menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Algemeen » Culinaire wetenswaardigheden » Pagina 5

Culinaire wetenswaardigheden

De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel  ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 19
  • Volgende »

De geschiedenis van spaghetti Vongole

Geplaatst op: 18 oktober 2021

Spin-offs van pasta, kaas en tomaten zijn er in overvloed, maar de echte spaghetti en Vongole zijn maar in één Italiaanse stad te vinden. In een legende die de Napolitaanse obsessie met spaghetti met Vongole destilleert, zou de beroemde toneelspeler Eduardo De Filippo in 1947 na een lange dag optreden naar huis zijn teruggekeerd, hongerig […]

DE GESCHIEDENIS VAN ZUURKOOL

Geplaatst op: 28 maart 2020

Zuurkool

Kille najaarsdagen, tijd voor een stevige zuurkoolstamppot met wat daarbij hoort:spek, rookworst, Frankfurter worstjes. Heerlijke vette hapjes die we, cholesterol-bewust als we zijn, argwanend bekijken. Terecht, maar laten we bedenken dat niets kwaad kan als het maar voor een keertje is. Zuurkool zien we als traditioneel Hollands, en West-Friesland tussen Hoorn en Medemblik als het […]

DE ONTWIKKELING VAN HET MENU

Geplaatst op: 29 maart 2020

Wat staat er op het menu?, vragen we ons vol verwachting af als we aan een feestelijke tafel aanschuiven. Het menu kan dan tastbare betekenis hebben:een al of niet fraai versierd kaart boven het bord of tussen het servet. die vermeld wat er zoals om het bord of in de glazen zal verschijnen. Maar het […]

DE OORSPRONG REMOULADE SAUS

Geplaatst op: 10 mei 2017

Rémoulade saus, Gastropedia

Remouladesaus is rond de zeventiende eeuw ontstaan in Frankrijk. De naam van de saus komt van een woord uit het dialect van het district Picardië, ramolas. Dit betekent mierikswortel. Het woord ramolas zelf is afgeleid van het Latijnse woord armoracea. Nu verwijst de Franse culinaire term remoulade naar de welbekende mayonaise-achtige dressing. Het lijkt erop dat het […]

DE OORSPRONG VAN PORCHETTA

Geplaatst op: 12 januari 2022

Porchetta is een schitterend product uit de Italiaanse keuken waar al eeuwen over wordt geschreven en al door de Romeinse adel graag werd gegeten. Maar pas op, in Italië spreek je van Porchetta bij een bereiding van speekvarken. In Nederland gaat het al gauw over een veel goedkopere rollade van buikspek. Hoe belangrijk de juiste […]

De vreemde geschiedenis van Cornflakes

Geplaatst op: 1 maart 2023

Cornflakesgranen zijn een standaard op ontbijttafels over de hele wereld. Tegenwoordig wordt het op de markt gebracht als een gezond onderdeel van een uitgebalanceerd ontbijt. Maar cornflakes zijn oorspronkelijk uitgevonden door een fanatiek religieuze arts als een manier om te voorkomen dat mensen masturberen. In 1894 runden twee broers, dr. John Harvey Kellogg en Will Keith […]

DIEPVRIEZEN, DUIZENDEN JAREN OUD

Geplaatst op: 28 september 2017

Een diepvries uit 1935 General Electric Monitor., Gastropedia

Vanaf het moment dat de mens op aarde verscheen speelde, net als in de dierenwereld, het langer bewaren van voedsel voor latere consumptie een belangrijke rol. Vroeger gebruikte men hiervoor eenvoudige technieken als drogen gebruikt. Naarmate de kennis van grondstoffen toenam kwamen ook andere methoden in beeld. Roken, zouten, inleggen in vet of het gebruik […]

DÖNER KEBAB DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op: 17 juli 2020

Er zijn veel soorten kebab. Het verhaal van de kebab gaat terug naar talloze Aziatische en Afrikaanse keukens. Het woord ‘kebab’ zelf betekent eigenlijk ‘roosteren’. Kebab zou zijn ontstaan in Turkije toen soldaten vroeger stukken vers bejaagde dieren grilden die op zwaarden boven open vuur in het veld werden gespiesd. Deze oorsprong wordt ondersteund door […]

Draadjesvlees & Suddervlees wat is het verschil

Geplaatst op: 12 september 2021

Het eindresultaat is altijd het resultaat van je keuzes. Bij slowcooking van vlees draait het om de verhouding tussen spierweefsel en bindweefsel. Vet is dan even minder belangrijk. Voor de smaak wel, want vet is natuurlijk lekker. Vet heb je altijd nodig in je stoofpotten om je aroma’s vast te houden. Een scheutje olie of een […]

DRIEKONINGENBROOD

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Een rond wit brood met een boon erin verborgen en een ster in de korst gekerfd. Driekoningen, 6 januari, is het feest voor de Wijzen uit het Oosten die geschenken brachten aan het Christuskind. De avond tevoren, Driekoningenavond, werd vroeger uitbundig gevierd met spelletjes, veel eten en vooral veel drinken en daarbij het brood met […]

DROP DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op: 17 april 2016

Drop

Waar het Nederlandse woord drop vandaan komt is een mysterie De Engelsen zeggen liquorice, de Italianen hebben het over liquiritia en de Duiters spreken van lakritze, allemaal woorden die zijn afgeleid van de Latijnse verbastering liquiritia van de Griekse naam glyyrrhiza (van glukus = zoet,en riza = wortel) Met een beetje fantasie kan ook het Franse […]

DUITSE BIEFSTUK

Geplaatst op: 14 oktober 2020

Duitse biefstuk bestaat uit grofgehakte biefstuk met wat peper en zout. Het is wat grover dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van circa 5%. Duitse biefstuk komt van oorsprong uit Duitsland. Net als Franse Steak Tartare en moet het rundvlees voor Duitse biefstuk met het mes gehakt worden en niet gedraaid, zodat de grove […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 19
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact