Waar het Nederlandse woord drop vandaan komt is een mysterie De Engelsen zeggen liquorice, de Italianen hebben het over liquiritia en de Duiters spreken van lakritze, allemaal woorden die zijn afgeleid van de Latijnse verbastering liquiritia van de Griekse naam glyyrrhiza (van glukus = zoet,en riza = wortel) Met een beetje fantasie kan ook het Franse […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
DUITSE BIEFSTUK
Duitse biefstuk bestaat uit grofgehakte biefstuk met wat peper en zout. Het is wat grover dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van circa 5%. Duitse biefstuk komt van oorsprong uit Duitsland. Net als Franse Steak Tartare en moet het rundvlees voor Duitse biefstuk met het mes gehakt worden en niet gedraaid, zodat de grove […]
DUIVEKATER
Wittebrood van zoet gistdeeg waarvan de vorm enigszins doet denken aan een scheenbeen. Men heeft er dan ook wel een tot brood afgezwakt oeroud offerritueel in willen zien.
DUIZENDJARIG EI
Een Chinese delicatesse, die gemaakt wordt van een eendenei, noemt men Duizendjarig Ei. Waarom men dit Ei zo noemt is een raadsel, want de eieren zijn circa 100 dagen en geen duizend jaar oud. Een Duizendjarig Ei maakt men onder meer door een eendenei circa 100 dagen te bewaren in een mengsel van houtskool en […]
ECCLES CAKE
Een Eccles cake is een rond koekje dat gemaakt is van bladerdeeg en gevuld is met krenten en jam. De cakes worden bestrooid met basterdsuiker. Moderne Eccles cakes bevatten vaak ook verschillende soorten vers fruit. De allereerste cakes werden gemaakt ter ere van een religieus feest genaamd de Eccles Wakes. Dit feest werd gehouden in […]
EDAMMER KAAS DE GESCHIEDENIS
De oorspronkelijke Edammer kaas, een klein bolvormig kaasje van ongeveer 1,7 kilo, heeft zijn oorsprong in de plattelandsdorpen rondom het Noord-Hollandse plaatsje Edam. Edam groeide in de 14e eeuw uit tot een belangrijke havenplaats voor export van zuivelproducten, waaronder kaas. Dit is hoogstwaarschijnlijk de reden dat de kaas die hier werd verscheept de naam Edammer […]
EETSTOKJES
In een aantal Aziatische landen gebruikt men stokjes voor het eten van voedsel. Maar, net zoals er in de Westerse wereld op verschillende wijze met mes en vork wordt omgegaan (vergelijk de Amerikaanse manier van eten maar eens met de Europese), zijn er ook verschillen in het Oosten. Stokjes zijn handige instrumenten om voedsel mee […]
EIEREN BENEDICT, DE GESCHIEDENIS
Historici geven aan dat er twee mogelijke versies zijn van het verhaal van de oorsprong van het gerecht Eggs Benedict zijn: De eerste mogelijke versie 1860 – De eer is gegeven aan Delmonico’s Restaurant in New York. Het is het allereerste restaurant dat ooit geopend is in de Verenigde Staten. In de jaren 1860 had het restaurant […]
EIEREN OP DE BAR
Een oude, Amsterdamse kroegtraditie waar binnen- en buitenlanders nogal eens van opkijken. Waar komen die gekookte eieren toch vandaan? Etenswaar Er gaan verschillende verhalen rond over hoe het gekookte eitje voor het eerst op de bar terecht is gekomen. Men zegt dat de traditie in Frankrijk in de 18e eeuw is ontstaan. Omdat het illegaal was […]
ENGELS ONTBIJT
Een traditioneel Engels ontbijt (full English breakfast) kan in samenstelling variëren. Als het ontbijt alle ingrediënten bevat wordt het ook wel een Full English of een Full Monty genoemd. Dit uitgebreide ontbijt wordt niet iedere dag gegeten, maar voornamelijk in het weekend. Doordeweeks eten de Engelsen als ontbijt minder uitgebreid en een stuk lichter. Denk […]
ENTRECÔTE À LA BORDELAISE (entrecote à la bordelaise).
In boter gesauteerde biefstuk van de tussenrib of runderlende. Gedresseerd, bedekt met schijven gepocheerde rundermerg en overgoten met sauce bordelaise. Het recept voor de biefstuk uit Bordeaux werd geboren in de wijngaarden. Het is een klassieke Franse saus genoemd naar de regio Bordeaux in Frankrijk, die beroemd is om zijn wijn . De saus is […]
Escargots à la Bourguignonne oorsprong en geschiedenis
Escargots à la Bourguignonne is een iconisch Frans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Bourgondië (Bourgogne). De naam betekent letterlijk “slakken op Bourgondische wijze.” Hoewel de consumptie van slakken teruggaat tot de prehistorie, is de moderne versie van escargots zoals we die nu kennen nauw verbonden met de Franse culinaire traditie. Romeinse Invloeden […]
