menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Algemeen » Culinaire wetenswaardigheden » Pagina 18

Culinaire wetenswaardigheden

De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel  ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Volgende »

VITELLO TONNATO een stukje geschiedenis

Geplaatst op: 23 januari 2017

Vitello Tonnato bij La Ciau del Tornavento in Treiso. (Foto La Ciau del Tornavento.)

Vitello tonnato is een Italiaans gerecht dat bestaat uit gekoeld, gesneden kalfsvlees  geserveerd met tonijnsaus. Het wordt koud geserveerd en is populair als een zomers hoofdgerecht of voorgerecht. De voorbereiding en de presentatie kan variëren, maar de algemene elementen zijn hetzelfde: dun gesneden kalfsvlees en een tonijnsaus, vaak gegarneerd met citroen of hard gekookt ei. De […]

VLAAI HET VERHAAL

Geplaatst op: 20 maart 2016

Kersenvlaai

Limburg is een provincie die is rijk aan tradities. Zo gaat de geschiedenis van de Limburgse vlaai terug tot het tijdperk van de Germanen. Zij zouden hun brood gebakken hebben door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Het baksel werd met honing of vruchtensap overgoten om het smakelijker de maken: de […]

VOEDSEL EN RELIGIE

Geplaatst op: 15 december 2016

VOEDSEL EN RELIGIE

Nederland is een multicultureel land. Mensen uit alle verschillende landen en ook met allerlei verschillende religies wonen in Nederland. Deze religies zijn bijvoorbeeld het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme, enzovoorts. Deze religies hebben allemaal hun eigen kenmerken en regels. Een aantal van die regels, die bij iedere religie terugkomen, zijn de […]

WAAR KOMT DE NAAM CAPPUCCINO VANDAAN?

Geplaatst op: 1 december 2016

'Cappuccino' ontleent zijn naam aan de kapucijner monniken: de kleur van de espresso gemengd met opgeschuimde melk was vergelijkbaar met de kleur van de kapucijner gewaad.

De Franse geperste koffie, latte macchiato, espresso en cappuccino. Het zijn allemaal geweldige manieren om cafeïne tot je te nemen in de ochtend. Veel van de meest populaire koffiesoorten komen uit Italië.

WALDORFSALADE, WAAROM HEET DAT ZO?

Geplaatst op: 22 januari 2017

Waldorf salade die hedenterdag inf het Waldorf hotel wordt geserveerd, met truffel!

De Waldorfsalade spreekt tot de verbeelding door de naam die de old school-luxe en -decadentie oproept van de begindagen van de Waldorf hotels. Of kent u de salade eerder van John Cleese en zijn onnavolgbare Fawlty Towers? Hoe het ook zij, op 14 maart 1893 opende het eerste Waldorf Hotel met een benefietconcert ter ere […]

WAT, WAAR EN WANNEER WORDT (WERD)DIT GEGETEN.

Geplaatst op: 28 maart 2016

Zuurkool

Dit artikel is een verzameling van allerlei gerechten die verbonden zijn met een bepaalde dag. Heeft u nog gerechten die altijd op een specifieke dag gegeten worden? Mail ze dan naar info@gastropedia.nl! Nieuwjaarsdag Stamppot van de eerste snijbonen, ui ‘t zout met witte bonen en worst. Groningen, Overijssel. Zuurkool met aardappel in de oliebollenpot klaargemaakt, zodat […]

WENTELTEEFJE DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op: 22 januari 2022

Culinaire historici zijn het er niet over eens of Franse toast uitsluitend Gallische wortels heeft. Maar je mag aannemen dat wentelteefjes in Frankrijk zijn uitgevonden. De herkomst van het populaire ontbijtgerecht is echter nog een beetje onduidelijk. Tijdens de middeleeuwen werd vaak een beslagproces gebruikt om oude broden smakelijker te maken. Maar waren de Fransen […]

WORCESTERSHIRE

Geplaatst op: 6 december 2016

Worcestershire

Worcestershire Sauce is een zure tafelsaus voor vlees- en visgerechten en is met haar uitgesproken smaak sinds 1837 een van de meest invloedrijke sauzen in de wereldkeuken. Bevat geen cholesterol, vet en conserveringsmiddelen. Bevat 80% minder natrium dan sojasaus Lea & Perrins Worcestershire Sauce is het authentieke merk van de Worcestershire Sauce in het Verenigd […]

WORSTEBROOD

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Eenvoudige broodjes van gistdeeg met een worstvulling, of, wat fijner, van bladerdeeg. In Brabant traditioneel voor na de nachtmis in de Kerstnacht of voor en carnaval, en hier en daar ook voor de slachttijd. Maar ook verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en […]

ZAKOUSKI GESCHIEDENIS

Geplaatst op: 13 oktober 2017

Zakaouski. Kaviaar en zalm eitjes.

Het begrip zakouski komt uit de Russische keuken. Vóór het communistische regime had men de gewoonte om in de restaurants en eveneens thuis bij grote gelegenheden diverse kleine koude en warme hors-d’oeuvre’s op te stellen in buffetstijl met daarbij sneetjes wit en bruin brood en vooral diverse likeuren en sterk alcoholische dranken zoals wodka, jenever, […]

ZEEUWSE BOLUS

Geplaatst op: 11 januari 2017

Zeeuwe Bolus

De Zeeuwse bolus staat bekend om zijn malsheid. Het gebruik van ongeraffineerde suiker vormde lange tijd de sleutel tot het verkrijgen van een vochtig en stroperig gebak. Later maakten de suikerfabrieken speciale, zeer donkerbruine suiker met een hoog percentage stroopdeeltjes. Binnen Zeeland bestaan streeksgewijze verschillen in de bereiding. Rondom Goes houdt men van een bolus […]

ZILVERWATER

Geplaatst op: 30 maart 2016

Zilverwater

Zilverwater is een likeur die ontstaan is in het begin van 1700 en ooit maar door twee likeurstokerijen gemaakt werd.  Dat heeft alles te maken met de zeer speciale achtergrond van deze likeur. Net als Guldenwater werd dit product gedronken door handelaren op de beurs. Haar aangename geur maakte het ook geschikt als reukwater. Tot het […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact