Iets bijzonders organiseren vind ik leuk en spannend tegelijk. Wie gaat er mee in nieuwe initiatieven en hoe ervaart men mijn visie op proeverijen etc. Ik probeer altijd iets anders, iets beter te doen en ga altijd voor meer informatie dan normaal, laat altijd meer wijnen proeven dan gebruikelijk is en zet altijd de wijn in het middelpunt van de belangstelling. Proefnotities en een oordeel over de wijn laat ik graag aan de aanwezigen zelf over; mijn mening is minder belangrijk, de wijn staat centraal en een ieder mag er zijn of haar eigen mening over hebben. Goed of fout bestaat immers niet, hooguit dat we van mening of voorkeuren verschillen, maar dan is niet meer dan normaal. Wijnproeven is geen exacte wetenschap, maar een emotionele, persoonlijke beleving.
Nuttige met het aangename
Standaard proeverijen zijn er in overvloed en, eerlijk is eerlijk , ze zijn niet allemaal even interessant. We kennen allemaal de marketingmanagers die de bekende verhalen vertellen over hoe uniek en geweldig de wijnen zijn, meestal aangevuld met verkoop technisch verantwoorde informatie van importeurs of ‘vriendelijke’ commentaren van speciaal daarvoor ingehuurde ‘experts’ die je tegen betaling de hoogste scores influisteren. In de minderheid zijn de masterclasses waar je echt wat kunt leren van een erkende professional die die er daadwerkelijk verstand van heeft en er niet alleen iets over gelezen heeft. Zeldzaam zijn de momenten dat het nuttige met het aangename wordt verenigd en je niet alleen veel informatie kunt opdoen, maar ook kunt doen waarvoor wijn is gemaakt: genieten!
Zondag 8 mei
Om mijn theorieën over bovenstaande ook concreet vorm te geven in de praktijk, organiseer ik op zondag 8 mei aanstaande voor de Verenigde Vinologen Nederland en in nauwe samenwerking met het Italiaanse wijnhuis Cecchi, hun importeur de Sligro, glazenproducent Schott Zwiesel en restaurant ’t Misverstant in Vught (14/20 Gault&Millau) een echte Masterclass ‘Sangiovese en zijn terroir’ gevolgd door een mooie zondagmiddag maaltijd (een late lunch of vroeg diner), uiteraard met begeleidende wijnen.
Van 12 tot 2 uur leren we wat de onderscheidende kenmerken van de sangiovese zijn, hoe hij reageert op terroirverschillen en wat dat betekent voor de vinificatie. Wat is de invloed van de pH van de bodem, wat voegt de vinificatie en/of lagering in RVS of juist hout toe aan de wijn etc. etc. Op deze vragen zal Miria Bracali, hoofdwijnmaakster van Cecchi antwoord geven, ondersteund door een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde presentatie. Miria wordt bijgestaan door Serena Rettori en Francesco Vitulli, terwijl ikzelf de algehele coördinatie op me neem.
Patron Cuisinier Thijs Vis
Rond 2 uur gaan we aan tafel voor een 4-gangen menu dat patron cuisinier Thijs Vis speciaal voor deze middag heeft samengesteld. Uiteraard wordt de maaltijd begeleid door wijnen van Cecchi, andere dan tijdens de masterclass, inclusief de Coevo, de Super Tuscan van Cecchi. Het team van Cecchi verloot die middag ook enkele flessen wijn onder de aanwezigen, dus nog een extra reden om aan te sluiten. Voor velen is een proeverij in deze vorm nieuw en we hebben er veel tijd en moeite in gestoken om de leden (en andere genodigden) van de VVN een leuke, lekkere en leerzame zondagmiddag te bezorgen. Alle betrokkenen vertrouwen dan ook op een zaal vol enthousiaste deelnemers, leergierige liefhebbers van mooie wijnen en dito culinaire verrassingen.
Voor het geld hoef je het niet te laten, dankzij Cecchi, de Sligro en alle andere partners kunnen we het volledige programma aanbieden tegen een uiterst vriendelijke all-in prijs, waarbij VVN leden uiteraard profiteren van een leuke korting. Er is plaats voor 45 deelnemers.
Aanmelden (ook voor niet leden) kan via de site van de VVN, www.vinologen.wine
Fred F.A. Nijhuis
Your Favorite Dutch Wine Writer
Ambassador for I Vini del Piemonte in the Netherlands
Nijhuis Consultancy & Services | Wilhelminastraat 22, 4176BN Tuil | the Netherlands | fred@fred-nijhuis.nl | tel. +316 411 65 702 | www.fred-nijhuis.nl