Deze zorgen ervoor dat metaalionen niet verstorend in het product kunnen werken. Het zit bijvoorbeeld in frisdranken, kaas en sausen.
CONSERVEERMIDDELEN
Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen in voedsel en verlengen zo de houdbaarheid van het product. Ze komen in erg veel soorten producten voor. Conserveermiddelen worden aangeduid met de nummers E200 tot en met E252. Een voorbeeld van een conserveermiddel is natriumnitriet (E250). Dit is een natuurlijke stof, maar het wordt vanwege de grote vraag […]
CYANOGENE GLYCOSIDEN
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. In het lichaam worden cyanogene glycosiden omgezet in cyanide. Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanide vergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier. In Nederland komt vergiftiging door cyanide bijna niet […]
DMAA
DMAA (dimethylamylamine) wordt soms aan voedingssupplementen toegevoegd. Deze supplementen claimen te helpen bij het afvallen of prestaties te verbeteren. De werking is nooit bewezen.De stof is verboden in Europa, omdat de veiligheid ervan niet is vastgesteld. DMAA staat op de dopinglijst. Bijwerkingen die bekend zijn van DMAA zijn: trillen, slapeloosheid, angstaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Het […]
DOORSTRALEN
Het doorstralen van voedsel maakt voedsel veiliger en langer houdbaar. Het doodt bijvoorbeeld insecten en ziekmakende bacteriën.Doorstraald eten is niet schadelijk voor je gezondheid. Wanneer de juiste dosis is toegepast heeft doorstraling geen negatieve invloed op de voedingswaarde. Op het etiket staat vermeld dat het product is ‘doorstraald’ of ‘door straling behandeld’ of ‘met ioniserende […]
DRAGERSTOFFEN
Die helpen onder andere bij het oplossen van bepaalde stoffen, zoals in oplosdranken en wijn.
DRIJFGASSEN
Dat zijn gassen die in verpakkingen voor druk vormen, zodat als je op de opening drukt het product er uit komt. Bijvoorbeeld bij slagroom in een spuitfles.
E-NUMMERS
Zie: Hoofdstuk E-nummers
EIWITTEN
Eiwit is een essentiële voedingsstof en krachtig als bouwstof voor het lichaam. Er zijn twee hoofdtypen eiwitten: plantaardige en plantaardige eiwitten. Dierlijke bronnen van eiwitten zijn overvloedig aanwezig in producten zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren, terwijl plantaardige eiwitten voornamelijk te vinden zijn in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Gemiddeld hebben volwassenen dagelijks ongeveer […]
EMULGATOREN
Die maken het mogelijk vet en water te vermengen tot één geheel (emulsie). Ze komen voor in onder andere slasaus, mayonaise en margarine. Een emulgator is een stof die vet en water met elkaar laat mengen. Is een groepsnaam, moet altijd vergezeld worden van een stofnaam en/of E-nummer
ENZYM
Enzym (Grieks: enzym; en = in, zumè = zuurdeeg, gist; enzym = in zuurdeeg); de oude naam voor enzym is “ferment”. (Ferment: de stof die gisting veroorzaakt =enzym; Fermentatie = gisting ).Op een kleine groep RNA moleculen na, zijn enzymen eiwitten die werken als een biologische katalysator, dwz. versneller van (bio)chemische processen die zich in […]
ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE
Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking. Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht op het […]