Gouden regels voor het koken van pasta zetten we hier op een rijtje. Om de meeste perfecte pasta te kunnen eten is het van belang deze eenvoudige, praktische regels in acht te nemen, Als dat zorgvuldig gebeurt, zullen de resultaten steeds weer uitstekend zijn. Deegwaar van harde tarwe. Dat wil zeggen gekochte pakken harde, gedroogde […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
REUBEN SANDWICH
De Reuben Sandwich, gemaakt door Arnold Reuben, is misschien wel de eerste sandwich die geïnspireerd is door een beroemdheid, hoewel het gerecht naar de chef-kok is vernoemd in plaats van de actrice. Patricia Taylor, dochter van Arnold Reuben, vertelde in een interview met de New York Times hoe de sandwich ontstaan was. Volgens Taylor kwam […]
ROGGEBROOD DE GESCHIEDENIS
De verwende Romein Plinius de Oudere vond roggebrood maar een minderwaardig product dat alleen goed genoeg was tijdens hongersnoden. In de Middeleeuwen werd roggebrood of zwart brood vooral gegeten door de minder bedeelden die het duurdere tarwebrood niet konden betalen. Napoleon moest er op zijn beurt niets van hebben. ‘Dat is paardenvoer!’, zou hij geroepen […]
ROLLADE
Wij hebben in Nederland geen oude tradities voor het Kerstmaal, zoals de Kerstgans of plumpudding, maar doen het met de uit Engeland afkomstige kalkoen, Maar toch, een ouderwetse rollade waar je zo royaal van kunt snijden, was en is bij vele families een geliefd stuk vlees voor de Kerstdis.
ROLMOPS DE GESCHIEDENIS
Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een stukje augurk en wat uien. Een stokje houdt het geheel bij elkaar. In Nederland zijn meerdere fabrikanten die rolmops maken. Daarvoor gebruiken ze haring die is gevangen nadat de haringen hom of kuit hebben geschoten. Voor deze rolmopsen gebruiken ze haring die na juni gevangen […]
ROOSJE ZONDER DOORNEN
Een mooie jonge vrouw die verliefd is op haar minnaar is als was in de zon. Zij wordt na het drinken van deze rozelikeur als een zoetruikende heerlijke roos, bedwelmend en bij aanraking zonder doornen.Deze likeur is zeer fijn en delicaat van smaak. Het maken van een delicate likeur is op zich al erg moeilijk, […]
SALISBURY STEAK
Een Salisbury steak bestaat uit rundergehakt dat gevormd is in de vorm van een biefstuk. Vaak wordt het geserveerd met jus en aardappelpuree of pasta. Het gerecht is uitgevonden in 1897 door de arts dr. James Salisbury. Salisbury was van mening dat een eiwitrijk dieet essentieel was voor een gezond leven. In 1892 schreef Salisbury […]
SALZBURGER NOCKERL
In de stad Salzburg kennen ze een klassiek nagerecht dat hierop gebaseerd is. Het gaat om de Salzburger Nockerl. Dit is uitgegroeid tot het culinaire uithangbord van deze stad. Het is een zoete soufflé (op basis van ei, suiker, meel, vanille en boter) gevuld met rode vossenbessen (preiselbeeren). Soms kom je varianten met frambozen tegen. […]
SANDWICH
Een sandwich bestaat uit twee sneetjes wit brood met beleg. Het is vernoemd naar John Montagu, in de 19e eeuw Earl of Sandwich in Kent in Engeland. Hij wilde een makkelijke snack, die hij in één hand kon houden, zodat hij niet met zijn andere bezigheden hoefde de stoppen (voornamelijk gokken…). Het werd een populair […]
SAUCIJZENBROODJE HET VERHAAL
Raar eigenlijk om bladerdeeg, gevuld met een rolletje gekruid gehakt, een broodje te noemen. Saucijzenbroodjes zijn warm verkrijgbaar op Nederlandse treinstations. Maar ook bij bakkers, pompstations en tegenwoordig ook bij supermarkten. Saucijzenbroodjes zijn voornamelijk populair in Nederland en België, al zie je ze in steeds meer landen verschijnen. Onbekend is wanneer de saucijzenbroodjes precies zijn […]
SCOTCH EGGS
Een hardgekookt ei ingepakt in gehakt en paneermeel en vervolgens gefrituurd lijkt misschien een product van de moderne pubcultuur. Maar het Schotse ei werd uitgevonden door het Londense warenhuis Fortnum & Mason in 1738. Dit recept komt van keukenassistent Lucy- Ruth Hathaway, afkomstig uit Londen, Engeland. Ze zeggen dat ze in 1738 scotch eggs hebben […]
SPECULAAS
Bij het sinterklaasfeest hoort speculaas, zowel als kleine koekjes als in de vorm van grote ‘vrijers’ en ‘vrijsters’, die nog herinneren aan oude erotische riten bij de midwinterfeesten. Zoals ook de royaal gestrooide pepernoten een oud vruchtbaarheidssymbool zou zijn. De naam stamt uit het Latijn: speculum, spiegelbeeld, omdat de uiteindelijke koek een spiegelbeeld is van […]