
Chef en Kaptein Martin Kruithof
Hello, good morning, how are you today!’ Het is niet ongewoon als je Martin Kruithof vrolijk een lied hoort zingen in de keuken van zijn tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn. Al vijfentwintig jaar staat hij als eerste van het personeel iedere ochtend op, om ’s avonds als laatste de lichten uit te doen. Zijn werk is zijn leven en zijn leven is zijn werk. Zodra je het restaurant binnenloopt, dat volgens Gieterse traditie afgewerkt is met potdeksel en bedekt is met riet – kom je in ‘het biotoop’ van de ondernemende chef. Een leefomgeving die de afgelopen vijfentwintig jaar flink is uitgebreid.
Als je met een drone over het restaurant vliegt, zie je goed dat het een middelpunt is geworden van het in vijfentwintig jaar opgebouwde ‘Lindenhof-dorp.’ Waar vroeger nog alleen een boerderij stond, waarin Martin en zijn vrouw Marjan woonden, is het aan alle kanten uitgebreid. Naast een prachtig restaurant zijn er suites bijgekomen, een Engelse tuin, safariterras en een beeldentuin. En de nieuwe Lodge en Chef’s cottage niet te vergeten, waar je kunt slapen vlakbij de moestuin met rondscharrelende kippen en zoemende bijen.

De groententuin
Zodra je er één keer bent geweest, weet je dat een bezoek aan de Lindenhof meer is dan dineren alleen: het is een totaalbeleving. Stap vanuit de achtertuin met Martin op een sloep om door het Nationaal Park Weerribben-Wiedente varen of ga mee op lemsteraak De Jonge Linde – een typisch Nederlandse zeilboot – naar het nabijgelegen meer de Beulakerwiede. Geniet daarna van een drankje op het safariterras of ga gelijk aan tafel, bijvoorbeeld aan de Chef’s table met uitzicht op de keuken. En om de dag helemaal goed af te sluiten, kun je neerploffen op het bed in een van de prachtige luxe suites.
I

Snoekbaars met gerookte paling
In dit boek proef je de sfeer van De Lindenhof en de streek. Geniet van een Wiedencocktail, met het ‘fijnste van Giethoorn’: de zoetwatervissen snoekbaars en paling. Borrel met een glas witte wijn en krokant zeewierhoorntje met sesam en zalm, die geserveerd wordt op een typisch Gieterse punterstok. Of steek je lepel, afhankelijk van het jaargetijde, in een bluf met rabarber, roodfruit, vlierbessen of mokka. In dit boek ga je mee als gast bij De Lindenhof: vanaf het moment dat je de drempel overstapt, totdat je weer naar huis gaat. Vaar, pluk, proef en beleef je het mee?
Teksten Laura de Grave foodwriter.nl
Fotografie Jan Bartelsman bartelsman.nl