Bij de Carr-methode staat het veranderen van eetgewoonten centraal. Het is dus niet bedoeld als afvaldieet. Mensen moeten terug naar hun ‘natuurlijke instincten’. Dierlijke producten zoals vlees, melk en bewerkt voedsel horen daar volgens deze methode niet bij. Bij dit dieet bestaat het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Allergenen en diëten
In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.
Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.
Detox-dieet
Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit. Het dieet gaat ervan uit dat chemicaliën die we binnenkrijgen via onze voeding, de stofwisseling verstoren. De principes achter het Detox-dieet zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.
DIABETES
Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende ziekten, waarvan de bekendste diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn. De ziekten hebben met elkaar gemeen dat de opname van suiker door lichaamscellen niet goed werkt. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten, als het niet behandeld […]
DIABETES TYPE 1 (suikerziekte)
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen. Als dit niet gebeurt kunnen er complicaties ontstaan, zoals hart- […]
DIABETES TYPE 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo bijdragen […]
DIEET – DIËTEN
Met een dieet wordt vaak een methode om af te vallen bedoeld. Een energiebeperkt dieet ofwel afvaldieet is een voorgeschreven eetpatroon dat gewichtsverlies als doel heeft. Aan veel bekende afvaldiëten kleven nadelen. Het Voedingscentrum adviseert gewicht te verliezen door een gezond en volwaardig eetpatroon.
DIEETVOEDING
Dieetvoeding is een speciale voeding die helpt bij het afvallen. Ook maaltijdvervangers vallen eronder. Dieetvoedingen zijn verantwoorde keuzes bij het afvallen wanneer er voldoende groente en fruit bij wordt gegeten.
DR. FRANK -DIEET
Het Dr. Frank-dieet houdt het eten van eiwitrijk voedsel in. Dit geeft een verzadigd gevoel, waardoor iemand minder eet en daardoor afvalt. Op lange termijn is dit dieet niet aan te raden vanwege de lage hoeveelheid vezels door het gebrek aan (volkoren) graanproducten.
EETSTOORNISSEN
Voor mensen met een eetstoornis is eten een constante bron van spanning en angst. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan eetstoornis. De oorzaak van eetstoornissen is vooral psychisch, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Eetstoornissen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. Naar schatting sterft 6 tot […]
ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE
Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking. Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht op het […]
FODMAP DIEET
Bij het FODMAP-beperkte dieet wordt gedurende minimaal 6 weken een aantal producten weggelaten uit de voeding. Het FODMAP-beperkte dieet is bestemd voor patiënten met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet. FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. […]
FUNCTIONELE VOEDING
Bij functionele voedingsmiddelen is een bestanddeel toegevoegd of juist verwijderd om de gezondheidswaarde van dat product te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan: Producten voor een lager cholesterolgehalte, zoals margarine, yoghurt en melkproducten met toegevoegde plantaardige stoffen (plantesterolen) Producten voor een goede werking van de darmen, zoals brood met toegevoegde voedingsvezel Voor gezonde mensen die gevarieerd en […]