Bisschopwijn is warme wijn met kruiden als kaneel, kruidnagel, citroenschil en suiker. De naam is afkomstig van bisschop Sint Nicolaas. Bisschopwijn hoorde bij een ouderwetse Sinterklaasavond. Bisschopwijn moet twee uur trekken en wordt zo warm mogelijk geserveerd in grote wijnglazen. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. De drank […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
BITTERKOEKJES LIKEUR
Bitterkoekjes likeur wordt gemaakt van bittere amandelesprit, een esprit getrokken van verse perziken en fijne amandelen. Dit drankje werd vooral gedronken op koperen, zilveren en gouden bruiloften om – na vele jaren gelukkige jaren, de eventuele bittere herinneringen weg te spoelen.
BLOODY MARY DE GESCHIEDENIS
De geschiedenis van de Bloody Mary Heb je ooit gehoord van een drankje genaamd ‘Red Snapper’? Er bestaat een goede kans dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Toch heb je dit drankje waarschijnlijk weleens geproefd, namelijk als een ‘Bloody Mary’. De cocktail gemaakt van tomatensap en wodka verscheen voor het eerst op een […]
BOKKENPOTEN
Bokkenpootje is een typisch Hollands koekje. De vorm en het uiterlijk geeft de aanleiding voor de benaming. Het is het product van de banketbakker en bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aaneen geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt veelal een botercreme gebruikt. History bokkenpoten. […]
BOSSCHE KOEK
Ooit had de Bossche Koek een dominante positie in ‘s-Hertogenbosch, maar die positie is bijna verloren gegaan. Bij het spitten in de geschiedenis van de Bossche Koek en een grondig onderzoek naar de achtergronden van de Bossche Koek zijn Sylvana en Gieljan de Backer op feiten, verhalen en anekdotes gestuit die tezamen een prachtig verhaal […]
BOTERBABBELAAR
In 1892 begon suikerbakker J.B. Diesch, in Middelburg met het maken van de Echte Zeeuwse Boterbabbelaar. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw werd die verpakt in de beroemde blikken trommeltjes, die toeristen vaak kopen als souvenir, en verzamelaars als collector’s item. De Echte Zeeuwse Boterbabbelaar is ook nu nog altijd zeer geliefd, meer […]
Bouillabaisse heeft een rijke geschiedenis
Het is een traditioneel Provençaals visgerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Marseille in Zuid-Frankrijk. Het woord “bouillabaisse” komt van het Provençaalse woord “bouille-abaisso”, wat “verminderd tot koken” betekent, gevolgd door de bereidingsmethode van het gerecht. Bouillabaisse begint als een gerecht van de ar me vissers in Marseille, die de hulp van minder gewaardeerde […]
BROOD GESCHIEDENIS
Graan is naast vlees en peulvruchten de meest complete energieleverancier. Het komt al eeuwen in ons voedselpakket voor. Tienduizend jaar geleden leefden de eerste mensen van wat ze in de natuur vonden zoals vruchten, bladeren en zaden. Later leerden ze met eenvoudige gereedschappen op dieren te jagen en aten ze vis en vlees. Tijdens het […]
BROODJE HALF OM “HET VERHAAL”
Een broodje halfom is een traditioneel Joods-Amsterdams broodje, belegd met pekelvlees en runderlever, op smaak gebracht met witte peper en zout, zonder boter. Het broodje wordt gemaakt met twee flinke plakken gekookte lever en vier plakjes pekelvlees, geserveerd op een wit vloerkadetje. Het vlees komt van de koe en is geslacht volgens Joodse tradities. Alleen […]
BRUIDSTRANEN
Goud en zilverblad in een likeur, die rozengeur en maneschijn belooft, met een geur die slechts vergelijkbaar is met de allerfijnste parfum. Dat zijn bruidstranen. De drank werd gedronken op bruiloften. Slimme vrouwen schonken bruidstranen ook iedere keer als hun echtgenoot iets deed wat hen niet beviel. Op deze manier herinnerden ze hun man aan de […]
BRUSSELS GRONDWITLOF
Brussels grondwitlof ontstond in de gemeente Schaarbeek. In de “Botanieken Hof” aan de Schaarbeekse poort, om precies te zijn. Hier werd geëxperimenteerd met gekropte witlof uit chicoreiwortels. De wortelen werden rechtop naast elkaar geplaatst, bedekt met paardenmest en werden vochtig gehouden. Mooie witte kropjes waren het resultaat. Andere tuinlieden die hier werkzaam waren, namen de […]
BUFFALO WINGS
Voor inwoners van Buffalo, New York, komen echte Buffalo wings (kippenvleugels) alleen uit de Anchor Bar, waar eigenaar Teressa Bellissimo het gerecht in 1964 uitvond. Laat in de avond arriveerde een groep vrienden van Dominic zoon van Frank en Teressa Bellissimo met een geweldige eetlust aan de bar. Dominic vroeg zijn moeder, Teressa, om iets […]