Volgens een legende zat in 2737 v. Chr. de Chinese keizer, Shen Nung, onder een boom met een gekookt kopje water toen er uit de boom blaadjes vielen in zijn kopje gekookt water. De boom was een Camellia Sinensis. De blaadjes begonnen hun smaak en kleur aan het water af te geven. Nieuwsgierig nam de keizer […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
THEEPOTTEN, DE GESCHIEDENIS
In de vroegste Chinese geschiedenis van het theedrinken werden de bladeren in open pannen gekookt. In de Ming-dynastie was deze methode van theezetten niet goed genoeg meer. Het werd een gewoonte om de bladeren te laten trekken in heet water, in plaats van het water tegelijk te koken. Om de hitte van het water vast […]
TOMATENKETCHUP GESCHIEDENIS
Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat ‘vissaus’ betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw. Volgens Davidson is het woord in Europa geïntroduceerd door Nederlandse handelaren. Ketchup […]
TOURNEDOS WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
De naam ‘tournedos’ is afgeleid van de twee Franse woorden: tourner (draaien) en dos (rug). De naam is op verschillende manieren verklaarbaar. Men draait een stuk vlees bijvoorbeeld vaak op de rug. Het kan ook te maken hebben met het feit dat een tournedos achter de ruggen van de gasten wordt gesneden. Of dat het […]
TRIPES (pens).
In de geschiedenis van de menselijke voeding waren orgaanvlees en ingewanden vaak een belangrijk onderdeel van het dieet vanwege hun rijke voedingswaarde en beschikbaarheid. Voordat moderne vleesverwerkingsmethoden werden ontwikkeld, waren mensen vaak afhankelijk van het gebruik van het hele dier, inclusief de organen, om voedselverspilling te voorkomen. Tripes zijn door de geschiedenis heen geconsumeerd […]
TURRÓN HET VERHAAL
Turrón, de Spaanse nougat wordt vooral met kerstmis volop gegeten, deze zoete lekkernijen. Maar eigenlijk gedurende het hele jaar kan de Spanjaard de Turrón niet laten liggen. In Nederland en België is de Spaanse variant op de noga bijna niet te vinden. Dus als u het mee wilt nemen doet u er verstandig aan het […]
UIENSOEP DE GESCHIEDENIS
Op het menu van een goed zichzelf respecterend Parijse restaurant, en bij voorkeur ‘s avonds laat (of heel vroeg in de ochtend!), Is uiensoep een must. Maar waarom?
UITSMIJTER WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
Een uitsmijter is een eiergerecht bestaande uit twee sneden brood en minimaal twee spiegeleieren. Het klassieke beleg hierbij is ham of kaas, maar tegenwoordig heb je vele variaties zoals met rosbief, fricandeau, spek, gemengd beleg enz. Hoewel het woordenboek wijst op een mogelijk verband met het smijten van de eieren, lijkt het waarschijnlijker dat het […]
VERGEET MIJ NIET
Vroeger gaven vrouwen en andere geliefden tijdens het afscheid van de zeevarenden een ‘geflest anker’ mee met het etiket ‘Vergeet mij niet’. Het was de bedoeling dat de zeeman de fles opende in de eerste haven ver van huis. Een zeer welriekende longea vitea likeur. De geur van welverzorgden overheerst door de aroma van violen […]
VERJAARDAGSTAART
De verjaardagstaart heeft een interessante geschiedenis. Voordat we hier kennis maakten met de verjaardagstaart maakten de Grieken al een soort cupcake ter ere van iemands verjaardag. Dit kun je als een verre voorloper van de verjaardagstaart zien. Op deze vroege verjaardagstaarten lieten de Grieken ook kaarsjes branden ter ere van de dochter van Zeus, de […]
VIS OP VRIJDAG
De Rooms-Katholieke kerk kende vanouds vele vastendagen waarop men geen vlees mocht eten, zoals het Groten Vasten, veertig dagen vóór Pasen. Ook de vrijdag gold als vastendag. Zo werd vrijdag visdag in katholieke streken. Dit schept ruimte en aandacht voor de gedachtenis aan Jezus die op die dag aan het kruis is gestorven. En ook […]
VITELLO TONNATO een stukje geschiedenis
Vitello tonnato is een Italiaans gerecht dat bestaat uit gekoeld, gesneden kalfsvlees geserveerd met tonijnsaus. Het wordt koud geserveerd en is populair als een zomers hoofdgerecht of voorgerecht. De voorbereiding en de presentatie kan variëren, maar de algemene elementen zijn hetzelfde: dun gesneden kalfsvlees en een tonijnsaus, vaak gegarneerd met citroen of hard gekookt ei. De […]