Caesar Cardini (24 februari 1896 – 3 november 1956) was in de jaren ’20 een Italiaans-Mexicaanse chef-kok en de hoteleigenaar, in Tijuana, Mexico. Zijn broer, Alex, was de uitvinder van een salade van romaine sla, ansjovis, vertroeteld ei, citroensap, geraspte Parmezaanse kaas en knoflook, op smaak gebracht met een knoflookvinaigrette en Worcestershire saus en besprenkeld met croutons. In eerste instantie heette […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
CAKE DE GESCHIEDENIS
Is cake typische Hollands en wat we over het algemeen op begrafenissen krijgen, of/en is het de meeste gemaakte koek/gebak thuis. Het woord “cake” in Engels. In veel landen is cake het een verzamel naam voor ‘gebak’ of ‘taart’. De basisrecept voor cake is: bloem (zelfrijzend), boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, beetje zout . […]
CARBONARA HET VERHAAL
Van origine komt Spaghetti alla Carbonara uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië. De naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders. Die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt […]
CARPACCIO DE GESCHIEDENIS
Er zijn heel veel verhalen over de geschiedenis van het gerecht te vinden. We vragen een man genaamd Arrigo voor meer duidelijkheid: “Het was 1950 en heel Venetië hing vol met en rode en witte banners ter ere van de tentoonstelling van de schilder Vittore Carpaccio. Rood en wit waren de kleuren waar deze schilder bekend […]
CHAMPAGNE IN DE LAGE LANDEN
Champagne is ook in de lage landen een speciale drank. De zuinige Nederlander zal niet gauw ‘zomaar’ een fles champagne opentrekken. Er moet een bijzondere aangelegenheid voor zijn: Oud en Nieuw, een bruiloft of jubileum. In restaurants met enige allure echter is champagne wel het meest geliefde aperitief geworden. In België is het gewoonte dat […]
CHEESEBURGER
Een cheeseburger is een populaire variant op de traditionele hamburger. Men legt een plakje kaas op of onder het vlees. Je ziet de cheeseburger vooral in fastfoodrestaurants. Om de prijs van de burger laag te houden, gebruikt men vaak analoogkaas in plaats van echte kaas. Dit gebeurt vooral in Amerika. Kaelin’s Restaurant in Louisville, Kentucky was de eerste […]
Cheesecake de geschiedenis
De eerste “cheesecake” is mogelijk gemaakt op het Griekse eiland Samos. Fysisch antropologen hebben daar kaasvormen opgegraven die dateren van rond 2000 voor Christus. Kaas en kaasproducten bestonden waarschijnlijk al duizenden jaren daarvoor, maar eerder dan dit gaat de prehistorie in (die periode in de menselijke geschiedenis vóór de uitvinding van het schrift). In Griekenland […]
CHICKEN Á LA KING DE HISTORY
Chicken á la King is een rijke kipschotel met veel room, piment en sherry. Het wordt geserveerd op warme beboterde toast, gebakjes of samen met noedels. Het gerecht heeft een rijke ontstaansgeschiedenis en er circuleren veel verhalen rond over wie het gerecht uitgevonden heeft. Hieronder zijn een paar van deze verhalen beschreven. Een van deze […]
CHIPS DE GESCHIEDENIS
In 2003 vierde men het 150-jarige bestaan van de chips. De Amerikaanse chef-kok George Crum bereidde de chips speciaal voor spoorwegmagnaat Cornelius Vanderbilt, die zijn gebakken aardappels het liefst zo dun mogelijk wilde. De ‘potato chips’ waren geboren en werden al snel razend populair. Vanuit de Verenigde Staten waaide de rage over naar Engeland en […]
Club Sandwich de geschiedenis
In het laatste decennium van de 19e eeuw was de maatschappij sterk gekenmerkt door mannelijke exclusiviteit, met herenclubs in Saratoga Springs, nabij New York. Die een prominente rol speelden in het sociale leven. In deze omgeving werd een culinaire meesterwerk geboren: de clubsandwich, ook wel liefkozend de clubhuis-sandwich genoemd. Het verhaal begint in het statige […]
COQ AU VIN À L’AUVERGNATE (haan met wijn à l’auvergnate).
Stukken haan, in boter gekleurd met dobbelsteentjes mager spek, morieljes, kruiden en groente zoals zoals ui, wortelen, knoflook, tijm, laurier, peterselie, geflambeerd met cognac, afgeblust met rode wijn en gebonden met bloed. De ingrediënten worden vervolgens langzaam gekookt op laag vuur tot het vlees zacht wordt. Apart worden sneetjes in boter gebakken brood geserveerd. Deze […]
CRÉME BRULEE
Crème brûlée is een custardachtig nagerecht, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De naam betekent ‘gebrande room’ en is afgeleid van de bereiding. Om de suiker te karamelliseren, gebruikt men een gasbrander. De hoofdingrediënten van een traditionele crème brûlée zijn custard, suiker, eieren en vanille. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan […]
