Probiotica zijn levende bacteriën. Er bestaan beweringen dat ze darmklachten of allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen, maar hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Het nemen van probiotica heeft waarschijnlijk geen meerwaarde voor de gezondheid. Ze hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen. Probiotica liggen in de winkels als yoghurtdrank of als voedingssupplement. Omschrijving Probiotica zijn levende […]
RAFFINEREN
Raffineren is het zuiveren van een stof zoals bij suiker gebeurt, maar ook bijvoorbeeld bij de productie van zonnebloem- en olijfolie. Het raffineren van suiker uit de suikerbiet gebeurt als volgt: suikerbieten worden gewassen, gesneden en in water opgelost. Vervolgens wordt het sap gezuiverd en gekookt. Daarna wordt het gecentrifugeerd, gekoeld en gedroogd.
RIBOFLAVINE
Riboflavine is vitamine B2. Kan gebruikt worden als vitamine in supplementen of producten verrijkt met vitamines. Echter meestal toegepast als gele kleurstof, E101. Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Commercieel gemaakt uit gisten, niet uit melk of eieren.
RIJSTMIDDEL
Een rijsmiddel is een mengsel van verschillende zouten, die in combinatie met water reageren, waarbij gassen ontstaan. Dit is meestal koolzuurgas. Dit gas zorgt voor volume in het product op dezelfde manier als gist. Wordt gebruikt als alternatief voor gist. Bakpoeder is een voorbeeld van (combinaties van) rijsmiddelen. Is een groepsnaam, moet altijd vergezeld worden […]
RIJSTMIDDELEN
Laten het deeg rijzen. Ze zitten in zelfrijzend bakmeel, cakemeel en bakpoeder.
ROGGEMOUT
Rogge is een graan, gemout graan is graan dat net is ontkiemt (is gaan groeien) en dan is gedroogd. Het is een smaakstof en een bron van bepaalde enzymen die zetmeel kunnen afbreken. Geroosterde roggemout geeft een donkere kleur en een caramel- en broodsmaak aan een product. Geschikt voor alle religies en vegetariërs en veganisten. Niet […]
SCHIJF VAN VIJF
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere […]
SELEEN
Seleen of selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Seleen maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Seleen is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier en mogelijk beschermt seleen tegen het ontstaan van […]
SENSORISCHE KWALITEIT
Het vinden van onderzoek van een voedselproduct door de vijf zintuigen of het menselijk lichaam organen (zien, ruiken, proeven, horen en voelen).
SMAAKVERSTERKERS
Deze versterken de smaak en zitten bijvoorbeeld in soep in blik, soep in droge vorm, sojasaus (ketjap), worst en verschillende snacks. Zoals glutaminezuur/glutamaat E620 of E621 mononatriumglutamaat. Ook bekend onder de naam ve-tsin.
SOJA-EIWITTEN
Sojabonen bestaan voor ongeveer 45% uit eiwitten en daarmee zijn het goede producten om te verwerken voor eiwitpoeder. Om eiwitpoeder uit sojabonen te halen, moeten deze eerst vermalen worden tot sojameel. Vervolgens worden de koolhydraten uit het sojameel gehaald met behulp van water of een alcoholextract. Hetgeen dat nu overblijft wordt gedroogd en nogmaals gemalen, […]
SPOORELEMENTEN
Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam weinig nodig heeft, in de orde van microgrammen (1/1000 milligram) per dag