De in Frankrijk ontwikkelde voedselkeuzelogo Nutriscore begint ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Met dit logo kun je in één oogopslag zien hoe gezond een product is. In Frankrijk heeft de overheid de Nutri-Score ingevoerd als gezondheidslabel op voeding. In augustus 2018 liet ook België weten voor de Nutri-Score kiezen.
Hoe werkt het: Nutriscore geeft voedingsmiddelen een score op basis van de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten. In het Preventieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. De Consumentenbond vindt Nutriscore het beste voedselkeuzelogo wat er nu is. En roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om Nutriscore ook in Nederland in te voeren. Het Nutri-Score label bestaat uit 5 kleuren en bijhorende letters die de voedingswaarde van een product aangeven. Zo heb je aan één blik genoeg om te weten of het product past binnen een gezonde en evenwichtige voeding.
Combinatie van kleur- en lettercodes
In het Nutri-Score-systeem geeft een kleurenschaal in combinatie met lettercodes aan welke producten binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere. De kleur en letter van het Nutri-Score-label worden bepaald aan de hand van het algoritme ontwikkeld door het Franse Nutritional Epidemiology Research Team.
Dat algoritme koppelt positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) aan negatieve eigenschappen (gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet, natrium (o.v.v. zout)) om te komen tot een score tussen -15 (beste) en +40 (slechtste). Deze score wordt dan herleid tot een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Donkergroen staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood staat voor de slechtste voedingswaarde (te beperken).