Sauce béarnaise is een volwaardige dochter van de hollandaisesaus, een van de vijf ‘Sauces mères’, moedersauzen van de Franse klassieke keuken. De saus werd voor het eerst gemaakt in 1836 door chef Collinet en geserveerd tijdens de opening van het restaurant Le Pavillon Henri IV in Saint-Germain-en-Laye, niet ver van Parijs. De saus werd vernoemd naar […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
BEEF STROGANOV
Beef Stroganoff is een klassieke Russische gerecht dat zijn heerlijke waarde keer op keer heeft bewezen. Het gerecht bestaat uit reepjes mager rundvlees gebakken en geserveerd in een zure-roomsaus met uien en champignons. De algemeen geaccepteerde geschiedenis van Beef Stroganoff is dat een Franse chef-kok die voor een rijke Sint-Petersburg familie werkte, het gerecht creëerde […]
BEEF WELLINGTON GESCHIEDENIS
Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om Waterloo. Dit gerecht was bedoeld om de hertog tijdens het diner te eren. Het gerecht is naar hem vernoemd, de hertog van Wellington. Dit gebaar van […]
BEEFSTEAK TARTARE (biefstuk tartaar).
Gehakte biefstuk (soms wordt er ook paardbiefstuk gebruikt). Gedresseerd, in het midden bedekt met een eidooier. Rondom geserveerd met kappertjes, gehakte uitjes, augurk en peterselie. Ook worden er smaakmakers als b.v. Worcestershire-saus, Tabasco toegevoegd. Apart wordt sauce tartare geserveerd. De Steak tartare was een variatie op dat gerecht; de 1921 editie van Escoffier ‘s Le Guide Culinaire omschrijft het […]
BESCHUIT
Beschuit wordt al meer dan 2000 jaar gegeten. Op hun lange veldtochten namen de Romeinen al twee keer gebakken brood mee, een harde plak deeg. Dit ´biscotum´ was erg praktisch, omdat het klein, licht, voedzaam en bijna niet aan bederf onderhevig was. Eenzelfde soort product werd later ook als proviand meegenomen op zeilschepen. Deze ´scheepsbeschuit´ […]
BESCHUIT MET MUISJES
Beschuit met muisjes is een traditionele traktatie bij de geboorte van een nieuw wereldburgertje: roze muisjes voor een meisje, witte voor een jongen (tegenwoordig blauwe). De muisjes werden meestal gemengd. De muisjes bestaan uit anijszaadjes in een suikeromhulling en staan symbool voor vruchtbaarheid. Ook geloofde men dat de anijs zou zorgen voor een goede borstvoeding. […]
BESTEK GESCHIEDENIS
Vroeger bestond er geen bestek en was het de normaalste zaak van de wereld om met je handen te eten. Het Westerse eetgerei heeft dus een hele ontwikkeling ondergaan om tot het moderne bestek van vandaag te komen. De lepel is de oudste vorm van bestek. Er zijn lepels teruggevonden in de Oude Steentijd. De […]
BISSCHOPWIJN
Bisschopwijn is warme wijn met kruiden als kaneel, kruidnagel, citroenschil en suiker. De naam is afkomstig van bisschop Sint Nicolaas. Bisschopwijn hoorde bij een ouderwetse Sinterklaasavond. Bisschopwijn moet twee uur trekken en wordt zo warm mogelijk geserveerd in grote wijnglazen. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. De drank […]
BITTERKOEKJES LIKEUR
Bitterkoekjes likeur wordt gemaakt van bittere amandelesprit, een esprit getrokken van verse perziken en fijne amandelen. Dit drankje werd vooral gedronken op koperen, zilveren en gouden bruiloften om – na vele jaren gelukkige jaren, de eventuele bittere herinneringen weg te spoelen.
BLOODY MARY DE GESCHIEDENIS
De geschiedenis van de Bloody Mary Heb je ooit gehoord van een drankje genaamd ‘Red Snapper’? Er bestaat een goede kans dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Toch heb je dit drankje waarschijnlijk weleens geproefd, namelijk als een ‘Bloody Mary’. De cocktail gemaakt van tomatensap en wodka verscheen voor het eerst op een […]
BOKKENPOTEN
Bokkenpootje is een typisch Hollands koekje. De vorm en het uiterlijk geeft de aanleiding voor de benaming. Het is het product van de banketbakker en bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aaneen geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt veelal een botercreme gebruikt. History bokkenpoten. […]
BOSSCHE KOEK
Ooit had de Bossche Koek een dominante positie in ‘s-Hertogenbosch, maar die positie is bijna verloren gegaan. Bij het spitten in de geschiedenis van de Bossche Koek en een grondig onderzoek naar de achtergronden van de Bossche Koek zijn Sylvana en Gieljan de Backer op feiten, verhalen en anekdotes gestuit die tezamen een prachtig verhaal […]
