menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Algemeen » De snackbar » Pagina 2
  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Volgende »

DÖNER KEBAB DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op: 17 juli 2020

Er zijn veel soorten kebab. Het verhaal van de kebab gaat terug naar talloze Aziatische en Afrikaanse keukens. Het woord ‘kebab’ zelf betekent eigenlijk ‘roosteren’. Kebab zou zijn ontstaan in Turkije toen soldaten vroeger stukken vers bejaagde dieren grilden die op zwaarden boven open vuur in het veld werden gespiesd. Deze oorsprong wordt ondersteund door […]

EIERBAL

Geplaatst op: 30 januari 2017

Eierbal uit de muur

De eierbal is waarschijnlijk een variant van het Scotch Egg, een eeuwenoud Schots gerecht. De eerste eierballen werden in Groningen begin de vijftiger jaren gefrituurd. Automatiek Sloots in de stad Groningen aan de Oude Ebbinge- en later aan de Oude Kijk in het Jatstraat was zo goed als zeker de eerste met de eierbal. Die […]

FRIETKOT CULTUUR

Geplaatst op: 21 juli 2017

Gastropedia

België telt ongeveer 5000 frituren. Dat betekent dat je in bijna elke stadswijk of dorp wel een frietkot kan vinden. Het ambacht van het frieten bakken is een essentieel deel van de frietkotcultuur. Een friturist is erg geoefend in zijn ambacht: het bakken van friet. Maar, de universele perfecte friet bestaat niet. Elke friturist staat […]

FRIETSAUS

Geplaatst op: 4 februari 2017

Remia frietsaus als beste getest.

Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die op het eerste gezicht veel lijkt op mayonaise maar bij nadere inspectie veel verschilt van mayonaise. Het percentage vet is 25%. De samenstelling van mayonaise is wettelijk bepaald en bij frietsaus niet. In fritessaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het […]

FRITUUROLIE

Geplaatst op: 9 februari 2017

Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën. Van frituren worden producten erg vet en veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is […]

GEHAKTBAL

Geplaatst op: 19 maart 2017

Gehaktbal, Gastropedia

Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden […]

GEHAKTSTAAF

Geplaatst op: 3 februari 2017

Dolle Mina

De gehaktstaaf is een pikant gekruid product dat alom goed bekend is. U ziet ze dan ook overal, zoals in de warmhoudkastje bij benzinestations en in pretparken, maar vooral in de snackbar heeft de gehaktstaaf een stevige positie. Andere namen voor de gehaktstaaf zijn onder andere Dolle Mina en Willempie. Doordat er gebruik wordt gemaakt […]

HAMBURGER HET VERHAAL

Geplaatst op: 11 december 2016

Hamburger

De hamburger is genoemd naar de Duitse stad Hamburg, waar het gerecht ook bedacht is. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. De Duitsers brachten eenvoudig versnipperd rundvlees van lage kwaliteit op smaak met regionale kruiden, en zowel gekookt als rauw werd het een […]

JOPPIESAUS

Geplaatst op: 29 januari 2017

Joppiesaus

Joppiesaus is een gekoelde saus met een frisse smaak die op een ambachtelijke wijze wordt gemaakt in de Achterhoek. De saus bevat ingrediënten zoals uien, mayonaise, kruiden en specerijen. ONTSTAAN IN GLANERBRUG Joppiesaus®, de lekkerdermaker voor alle snacks. Vers, fris en uniek. Niet ontwikkeld in een laboratoriumkeuken van een megalomane multinational, maar gewoon in Glanerbrug. […]

KAASSOUFFLÉ

Geplaatst op: 3 februari 2017

Kaassouffle

Een kaassoufflé is een snack bestaande uit een stuk kaas met daaromheen bladerdeeg en paneermeel. De buitenkant is zacht-knapperig, waardoor de zachte binnenkant perfect tot zijn recht komt, De kaassoufflé is één (begin jaren 70) van de oudste en populairste snacks bij de vegetariër. Ondanks het feit dat een kaassoufflé eigenlijk altijd zonder saus gegeten […]

KAPSALON

Geplaatst op: 13 februari 2017

De kapsalon is een vrij recente uitvinding op het gebied van snacks. oorspronkelijk uit Rotterdam, Een kapsalon bestaat uit een aluminium bakje met patat, kebab of shoarma en kaas. Dit wordt gegrild, waarna salade en sauzen naar keuze worden toegevoegd (vaak en veel knoflooksaus en sambal). Een kapsalon wordt soms ook klaargemaakt met kebab of […]

KEURMERKEN OOK VOOR DE SNACKBAR

Geplaatst op: 9 februari 2017

Beter leven 1 ster zou elke snack moeten hebben voor zijn snacks

Tegenwoordig staan er bijzonder veel kleine logo’s en keurmerken op het etiket. Maar wat betekenen al die logo’s nu eigenlijk? Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. […]

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact