Paella is een Spaans rijstgerecht waarin verschillende combinaties van groenten en vis of vlees zijn verwerkt. Over het algemeen wordt dit gerecht gekruid met saffraan, maar afhankelijk van de regio en het recept worden soms ook andere kruiden gebruikt. Vele beweren dat het woord paella afkomstig is van het Arabische woord “baqiyah” wat ‘restjes eten’ betekent. […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
PALINGBROODJE
Palingbroodjes zijn van oudsher geliefd in Zeeland, maar worden ook gewaardeerd in Noord Brabant en Belgisch Brabant. Ze werden vooral in vissersdorpen gemaakt en ze werden gegeten met Kerstmis, Pasen en Pinksteren. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze algemener gegeten. Palingbroodjes worden met name op Schouwen-Duivenland nog veel gemaakt door bakkers. Veder zijn ze verkrijgbaar […]
PANNENKOEK DE GESCHIEDENIS
De pannenkoek, prachtig rond, goudgeel van de eieren, glanzend van de stroop, is al heel lang gelden gezien als symbool van de stralende zon of van de volle maan. Als na de lange donkere januari maand de dagen zichtbaar begonnen te lengen. De zon meer draagkracht kreeg ende aarde verwarmde zodat die het zaad kon […]
PAPAGAAIENSOEP
Papagaaiensoep is een bijzondere likeur gestookt van amandelen, walnoten, hazelnoten, kastanjes, en pinda’s. Het drankje heeft een kleur van slappe thee. De naam van het drankje komt door het feit dat men het alcoholgebruik wilde verbloemen.
PASTA, DE GESCHIEDENIS
Pasta is onafhankelijk van elkaar in diverse culturen ontstaan en van daaruit over de hele wereld verspreid. Om achter de geschiedenis van pasta te komen gaan we terug naar China. Daar werd waarschijnlijk het eerst gebruikt in China, waar het nog steeds veel wordt gegeten. Chinese en Aziatische pastasoorten worden echter vooral ‘noedels’ genoemd. Grieken […]
PATAT HISTORY
Patat is waarschijnlijk ontstaan in België en niet in Frankrijk, zoals de Engelse naam – french fries – suggereert. In het Oudfrans heet patat patates de frites. Letterlijk vertaald betekent dit gefrituurde aardappels. In het Nederlands gebruiken we beide delen van het Franse woord apart. Patat betekent aardappel en friet betekent dus gebakken. Overigens heten ze in het modern […]
PECHE MELBA, HET VERHAAL
Eens in een tijdperk waarin operazangeressen de harten van het publiek geborenen met hun betoverende stemmen en dramatische optredens, was er een vrouw die boven allen uitstak. Helen Porter Mitchell, geboren en getogen in het bruisende Melbourne, Australië, was een ware legende in de pauzetijd en het begin van de 20e eeuw. haar ware naam […]
PICCATA MILANESE, DE GESCHIEDENIS
Dit klassieke gerecht werd voor het eerst genoemd in 1134. Volgens de geschiedenis vindt het zijn oorsprong in Milaan, in Noord-Italië dus. Naar verluidt werd het aldaar voor het eerst geserveerd tijdens een banket in de St-Ambrogio kathedraal. De Romeinen genoten al van gerechten met dungesneden vlees dat gepaneerd en gebakken werd. Klassiek is de […]
PINDAKAAS DE GESCHIEDENIS
De oorsprong van pindakaas is omgeven met mysteries. In tegenstelling tot de populaire mythe dat George Washington Carter het idee heeft bedacht, is er bewijs dat er een paar jaar voordat hij in 1916 zijn tekst publiceerde, een versie van pindakaas werd gemaakt. De ware uitvinder van pindakaas is onbekend, maar Dr. John Harvey Kellogg kan […]
PIZZA DE HISTORY
Als la pizza niet het beroemdste Italiaanse gerecht is, dan toch zeker het op één na beroemdste. Hierbij pizza de history van dit gerecht, dat oorspronkelijk ‘armeluis’-eten was, stamt uit Napoli. Daar wist men als eerste tomaten te combineren met een deeg bestaande uit bloem en water. Maar de geschiedenis van dit geliefde gerecht kent […]
POKÉ BOWL
De poké bowl is hot maar waar komt het eigenlijk vandaan en wat is het ? Poké (spreek uit: po-kay) is een Hawaiiaans gerecht dat je het beste kunt omschrijven als een vrolijke mix tussen sushi en een salade. Poké bestaat traditioneel uit blokjes vis (vaak verse tonijn), gemarineerd in sojasaus en sesamzaadjes. De hippe […]
POPCORN DE GESCHIEDENIS EN IS HET GEZOND!
Popcorn is een soort gepofte maïs, dat ontstaat wanneer de korrels van speciale maïsvariëteiten worden verwarmd en de druk binnenin de korrel totdat deze ontploft. Het resultaat is een luchtige, duidelijke snack die vaak wordt gekruid met zout, boter of andere smaakstoffen. De geschiedenis van popcorn gaat terug tot duizenden jaren geleden. Archeologen hebben bewijs […]