Vitello tonnato is een Italiaans gerecht dat bestaat uit gekoeld, gesneden kalfsvlees geserveerd met tonijnsaus. Het wordt koud geserveerd en is populair als een zomers hoofdgerecht of voorgerecht. De voorbereiding en de presentatie kan variëren, maar de algemene elementen zijn hetzelfde: dun gesneden kalfsvlees en een tonijnsaus, vaak gegarneerd met citroen of hard gekookt ei. De […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
VLAAI HET VERHAAL
Limburg is een provincie die is rijk aan tradities. Zo gaat de geschiedenis van de Limburgse vlaai terug tot het tijdperk van de Germanen. Zij zouden hun brood gebakken hebben door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Het baksel werd met honing of vruchtensap overgoten om het smakelijker de maken: de […]
VOEDSEL EN RELIGIE
Nederland is een multicultureel land. Mensen uit alle verschillende landen en ook met allerlei verschillende religies wonen in Nederland. Deze religies zijn bijvoorbeeld het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme, enzovoorts. Deze religies hebben allemaal hun eigen kenmerken en regels. Een aantal van die regels, die bij iedere religie terugkomen, zijn de […]
WAAR KOMT DE NAAM CAPPUCCINO VANDAAN?
De Franse geperste koffie, latte macchiato, espresso en cappuccino. Het zijn allemaal geweldige manieren om cafeïne tot je te nemen in de ochtend. Veel van de meest populaire koffiesoorten komen uit Italië.
WALDORFSALADE, WAAROM HEET DAT ZO?
De Waldorfsalade spreekt tot de verbeelding door de naam die de old school-luxe en -decadentie oproept van de begindagen van de Waldorf hotels. Of kent u de salade eerder van John Cleese en zijn onnavolgbare Fawlty Towers? Hoe het ook zij, op 14 maart 1893 opende het eerste Waldorf Hotel met een benefietconcert ter ere […]
WAT, WAAR EN WANNEER WORDT (WERD)DIT GEGETEN.
Dit artikel is een verzameling van allerlei gerechten die verbonden zijn met een bepaalde dag. Heeft u nog gerechten die altijd op een specifieke dag gegeten worden? Mail ze dan naar info@gastropedia.nl! Nieuwjaarsdag Stamppot van de eerste snijbonen, ui ‘t zout met witte bonen en worst. Groningen, Overijssel. Zuurkool met aardappel in de oliebollenpot klaargemaakt, zodat […]
WENTELTEEFJE DE GESCHIEDENIS
Culinaire historici zijn het er niet over eens of Franse toast uitsluitend Gallische wortels heeft. Maar je mag aannemen dat wentelteefjes in Frankrijk zijn uitgevonden. De herkomst van het populaire ontbijtgerecht is echter nog een beetje onduidelijk. Tijdens de middeleeuwen werd vaak een beslagproces gebruikt om oude broden smakelijker te maken. Maar waren de Fransen […]
WORCESTERSHIRE
Worcestershire Sauce is een zure tafelsaus voor vlees- en visgerechten en is met haar uitgesproken smaak sinds 1837 een van de meest invloedrijke sauzen in de wereldkeuken. Bevat geen cholesterol, vet en conserveringsmiddelen. Bevat 80% minder natrium dan sojasaus Lea & Perrins Worcestershire Sauce is het authentieke merk van de Worcestershire Sauce in het Verenigd […]
WORSTEBROOD
Eenvoudige broodjes van gistdeeg met een worstvulling, of, wat fijner, van bladerdeeg. In Brabant traditioneel voor na de nachtmis in de Kerstnacht of voor en carnaval, en hier en daar ook voor de slachttijd. Maar ook verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en […]
ZAKOUSKI GESCHIEDENIS
Het begrip zakouski komt uit de Russische keuken. Vóór het communistische regime had men de gewoonte om in de restaurants en eveneens thuis bij grote gelegenheden diverse kleine koude en warme hors-d’oeuvre’s op te stellen in buffetstijl met daarbij sneetjes wit en bruin brood en vooral diverse likeuren en sterk alcoholische dranken zoals wodka, jenever, […]
ZEEUWSE BOLUS
De Zeeuwse bolus staat bekend om zijn malsheid. Het gebruik van ongeraffineerde suiker vormde lange tijd de sleutel tot het verkrijgen van een vochtig en stroperig gebak. Later maakten de suikerfabrieken speciale, zeer donkerbruine suiker met een hoog percentage stroopdeeltjes. Binnen Zeeland bestaan streeksgewijze verschillen in de bereiding. Rondom Goes houdt men van een bolus […]
ZILVERWATER
Zilverwater is een likeur die ontstaan is in het begin van 1700 en ooit maar door twee likeurstokerijen gemaakt werd. Dat heeft alles te maken met de zeer speciale achtergrond van deze likeur. Net als Guldenwater werd dit product gedronken door handelaren op de beurs. Haar aangename geur maakte het ook geschikt als reukwater. Tot het […]
