Vetten bestaan uit glycerol en meestal 3 vetzuren. Dat geldt voor al het dierlijk en plantaardig vet. Vetten kunnen worden gesplitst in glycerol en de losse vetzuren. Deze worden gezuiverd en hieruit kunnen allerlei synthetische vetten en vetachtige stoffen gemaakt worden. Deze fungeren vaak als emulgator, waardoor het mogelijk is om vetten met water te […]
VEZELS
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels. Omschrijving Voedingsvezels (kortweg vezels) is de verzamelnaam voor een […]
VOEDINGSCLAIMS
Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. De claims ‘light’ of ‘vezelrijk’ zijn voorbeelden hiervan. Een voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van een claim om deze te mogen dragen. Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. Op voedingsmiddelen kunnen voedingsclaims staan. Een voedingsclaim […]
VOEDINGSSUPPLEMENTEN
Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil. Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking […]
VOEDINGSZUREN
Zijn bereide zuren die gebruikt worden voor het inleggen van levensmiddelen in zuur of voor het verhogen van de zure smaak. Ze zitten in jam, vruchtensap, slasaus, augurken in het zuur, vruchten in blik en zure melkproducten. Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH-waarde) van een product. Ze verterken de werking van anti-oxidanten en conserveermiddelen en zorgen dat […]
VOEDSEL EN RELIGIE
Nederland is een multicultureel land. Mensen uit alle verschillende landen en ook met allerlei verschillende religies wonen in Nederland. Deze religies zijn bijvoorbeeld het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme, enzovoorts. Deze religies hebben allemaal hun eigen kenmerken en regels. Een aantal van die regels, die bij iedere religie terugkomen, zijn de […]
VOEDSELALLERGIEEN
Een voedselallergie is te wijten aan een overdreven beschermingsreactie van het immuunsysteem van het lichaam omdat die bepaalde voedingsmiddelen onterecht als vreemd en mogelijk gevaarlijk bestempelt.
VOEDSELINTOLERANTIES
Een voedselintolerantie (of voedselovergevoeligheid) is een negatieve reactie op bepaalde ingrediënten omdat het lichaam die niet kan verteren of opnemen. Omdat die reactie soms een tijdje op zich laat wachten, wordt het verband met het uitlokkende ingrediënt vaak niet gelegd. Intoleranties kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan bepaalde enzymen (bvb. het enzym lactase voor lactose, […]
VRIESDROGEN, WAT IS DAT EIGENLIJK
Vriesdrogen is een manier om voedsel te conserveren. Tijdens dit proces wordt water uit het voedsel verwijderd terwijl het bevroren blijft, via een proces dat sublimatie heet. Tijdens het vriesdroogproces wordt het ingevroren voedsel afgekoeld tot een temperatuur van ongeveer -30°C. Vervolgens wordt het op een schaal geplaatst in een gekoelde vacuüm ruimte, waar voorzichtig […]
VULSTOFFEN
Die worden soms in tabletten gebuikt. Daar zit dan maar een paar milligram actieve stof in. De vulstof geeft de tablet volume. Het zit bijvoorbeeld in voedingssupplementen.
WECKEN
Wecken (inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Men verhit groente of fruit langdurig in potten of flessen die daarna luchtdicht worden afgesloten. Traditioneel gebeurt wecken in glazen potten. Die worden eerst grondig ontsmet en daarna gevuld met de in te maken levensmiddelen. De potten worden afgesloten met een deksel. Tussen pot en deksel […]
WILD VOEDINGSWAARDE
Voedingswaarden wild (eenheid: per 100 g) kcal. eiwit koolh. vet bizonsteak 101 23,0 0 1,0 duif tam 294 18,4 0 23,8 duif wild 169 20,9 0 9,5 eend tam 404 11,5 0 39,3 eendenfilet tam 341 20,0 0 29,0 eend wild 211 17,4 0 15,2 eendenfilet wild 123 19,9 0 4,3 fazant 223 31,0 0 6,5 […]