Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem. Koper zit in groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten. Verschijnselen van kopertekort zijn in Nederland nauwelijks bekend. De kans is klein […]
LACTOSE
Lactose of melksuiker is een disaccharide die in alle zoogdiermelk (inclusief moedermelk) voorkomt, maar nergens anders in de natuur. Zorgt voor de zoete smaak van melk. Het is een combinatie van glucose en galactose. Geschikt voor alle religies en vegetariërs, niet voor veganisten. Wel toegestaan bij koemelkeiwitallergie, niet bij koemelkeiwitallergie .
LECITHINE
Lecithine is een emulgator. Vrijwel altijd uit soja, in mindere mate uit eieren of andere producten. De bron moet er tegenwoordig altijd bij staan; dus soja-lecithine of ei-lecithine. Zie ook E322 Sojalecithine is geschikt voor alle religies, vegetariërs en veganisten. Ei-lecithine is niet geschikt voor veganisten. Hoewel de kans heel erg klein is, is een allergische […]
LIGHT
Aanduiding voor frisdrank die met zoetstof is gezoet; dit in tegenstelling tot > regulars die met suiker(s) worden gezoet. Een beschermde voedingsclaim. De term light mag alleen op een product staan wanneer er minimaal 30% minder suiker óf 30% minder vet óf 30% minder energie in zit vergeleken met het gewone product zit. Light betekent niet […]
LUPINE
Lupine en -meel . De lupine is een plant uit de bonenfamilie. Lupinemeel wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast als vervanger van soja in vele producten. Lupinezaden worden zelf niet gegeten. Lupine kan zelf allergeen zijn, maar ook is het verwant aan soja en pinda. Hierdoor kan er ook kruisallergie optreden tussen deze planten. De aanwezigheid […]
MARGARINE
Margarine is geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten zoals visolie en soja-olie. Hier worden stoffen aan toegevoegd als zout, emulgatoren, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Margarine bevat evenveel vet als boter. Omdat de vetten van margarine van nature niet de vitamines A en D bevatten, moeten deze worden toegevoegd. Deze wettelijke verplichting is […]
MEELVERBETERAARS
Worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of meel witter te maken. Meelverbeteraars worden aangeduid met de nummers E920 tot E928. E-nummer Naam E920 L-Cysteïne en het hydrochloride ervan E923 […]
MELKEIWITTEN
Melkeiwitten bestaan uit twee soorten eiwitten. Het grootste deel van de eiwitten bestaat uit caseïne (80%) en een klein deel bestaat uit whey (20%). Melkeiwitten hebben over het algemeen een goede smaak en prijs-kwaliteit verhouding. Caseïne is een eiwit dat erg veel aminozuren bevat en langzaam wordt opgenomen door het lichaam, omdat het een klont vormt […]
METAALBINDERS
Die binden losse moleculen van metalen en voorkomen zo dat deze moleculen giftig kunnen zijn of het product veranderen. Ze zitten onder andere in sausen, ingeblikte groenten en mayonaise.
MINERALEN
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. De meeste mineralen krijg je binnen via eten en drinken. In Nederland komen mineralentekorten bijna niet voor. Wel zijn er groepen waarbij de voorziening […]
PAK’S
PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. Je kunt zelf de vorming van PAK’s voorkomen door te zorgen dat er geen zwarte randjes of zwarte korstjes ontstaan bij de bereiding van eten. PAK’s kunnen ook in het milieu terechtkomen door brand in de natuur of […]
PECTINE
Pectine is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten. Chemisch gezien is pectine een polysaccharide, bestaande uit een galacturonzuurketen, met enkele zwaar vertakte onderdelen, de ‘hairy regions’. Zie hieronder voor de structuur van pectine. Pectine heeft de eigenschap dat het met suiker een gel vormt. In combinatie met suiker wordt het dan ook gebruikt […]