Er zijn veel soorten kebab. Het verhaal van de kebab gaat terug naar talloze Aziatische en Afrikaanse keukens. Het woord ‘kebab’ zelf betekent eigenlijk ‘roosteren’. Kebab zou zijn ontstaan in Turkije toen soldaten vroeger stukken vers bejaagde dieren grilden die op zwaarden boven open vuur in het veld werden gespiesd. Deze oorsprong wordt ondersteund door […]
EIERBAL
De eierbal is waarschijnlijk een variant van het Scotch Egg, een eeuwenoud Schots gerecht. De eerste eierballen werden in Groningen begin de vijftiger jaren gefrituurd. Automatiek Sloots in de stad Groningen aan de Oude Ebbinge- en later aan de Oude Kijk in het Jatstraat was zo goed als zeker de eerste met de eierbal. Die […]
FRIETKOT CULTUUR
België telt ongeveer 5000 frituren. Dat betekent dat je in bijna elke stadswijk of dorp wel een frietkot kan vinden. Het ambacht van het frieten bakken is een essentieel deel van de frietkotcultuur. Een friturist is erg geoefend in zijn ambacht: het bakken van friet. Maar, de universele perfecte friet bestaat niet. Elke friturist staat […]
FRIETSAUS
Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die op het eerste gezicht veel lijkt op mayonaise maar bij nadere inspectie veel verschilt van mayonaise. Het percentage vet is 25%. De samenstelling van mayonaise is wettelijk bepaald en bij frietsaus niet. In fritessaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het […]
FRITUUROLIE
Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën. Van frituren worden producten erg vet en veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is […]
GEHAKTBAL
Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden […]
GEHAKTSTAAF
De gehaktstaaf is een pikant gekruid product dat alom goed bekend is. U ziet ze dan ook overal, zoals in de warmhoudkastje bij benzinestations en in pretparken, maar vooral in de snackbar heeft de gehaktstaaf een stevige positie. Andere namen voor de gehaktstaaf zijn onder andere Dolle Mina en Willempie. Doordat er gebruik wordt gemaakt […]
HAMBURGER HET VERHAAL
De hamburger is genoemd naar de Duitse stad Hamburg, waar het gerecht ook bedacht is. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. De Duitsers brachten eenvoudig versnipperd rundvlees van lage kwaliteit op smaak met regionale kruiden, en zowel gekookt als rauw werd het een […]
JOPPIESAUS
Joppiesaus is een gekoelde saus met een frisse smaak die op een ambachtelijke wijze wordt gemaakt in de Achterhoek. De saus bevat ingrediënten zoals uien, mayonaise, kruiden en specerijen. ONTSTAAN IN GLANERBRUG Joppiesaus®, de lekkerdermaker voor alle snacks. Vers, fris en uniek. Niet ontwikkeld in een laboratoriumkeuken van een megalomane multinational, maar gewoon in Glanerbrug. […]
KAASSOUFFLÉ
Een kaassoufflé is een snack bestaande uit een stuk kaas met daaromheen bladerdeeg en paneermeel. De buitenkant is zacht-knapperig, waardoor de zachte binnenkant perfect tot zijn recht komt. De kaassoufflé is één (begin jaren 70) van de oudste en populairste snacks bij de vegetariër. Ondanks het feit dat een kaassoufflé eigenlijk altijd zonder saus gegeten […]
KAPSALON
De kapsalon is een vrij recente uitvinding op het gebied van snacks. oorspronkelijk uit Rotterdam, Een kapsalon bestaat uit een aluminium bakje met patat, kebab of shoarma en kaas. Dit wordt gegrild, waarna salade en sauzen naar keuze worden toegevoegd (vaak en veel knoflooksaus en sambal). Een kapsalon wordt soms ook klaargemaakt met kebab of […]
KEURMERKEN OOK VOOR DE SNACKBAR
Tegenwoordig staan er bijzonder veel kleine logo’s en keurmerken op het etiket. Maar wat betekenen al die logo’s nu eigenlijk? Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. […]