Baklava is een heerlijk zoet dessert dat zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten. Maar tegenwoordig wereldwijd populair is. Het verhaal van baklava is ingewikkeld en wordt vaak aan verschillende culturen en keukens toegekend. Daarom het gerecht door de geschiedenis heen door verschillende beschavingen is aangepast. Oorsprong en geschiedenis De oorsprong van baklava wordt vaak geassocieerd […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
BAKLEVERWORST
Bakleverworst maken was een taak van de boerin. Zij had het meest werk aan het schoonmaken van de darm, het omhulsel van de worst. meestal werden de varkens of runderdarmen met een mes of een stuk hout op tafel afgeschraapt. als er geen darmen beschikbaar waren gebruikte men alternatieven genaaide zakken van linnen, oude overhemden […]
BALKENBRIJ
Balkenbrij is een gerecht van de slacht. Dit gerecht is vooral in Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg bekend. De recepten variëren per streek. In Gelderland wordt het gemaakt van boekweitmeel, gebonden bouillon met rozijnen en wat rommelkruid (voor de typische smaak en rode kleur). In Brabant maken ze dit gerecht van gemalen lever, niertjes en […]
Bananen Split de geschiedenis
Bananensplit is een klassiek dessert bestaande uit een in de lengte gesneden banaan met daarop bolletjes aardbei, vanille en chocolade-ijs. Typische garnituren zijn noten, fruit, slagroom en een kers erop. De bananensplit wordt traditioneel geserveerd in een lang gerecht dat een boot wordt genoemd. Dit klassieke nagerecht is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Banana […]
Barbecue Woordenboek
In dit Barbecue Woordenboek ontdek je de geheimen van perfect voorbereid vlees, leer je alles over de verschillende soorten houtskool en briketten, en krijg je inzicht in de beste grilltechnieken. Van termen als “indirect grillen” tot “low and slow”, en van de keuze voor het juiste rookhout tot het begrijpen van temperaturen en marinades – […]
BÉARNAISESAUS WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
Sauce béarnaise is een volwaardige dochter van de hollandaisesaus, een van de vijf ‘Sauces mères’, moedersauzen van de Franse klassieke keuken. De saus werd voor het eerst gemaakt in 1836 door chef Collinet en geserveerd tijdens de opening van het restaurant Le Pavillon Henri IV in Saint-Germain-en-Laye, niet ver van Parijs. De saus werd vernoemd naar […]
BEEF STROGANOV
Beef Stroganoff is een klassieke Russische gerecht dat zijn heerlijke waarde keer op keer heeft bewezen. Het gerecht bestaat uit reepjes mager rundvlees gebakken en geserveerd in een zure-roomsaus met uien en champignons. De algemeen geaccepteerde geschiedenis van Beef Stroganoff is dat een Franse chef-kok die voor een rijke Sint-Petersburg familie werkte, het gerecht creëerde […]
BEEF WELLINGTON GESCHIEDENIS
Beef Wellington, het iconische gerecht van luxe en verfijning, heeft een rijke geschiedenis die verweven is met zowel de Engelse aristocratie als de militaire wereld. Het gerecht, dat bestaat uit een gebraden stuk rundvlees, bedekt met een smaakvolle laag duxelles en foie gras, en vervolgens in krokant bladerdeeg wordt gewikkeld, wordt vaak geserveerd bij feestelijke […]
BEEFSTEAK TARTARE (biefstuk tartaar).
Gehakte biefstuk (soms wordt er ook paardbiefstuk gebruikt). Gedresseerd, in het midden bedekt met een eidooier. Rondom geserveerd met kappertjes, gehakte uitjes, augurk en peterselie. Ook worden er smaakmakers als b.v. Worcestershire-saus, Tabasco toegevoegd. Apart wordt sauce tartare geserveerd. De Steak tartare was een variatie op dat gerecht; de 1921 editie van Escoffier ‘s Le Guide Culinaire omschrijft het […]
BESCHUIT
Beschuit wordt al meer dan 2000 jaar gegeten. Op hun lange veldtochten namen de Romeinen al twee keer gebakken brood mee, een harde plak deeg. Dit ´biscotum´ was erg praktisch, omdat het klein, licht, voedzaam en bijna niet aan bederf onderhevig was. Eenzelfde soort product werd later ook als proviand meegenomen op zeilschepen. Deze ´scheepsbeschuit´ […]
BESCHUIT MET MUISJES
Beschuit met muisjes is een geliefde Nederlandse traditie die wordt gevierd bij de geboorte van een kind. Traditioneel zijn de muisjes roze voor een meisje en blauw voor een jongen, hoewel ze vroeger wit waren voor jongens. Deze kleurrijke muisjes bestaan uit anijszaadjes bedekt met een suikerlaag en symboliseren vruchtbaarheid. Men geloofde vroeger zelfs dat […]
BESTEK GESCHIEDENIS
Vroeger bestond er geen bestek en was het de normaalste zaak van de wereld om met je handen te eten. Het Westerse eetgerei heeft dus een hele ontwikkeling ondergaan om tot het moderne bestek van vandaag te komen. De lepel is de oudste vorm van bestek. Er zijn lepels teruggevonden in de Oude Steentijd. De […]
