De Galicische Empanada is een traditioneel recept van de Galicische keuken, zoals de naam al doet vermoeden. Maar tegenwoordig kunt je overal een soort Galicische taart vinden. Het is een eenvoudig te bereiden en ideaal voor een lunch of diner, zeer voedzaam en echt heerlijk gerecht.
De naam zelf komt van het Spaanse werkwoord “empanar”, wat betekent “te wikkelen in brood”. De vulling kan variëren van gehakt varkensvlees en chorizo tonijn, sardines, paprika’s, en andere vruchten en of groenten. Een hoogtepunt is de heerlijke langzaam gekookt uiensaus (met of zonder tomaten), waarop het gerecht zijn diepte, smaak geeft, en een vleugje zoetheid.
De Galicische Empanada is een taart met een grote verscheidenheid aan verschillende smaken en is erg populair in de Galicische keuken. De taart bevat kip en champignons en werd van oorsprong aangeboden in de gemeenten van Galicië bij speciale gelegenheden, zoals bepaalde vieringen en de bedevaart. Het kan warm of koud geserveerd worden.
Stukje geschiedenis van de Galicische Empanada
Het is niet gemakkelijk om de herkomst van de te bepalen Galicische empanada. Het is bekend dat de Perzen duizenden jaren geleden taarten maakten die vrij gelijkaardig aan de waren Galicische taart die we vandaag de dag kennen. Maar volgens de gegevens wordt aangenomen dat de Grieken de deegbereiding voor de taart, in de vorm van een cirkel, hebben uitgevonden. Over het algemeen wordt in Spanje aangenomen dat de taart te danken was aan de Arabieren op het schiereiland. Het is bekend dat er in de Arabische cultuur bepaalde soorten kleine taarten gevuld met vlees of andere bestanddelen werden bereid. Deze namen zij mee naar Spanje. De taarten en de recepten verspreidden zich over Spanje, waardoor de Galicische taart is ontstaan.
De Galicische taart bestaat al sinds de zevende eeuw. Toen heeft men bepaalde regels ingevoerd voor de productie van de taart. Galicische taarten werden al sinds de twaalfde eeuw in de Portico de la Gloria van Santiago de Compostela vooraf in punten gesneden. Dat maakte het voor de reizigers makkelijker om ze mee te nemen. In de loop der tijd zijn er veel verschillende soorten taart ontstaan. Sommigen zouden zeggen dat er zo veel versies van Galicische taart in Galicië zijn als er oma’s zijn. Dus het is geen wonder dat deze super hartige taart gevuld met allerlei gebakken heerlijkheden uit de regio culinaire glorie beleeft.