of pulp ondergaat dan een alcoholische vergisting. Als het suikergehalte te laag is wordt ook wel suiker toegevoegd. Na afronding van de alcoholische vergisting zorgen de azijnazuurbacteriën voor de vorming van de appelazijn. De kwaliteit van de appels is bepalend voor de kwaliteit van de azijn en de prijs. De duurdere appelazijn wordt gemaakt van één appelsoort. Een stapje daaronder vinden we de azijn gemaakt van versgeperste sap uit verschillende appelsoorten.
De goedkoopste appelazijn wordt gemaakt van geconcentreerde appelsap van meerdere appelsoorten. Verder is er zowel heldere als troebele appelazijn verkrijgbaar. Troebele azijn is niet slechter van kwaliteit dan de heldere. De laatste jaren is appelazijn steeds meer in de belangstelling komen te staan als middel om de gezondheid te bevorderen. Sommige mensen die willen afvallen hebben baat bij een appelazijnkuur. Een wondermiddel is het echter niet. De theorieën achter het afvallen met een dergelijke kuur zijn niet goed wetenschappelijk onderbouwd. Pas altijd goed op met het drinken van azijn, want het kan het tandglazuur aantasten! Appelazijn bevat 5% azijnzuur net als de meeste andere soorten azijn. Het restalcoholpercentage kant tot 0,5% bedragen. Verder bevat het ook in kleine hoeveelheden kalium en vitamine C. De troebele versie bevat ook pectine en voedingsvezels die dan vaak op de bodem van de fles neerslaan. Appelazijn is mild en fruitig van smaak. In welke mate het appelaroma te proeven is hangt af van de productiewijze.
Het wordt gebruikt in salades en groentegerechten. Een combinatie met nootachtige oliën werkt goed. Appelazijn is te koop bij de goede supermarkt of reformwinkel. De betere soorten zijn verkrijgbaar bij speciale olie- en azijnwinkels. Bewaar appelazijn goed afgesloten, donker en koel.
Appelazijn is een 100% natuurlijk product. Vroeger werd de mensen al aangeraden een dagelijkse dosis appelazijn te nemen. Ook bevat deze vruchtenazijn talrijke minerale stoffen. Appelazijn hoort eigenlijk in elk huishouden thuis. Het is zeer goed te gebruiken in vele salades. Appelazijn bevordert de spijsvertering, ontgift je lichaam en kan in het begin wat laxerend zijn. Het azijnzuur in de appelazijn is verantwoordelijk voor dit alles. Appelazijn versnelt de spijsvertering terwijl je hongergevoel afneemt. Als je dagelijks appelazijn vermengt met wat honing in water draagt dit bij aan een goed evenwicht. Niet voor niets wordt appelazijn in allerlei afslankmiddelen gebruikt. Ontslakken met appelazijn: het heeft ook een urineafdrijvende werking. Bovendien bevordert deze vruchtenazijn de afbraak van vetten en koolhydraten.