Fermenteren (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is een chemische verandering in natuurlijke producten. Deze komt tot stand door schimmels of bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten. Bij de productie van veel dagelijks genuttigde voeding wordt fermentatie toegepast. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij bier, wijn, groenten, vlees en thee.
FLUORIDE
Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluoride beschermt tegen tandbederf. In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tabletten te nemen of tandpasta met fluoride te gebruiken. Wie lange tijd veel fluoridetabletten gebruikt, kan bruine vlekken en strepen op de […]
FOSFOR
Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor komt voor in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.Een tekort of overschot aan fosfor in het lichaam komt niet voor bij mensen die gezond zijn en normaal eten. Fosfor […]
FRUCTOSE
Fruitsuiker, plantaardig. Een klein koolhydraat (monosaccharide). Gebruikt als zoetstof en vulmiddel. In bevroren producten ook als zachtmaker (het bevriest minder snel en maakt ijs daardoor schepbaar). (synoniemen: vruchtensuiker of laevulose) is een monosacharide die van nature voorkomt in honing en in diverse soorten groente en fruit. Sacharose (tafelsuiker) bestaat uit een glucose- en een fructosemolecuul.
GELATINE (Aspics)
Gelatine (aspics) zijn eiwitten verkregen uit beenderlijm, bedoeld voor het binden van vleeseiwitten en geleisoorten als zult en aspics. Reuk en smaakloos product uit beenderen voor het binden van het vocht in puddingen en het bereiden van gelei. Een geleer- of verdikkingsmiddel . Geeft een heldere kneedbare gel, die makkelijk bijtbaar is. Vandaar veel toegepast in snoepjes. […]
GELEERMIDDELEN
Zijn verdikkingsmiddelen voor het steviger maken van vruchtenproducten zoals jam en toetjes. Een voorbeeld is xanthaangom E415. Dit is een verdikkingsmiddel om de textuur van een product te verbeteren.
GEWICHTEN
Metrisch Engels Metrisch Engels 5 g 1/8 oz 325 g 11½ oz 10 g ¼ oz 350 g 12 oz 15 g ½ oz 375 g 13 oz 20 g ¾ oz 400 g 14 oz 25 g 1 oz 425 g 15 oz 35 g 1¼ oz 450 g 1 lb 40 g 1½ […]
GEZONDHEIDSCLAIMS
Gezondheidsclaims stellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid. Een voorbeeld is ‘cholesterolverlagend’, zoals je soms op margarine ziet staan. Gezondheidsclaims moeten goed onderbouwd zijn. Ze mogen alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staan. Gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten hebben voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim niet nodig. Producten met […]
GLANSMIDDELEN
Deze geven een glanzend laagje. Dit is meestal een dun laagje was. Ze zitten op rozijnen en sommige snoepjes.
GLUTEN
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie glutensensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten. Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen , zoals onder andere in alle soorten gewoon […]
GLYCEMISCHE INDEX LIJST
Er zijn vele soorten suikers in vele gedaantes. De suikers, ook wel koolhydraten genoemd, hebben een werking op onze bloedsuikerspiegel en het lichaam moet dit op hormonale wijze zo stabiel mogelijk zien te houden. Het nuttigen van een enorme hoeveelheid suiker zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er via insuline uit de alvleesklier […]
HACCP NORMEN INKOOP AGF
Microbiologische normen/ richtwaarden ingekochte waren en zelf bewerkte/ bereide produkten. Gebruik onderstaande tabellen om uw leverancier te houden aan wettelijke vereisten/ richtwaarden. U kunt uw leverancier steekproefsgewijs controleren door ontvangen producten in originele verpakking te laten onderzoeken door een erkend bedrijf. Soort product Onderzoek Normen Kve = kiemgetal of kolonievormende eenheden Vers fruit salade […]