Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? Hoe zorgden pelgrims onderweg voor eten? En hoelang picknicken we al? Charlotte Kleyn dook in de geschiedenis van eten op reis.
Ze bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen van soldaten en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu, en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.
Trek bevat ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met gember en arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash.
Auteur:
Culinair historica Charlotte Kleyn werkt als conservator van de Gastronomische collecties bij het Allard Pierson (UvA). Daarnaast schrijft ze voor Het Parool, Bouillon, Jan Magazine en meer. In 2018 verscheen het boek Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, dat zij schreef met haar vader Onno Kleyn.
Copyright auteursfoto: Ashkan Mortezapour