Vanaf het moment dat de mens op aarde verscheen speelde, net als in de dierenwereld, het langer bewaren van voedsel voor latere consumptie een belangrijke rol. Vroeger gebruikte men hiervoor eenvoudige technieken als drogen gebruikt. Naarmate de kennis van grondstoffen toenam kwamen ook andere methoden in beeld. Roken, zouten, inleggen in vet of het gebruik […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
DÖNER KEBAB DE GESCHIEDENIS
Er zijn veel soorten kebab. Het verhaal van de kebab gaat terug naar talloze Aziatische en Afrikaanse keukens. Het woord ‘kebab’ zelf betekent eigenlijk ‘roosteren’. Kebab zou zijn ontstaan in Turkije toen soldaten vroeger stukken vers bejaagde dieren grilden die op zwaarden boven open vuur in het veld werden gespiesd. Deze oorsprong wordt ondersteund door […]
Draadjesvlees & Suddervlees wat is het verschil
Het eindresultaat is altijd het resultaat van je keuzes. Bij slowcooking van vlees draait het om de verhouding tussen spierweefsel en bindweefsel. Vet is dan even minder belangrijk. Voor de smaak wel, want vet is natuurlijk lekker. Vet heb je altijd nodig in je stoofpotten om je aroma’s vast te houden. Een scheutje olie of een […]
DRIEKONINGENBROOD
Een rond wit brood met een boon erin verborgen en een ster in de korst gekerfd. Driekoningen, 6 januari, is het feest voor de Wijzen uit het Oosten die geschenken brachten aan het Christuskind. De avond tevoren, Driekoningenavond, werd vroeger uitbundig gevierd met spelletjes, veel eten en vooral veel drinken en daarbij het brood met […]
DROP DE GESCHIEDENIS
Waar het Nederlandse woord drop vandaan komt is een mysterie De Engelsen zeggen liquorice, de Italianen hebben het over liquiritia en de Duiters spreken van lakritze, allemaal woorden die zijn afgeleid van de Latijnse verbastering liquiritia van de Griekse naam glyyrrhiza (van glukus = zoet,en riza = wortel) Met een beetje fantasie kan ook het Franse […]
DUITSE BIEFSTUK
Duitse biefstuk bestaat uit grofgehakte biefstuk met wat peper en zout. Het is wat grover dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van circa 5%. Duitse biefstuk komt van oorsprong uit Duitsland. Net als Franse Steak Tartare en moet het rundvlees voor Duitse biefstuk met het mes gehakt worden en niet gedraaid, zodat de grove […]
DUIVEKATER
Wittebrood van zoet gistdeeg waarvan de vorm enigszins doet denken aan een scheenbeen. Men heeft er dan ook wel een tot brood afgezwakt oeroud offerritueel in willen zien.
DUIZENDJARIG EI
Een Chinese delicatesse, die gemaakt wordt van een eendenei, noemt men Duizendjarig Ei. Waarom men dit Ei zo noemt is een raadsel, want de eieren zijn circa 100 dagen en geen duizend jaar oud. Een Duizendjarig Ei maakt men onder meer door een eendenei circa 100 dagen te bewaren in een mengsel van houtskool en […]
ECCLES CAKE
Een Eccles cake is een rond koekje dat gemaakt is van bladerdeeg en gevuld is met krenten en jam. De cakes worden bestrooid met basterdsuiker. Moderne Eccles cakes bevatten vaak ook verschillende soorten vers fruit. De allereerste cakes werden gemaakt ter ere van een religieus feest genaamd de Eccles Wakes. Dit feest werd gehouden in […]
EDAMMER KAAS DE GESCHIEDENIS
De oorspronkelijke Edammer kaas, een klein bolvormig kaasje van ongeveer 1,7 kilo, heeft zijn oorsprong in de plattelandsdorpen rondom het Noord-Hollandse plaatsje Edam. Edam groeide in de 14e eeuw uit tot een belangrijke havenplaats voor export van zuivelproducten, waaronder kaas. Dit is hoogstwaarschijnlijk de reden dat de kaas die hier werd verscheept de naam Edammer […]
EETSTOKJES
In een aantal Aziatische landen gebruikt men stokjes voor het eten van voedsel. Maar, net zoals er in de Westerse wereld op verschillende wijze met mes en vork wordt omgegaan (vergelijk de Amerikaanse manier van eten maar eens met de Europese), zijn er ook verschillen in het Oosten. Stokjes zijn handige instrumenten om voedsel mee […]
EIEREN BENEDICT, DE GESCHIEDENIS
Historici geven aan dat er twee mogelijke versies zijn van het verhaal van de oorsprong van het gerecht Eggs Benedict zijn: De eerste mogelijke versie 1860 – De eer is gegeven aan Delmonico’s Restaurant in New York. Het is het allereerste restaurant dat ooit geopend is in de Verenigde Staten. In de jaren 1860 had het restaurant […]