Christmas (of plum) pudding is het traditionele gerecht aan het einde van het Britse kerstdiner. Maar wat wij denken van Christmas pudding als laatste gerecht, is niet wat het oorspronkelijk was. Christmas pudding is in de 14e eeuwse ontstaan als een pap genaamd ‘Frumenty’ die is gemaakt van rundvlees en schapenvlees met rozijnen, bessen, pruimen, wijnen en specerijen. Dit soep-achtige gerecht werd gegeten […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
CROISSANT DE GESCHIEDENIS
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, is de croissant van oorsprong niet Frans. Het kent zijn oorsprong in Oostenrijk, om precies te zijn in Wenen. In 1683 was het Koninkrijk Oostenrijk-Hongarije in oorlog met Turkije. De Turken bedachten een slim plan en groeven een tunnel onder de vestingwallen. Het lot wil dat die tunnel […]
CROQUET DE GESCHIEDENIS
In Nederland wordt met een kroket meestal een vlees-kroket bedoeld. Vleeskroketten worden als typische snack bij de meeste snackbars verkocht. Voor de Nederlandse automatiek zijn zij zeer belangrijk, omdat zij handzaam zijn, makkelijk voorbereid kunnen worden (in tegenstelling tot patates frites) en dus snel te verkrijgen zijn, en hun smaak ook na een half uur […]
Dame Blanche een oorsprong met Mysterie
De Dame Blanche, een vertrouwd dessert dat bekend staat om zijn eenvoudige maar heerlijke combinatie van vanille-ijs, warme chocoladesaus en slagroom, heeft zijn wortels diep in de Franse en Belgische culinaire tradities. De oorsprong van de Dame Blanche is gehuld in een mysterie en heeft diverse verhalen, wat heeft bijgedragen aan de romantische allure ervan. […]
De eerste chocoladetaarten
Chocoladetaarten hebben een rijke en interessante geschiedenis die nauw samenhangt met de ontwikkeling van chocolade zelf. Hier is een kort overzicht van het ontstaan van chocoladetaarten Oorsprong van chocolade Chocolade zelf komt uit de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao). Die oorspronkelijk in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika groeide. De oude Meso-Amerikaanse beschavingen, […]
DE GENEESKRACHTIGE WAARDE VAN GROENE THEE
Groene thee zou in China al minstens 4000 jaar als medicijn worden gebruikt. Ook schijnt groene thee het cholesterolniveau te verlagen door de goede cholesterol te verhogen en de slechte te verlagen. Groene thee is rijk aan de antioxidant epigallocatechine galaat (EGCG). Deze vernietigt kankercellen en remt de groei ervan. Hoewel Fransen een vetrijk dieet gebruiken, zijn […]
DE GESCHIEDENIS VAN CRÊPES SUZETTE (CRÊPES SUZETTE).
Prins Edward van Wales was in de 19e eeuw een vaste klant bij het Café de Paris in Monte Carlo. Op een dag ging hij samen zijn vrienden en de dochter van een van de herenaar het restaurant om lunch te eten. Een van de gerechten was crêpes. De toen vijftienjarige ober Henri Charpentier serveerde dit […]
DE GESCHIEDENIS VAN DE AMSTERDAMSE UI
Een Amsterdamse ui is een gewone consumptie ui die direct na de oogst handmatig wordt geschild en daarna wordt ingelegd in zoet zuur (azijn en specerijen). De Amsterdamse ui is absoluut geen zilveruitje maar een hand geschilde ui. Vroeger werden deze uien door de familie Kesbeke zelf geschild. Toen het product later groeide, nam Camiel […]
DE GESCHIEDENIS VAN DE SCHNITZEL
Wat is precies een Schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Dat is ofwel gepaneerde en diep gebakken of pan gebakken met of zonder paneren. Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel. De meest bekende schnitzel […]
De geschiedenis van kaviaar
Kaviaar, bekend als een luxe delicatesse, bestaat uit de gezouten eieren (of roe) van verschillende soorten steur. Deze delicatesse heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Oorsprong en Vroege Geschiedenis Op 18 juli wordt de Internationale Kaviaardag gevierd. Deze dag is gewijd aan het genieten en waarderen van de luxe en delicatesse […]
De geschiedenis van Nutella
Nutella, uitgevonden door Pietro Ferrero en in 1964 op de markt gebracht. Het is de Italiaanse merknaam voor een gianduiacrème met cacao en hazelnoten. En is een waar massafenomeen geworden. Inmiddels is Nutella uitgegroeid tot de bestverkochte smeercrème ter wereld, met een productie van 365.000 ton per jaar. Geschiedenis Op 20 april 1964 kwam de […]
De geschiedenis van rookworst
In het hart van de Nederlandse culinaire traditie prijkt de rookworst, een vleesproduct met een rijke die geschiedenis teruggaat tot de 19e eeuw. Hoewel de oorsprong van dit iconische gerecht
