Biotine is hetzelfde als vitamine B8 en is nodig om energie uit eten vrij te maken en speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Biotine houdt de huid en het haar gezond. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Tekorten aan deze vitamine […]
BRIX
Het meten van de Brix-waarde is een bekende toepassing in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Strikt genomen is een Brix meting de bepaling van pure sucrose in water (1 graden Brix = 1 gram sucrose in 100 gram oplossing), maar de Brix-meting wordt ook gebruikt in vele andere toepassingen (frisdranken, vruchtensappen, tomatenpuree, etc.), die vaak niets te […]
CAFEÏNE
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne.Bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld met het drinken van 1 à 2 kopjes koffie, verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Het nemen van te veel cafeïne kan […]
CALCIUM
Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, […]
CALORIE
Een eenheid voor energie. 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 °C te verwarmen. Voedingsstoffen leveren het lichaam energie en de hoeveelheid energie die voedingsmiddelen bevatten wordt vaak uitgedrukt in kilocalorieën (1 kilocalorie = 1000 calorieën). Eiwitten en koolhydraten, waaronder suikers, leveren 4 kilocalorieën per gram. Alcohol […]
CAMPYLOBACTER
Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Campylobacter komt vooral voor op rauwe kip. Het kan ook zitten in rauwe melk en op rauwe groente. Besmetting kan voorkomen worden door hygiënisch te werken en vlees goed te bakken. Handen wassen is, zeker na het aanraken van rauw vlees, erg belangrijk. De bacterie Campylobacter […]
CARNITINE
Carnitine is een zogenoemde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding en aanwezig is in moedermelk. Pasgeboren baby’s produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stoffen aanmaken. Voor carnitine gelden daarom geen aanbevelingen. Carnitine is voor het transport van vetzuren naar […]
CHOLINE
Choline is een zogenoemde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby’s produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stof aanmaken. Voor choline gelden daarom geen aanbevelingen. Choline is nodig bij de prikkeloverdracht […]
CLAIMS
Een claim is een bewering over de eigenschap van een voedingsmiddel. Op producten kunnen voedingsclaims en gezondheidsclaims staan. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Gezondheidsclaims stellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid. Het gebruik van claims is aan regels gebonden. Claims op voedingsmiddelen moeten goed onderbouwd zijn. Omschrijving Op […]
CLOSTRIDIUM BOTULINUM
Clostridium botulinum is een bacterie. Deze bacterie maakt de gifstof botuline aan. Het komt in Nederland zelden voor, maar de bacterie kan de ernstige voedselvergiftiging botulisme veroorzaken. Vooral baby’s tot 1 jaar zijn gevoeliger voor deze bacterie. Baby’s kunnen zuigelingenbotulisme krijgen. Dit komt in Nederland zeer weinig voor. Clostridium botulinum kan voorkomen in zelf ingemaakte […]
CO-ENZYM Q
Co-enzym Q is een bioactieve stof die voorkomt in diverse groenten en vis. Het is een lichaamseigen stof. Co-enzym Q is ook als supplement verkrijgbaar. Co-enzym Q is betrokken bij de energieproductie in de cel. Co-enzym Q heeft de werking van antioxidanten. Er is enige aanwijzing dat Co-enzym Q beschermt tegen een hartinfarct in hoog-risicogroepen. Er is […]
COLLAGEEN
Collageen is een eiwit uit botten van dieren (inclusief graten). Bij verhitting van de botten ontstaat er gelatine uit collageen. Het kan gewonnen worden uit allerlei dieren. Vaak wordt de diersoort vermeld op de verpakking. De geschiktheid is afhankelijk van de gebruikte diersoort. Allergie tegen collageen is in principe mogelijk, maar komt in de praktijk […]