Het kauwen op verschillende soorten natuurlijke gom gebeurde al in de Klassieke Oudheid. Dergelijke natuurlijke gommen waren afkomstig van een aantal soorten bomen. Bekend is bijvoorbeeld de Arabische gom, die nu vooral in drop gebruikt wordt. Het kauwen zal toen, net als nu twee functies gehad hebben, enerzijds een vorm van ontspanning, anderzijds om te […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
KERSTSTOL DE GESCHIEDENIS
De kerststol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het brood heeft een rijke historie. Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende specerijen mee zoals amandelen, oranjesnippers en sukade. Samen met rozijnen, amandelspijs en een fijn deeg worden van deze specerijen al eeuwenlang de heerlijkste kerststollen gebakken. Het […]
Khachapuri, Georgisch kaasbrood
Je zou kunnen stellen dat khachapuri veel overeenkomsten vertoont met pizza, aangezien ze veel gemeenschappelijke ingrediënten delen. Echter, bij het proeven zul je merken dat de bereidingswijzen aanzienlijk verschillen. Oorsprong van Khachapuri: Volgens Darra Goldstein, de auteur van “The Georgian Feast,” is het moeilijk om de exacte chronologie van deze culinaire creatie vast te stellen. […]
KIEVITSEIEREN
Voordat kievitseieren niet meer geraapt mochten worden werd het eerste zo omstreeks 21 maart gevonden en aan de koningin aangeboden. In buitenverenigingen werden dan kievitseierenavonden georganiseerd. Ze werden opgediend met radijsjes, tuinkers, wit- en roggebrood. Men nam een eitje in de hand en gaf er een licht tikje op zodat het gepeld kon worden. Of […]
KLETSKOPPEN
Een kletskop is een dun krokant koekje met kaneel, amandelen en suiker. Kantelingen uit Leiden De oorsprong van de kletskop ligt vermoedelijk in Leiden waar de voorganger van dit koekje ontstond: de kanteling. Studenten van de stad waren dol op deze lekkernij. Zaccharias Heyns (1566-1631) beschreef de kanteling in 1602 zelfs in een kort puntdicht. […]
KNIEPERTJES
In Overijssel worden de kniepertjes op oudejaarsdag traditioneel plat gegeten en op nieuwjaarsdag als een rolletje. Dit heeft symbolische betekenis. Het platte kniepertje staat voor het jaar dat zich al helemaal heeft ontvouwen, het opgerolde koekje (eventueel gevuld met slagroom) is het nieuwe jaar dat zich nog moet uitrollen. De versnapering dankt zijn naam aan […]
KOFFIE GESCHIEDENIS
Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld en heeft een erg interessante geschiedenis. Op een dag ziet een Ethiopische geitenhoeder dat zijn geiten vrolijk rondspringen alsof ze ineens weer jong geworden zijn. Hij ziet ze ook knabbelen aan de rode bessen van een struik in de heuvels. Hij neemt zelf enkele bessen […]
KOKEN MET AARDEWERK IN DE STEENTIJD
In de jonge steentijd zijn twee grote uitvindingen gedaan. De eerste is landbouw. Men had uitgevonden hoe je verschillende soorten graan en bonen kon verbouwen. Al deze nieuwe gewassen moesten ergens in bereid worden. En daar komt de tweede uitvinding bij kijken: aardewerk. Er werd gekookt in potten van aardewerk die zij in de kooltjes van […]
KONDITOREI GESCHIEDENIS
Het concept ‘Kaffee mit Kuchen’ komt oorspronkelijk uit Wenen, ooit de culturele en politieke hoofdstad van Europa. Beroemde componisten woonden er, Sigmund Freud hield er praktijk, Franz Kafka schreef er zijn boeken en Franz Sacher creëerde er zijn Sachertorte. En allemaal dronken ze koffie in de Weense koffiehuizen. De stad telt naar verluidt nog altijd […]
KRENTEN
Krenten zijn gedroogde druiven, oorspronkelijk uit Korinthe, in Griekenland. De krent is al een oud product en al in de middeleeuwen werd het woord Corente verkort tot krent. Een krent heeft een bewogen historie, en heeft ook vele politieke gevolgen gehad voor Griekenland. De krent werd al sinds de oudheid uit Korinthe en omgeving uitgevoerd. […]
KRENTENWEGGE
Wie in het oosten van het Nederland te gast is, wordt vaak onthaald met een langwerpige snede vers brood, rijkelijk gevuld met krenten en rozijnen en besmeerd met roomboter. Het oosten lijkt ook de geboortegrond van deze traktatie Het wigvormige brood, waaraan het zijn naam wigge of wegge dankt (weggi is oudsaksisch voor wig), is […]
KRUUDMOES
Kruudmoes is een overblijfsel van een van de gerechten die, voor de doorbraak van de aardappel eind 1700, het dagelijks voedsel in Nederland uitmaken. De pap werd gemaakt van meel of grutten uit boekweit, rogge, haver of gerst. Het water in de pap kon geheel of gedeeltelijk worden vervangen door melk of karnemelk. In het […]