Paling en bier. Kan dat een gelukkig huwelijk zijn? Ja dat kan, er liggen tig mogelijkheden, zo bleek tijdens een proeverij in het Openluchtmuseum georganiseerd door Dupan (Stichting Duurzame Paling Sector Nederland) en het culinaire platform Gastropedia van John van de Ven.
Cateraars
Bierkenner Puck Kerkhoven was een van de gangmakers tijdens de proeverij. Ze riep cateraars op om tijdens feesten, partijen en recepties weer palinghapjes te gaan serveren. ‘Vroeger was dat gemeengoed en nu zouden we het weer moeten gaan doen want het wordt enorm gewaardeerd.’
Niet duurzaam
De paling heeft jaren in het verdomhoekje gezeten omdat de kweek en de vangmethodes niet duurzaam waren. ‘Er was iets mee, dus ik heb paling ook niet meer verwerkt in recepturen’, zei Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf.
Stabiel
Alex Koelewijn, voorzitter van Dupan en directeur van Spakenburg Paling, liet weten dat de sector hard werkt aan duurzaamheid en stabiliteit. ‘Daar hebben alle partijen belang bij.’ Alex Koelewijn bezig met het fileren van paling. hij kreeg veel vragen van journalisten. Koelewijn voegde toe dat het Wereldnatuurfonds niet met de palingsector wil praten. ‘Dat is jammer, want we streven dezelfde doelen na.’