In 1892 begon suikerbakker J.B. Diesch, in Middelburg met het maken van de Echte Zeeuwse Boterbabbelaar. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw werd die verpakt in de beroemde blikken trommeltjes, die toeristen vaak kopen als souvenir, en verzamelaars als collector’s item. De Echte Zeeuwse Boterbabbelaar is ook nu nog altijd zeer geliefd, meer […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
Bouillabaisse heeft een rijke geschiedenis
Het is een traditioneel Provençaals visgerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Marseille in Zuid-Frankrijk. Het woord “bouillabaisse” komt van het Provençaalse woord “bouille-abaisso”, wat “verminderd tot koken” betekent, gevolgd door de bereidingsmethode van het gerecht. Bouillabaisse begint als een gerecht van de ar me vissers in Marseille, die de hulp van minder gewaardeerde […]
BROOD GESCHIEDENIS
Graan is naast vlees en peulvruchten de meest complete energieleverancier. Het komt al eeuwen in ons voedselpakket voor. Tienduizend jaar geleden leefden de eerste mensen van wat ze in de natuur vonden zoals vruchten, bladeren en zaden. Later leerden ze met eenvoudige gereedschappen op dieren te jagen en aten ze vis en vlees. Tijdens het […]
BROODJE HALF OM “HET VERHAAL”
Een broodje halfom, is belegd met pekelvlees, runderlever, witte peper en zout. Geen boter gebruiken. Een van oorsprong joods-Amsterdamse broodje. Een klassieke combinatie, twee flinke plakken gekookte lever en vier plakjes pekelvlees op een wit vloerkadetje. De vleeswaren komen van de koe en zijn volgens Joodse tradities geslacht. Een keuken, restaurant of broodjeszaak dat onder […]
BRUIDSTRANEN
Goud en zilverblad in een likeur, die rozengeur en maneschijn belooft, met een geur die slechts vergelijkbaar is met de allerfijnste parfum. Dat zijn bruidstranen. De drank werd gedronken op bruiloften. Slimme vrouwen schonken bruidstranen ook iedere keer als hun echtgenoot iets deed wat hen niet beviel. Op deze manier herinnerden ze hun man aan de […]
BRUSSELS GRONDWITLOF
Brussels grondwitlof ontstond in de gemeente Schaarbeek. In de “Botanieken Hof” aan de Schaarbeekse poort, om precies te zijn. Hier werd geëxperimenteerd met gekropte witlof uit chicoreiwortels. De wortelen werden rechtop naast elkaar geplaatst, bedekt met paardenmest en werden vochtig gehouden. Mooie witte kropjes waren het resultaat. Andere tuinlieden die hier werkzaam waren, namen de […]
BUFFALO WINGS
Voor inwoners van Buffalo, New York, komen echte Buffalo wings (kippenvleugels) alleen uit de Anchor Bar, waar eigenaar Teressa Bellissimo het gerecht in 1964 uitvond. Laat in de avond arriveerde een groep vrienden van Dominic zoon van Frank en Teressa Bellissimo met een geweldige eetlust aan de bar. Dominic vroeg zijn moeder, Teressa, om iets […]
CAESAR SALADE, WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
Caesar Cardini (24 februari 1896 – 3 november 1956) was in de jaren ’20 een Italiaans-Mexicaanse chef-kok en de hoteleigenaar, in Tijuana, Mexico. Zijn broer, Alex, was de uitvinder van een salade van romaine sla, ansjovis, vertroeteld ei, citroensap, geraspte Parmezaanse kaas en knoflook, op smaak gebracht met een knoflookvinaigrette en Worcestershire saus en besprenkeld met croutons. In eerste instantie heette […]
CAKE DE GESCHIEDENIS
Is cake typische Hollands en wat we over het algemeen op begrafenissen krijgen, of/en is het de meeste gemaakte koek/gebak thuis. Het woord “cake” in Engels. In veel landen is cake het een verzamel naam voor ‘gebak’ of ‘taart’. De basisrecept voor cake is: bloem (zelfrijzend), boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, beetje zout . […]
CARBONARA HET VERHAAL
Van origine komt Spaghetti alla Carbonara uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië. De naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders. Die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt […]
CARPACCIO DE GESCHIEDENIS
Er zijn heel veel verhalen over de geschiedenis van het gerecht te vinden. We vragen een man genaamd Arrigo voor meer duidelijkheid: “Het was 1950 en heel Venetië hing vol met en rode en witte banners ter ere van de tentoonstelling van de schilder Vittore Carpaccio. Rood en wit waren de kleuren waar deze schilder bekend […]
CHAMPAGNE IN DE LAGE LANDEN
Champagne is ook in de lage landen een speciale drank. De zuinige Nederlander zal niet gauw ‘zomaar’ een fles champagne opentrekken. Er moet een bijzondere aangelegenheid voor zijn: Oud en Nieuw, een bruiloft of jubileum. In restaurants met enige allure echter is champagne wel het meest geliefde aperitief geworden. In België is het gewoonte dat […]
