Zilverwater is een likeur die ontstaan is in het begin van 1700 en ooit maar door twee likeurstokerijen gemaakt werd. Dat heeft alles te maken met de zeer speciale achtergrond van deze likeur. Net als Guldenwater werd dit product gedronken door handelaren op de beurs. Haar aangename geur maakte het ook geschikt als reukwater. Tot het […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
ZUIDLAARDERBOL
De Zuidlaarderbol bestaat uit rogge- en tarwebloem. Daarbij is er een royale vulling van krenten en rozijnen. Zuidlaarderbollen hebben een grote reputatie. Zij werden vooral gebakken voor de bekende Zuidlaarder paardenmarkt, die ieder jaar wordt gehouden op de derde dinsdag van oktober. De Zuidlaarderbol is zo’n 50 jaar geleden bedacht en ontwikkeld door Bakkerij Hovius. Vroeger […]
ZURE BOM
In Amsterdam is “zure bom” inderdaad een lokale term voor ingemaakte grote augurken die zijn ingelegd in een azijnoplossing met kruiden en verwerkt. Het is een populaire tafelzuur dat vaak wordt geserveerd bij maaltijden. Vooral bij traditionele Nederlandse gerechten zoals broodjes haring en croquetten. Net als bij andere soorten tafelzuur, kan het recept voor “zure […]
