Door onvoldoende bindcapaciteit van het worstdeeg ontstaat tijdens verhitting vetafzetting doordat het vet onvoldoende gebonden is met vlees of collageeneiwitten. Ook te hoge rook- of kooktemperatuur kunnen olie uit vet doen treden waardoor een zichtbare vetafzetting ontstaat.
VETTEN VAN DIEREN
Hoewel vetten energie kunnen leveren aan het menselijk lichaam, worden ze vooral gezien als bouwstoffen. Ze helpen met de opname van vitamines (A,D en E) en essentiële vetzuren. Transvetzuren worden geacht een rol te spelen bij hart- en vaatziekten en moeten worden beperkt. Onverzadigde vetten hebben een geringer effect, maar ook deze moeten met mate geconsumeerd worden om […]
VITELLO TONNATO een stukje geschiedenis
Vitello tonnato is een Italiaans gerecht dat bestaat uit gekoeld, gesneden kalfsvlees geserveerd met tonijnsaus. Het wordt koud geserveerd en is populair als een zomers hoofdgerecht of voorgerecht. De voorbereiding en de presentatie kan variëren, maar de algemene elementen zijn hetzelfde: dun gesneden kalfsvlees en een tonijnsaus, vaak gegarneerd met citroen of hard gekookt ei. De […]
VLEES
Vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Vlees kan ook veel verzadigd vet bevatten, behalve de magere varianten. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met […]
VLEESAROMA
Het totale aroma van een product, met een smaakvol evenwicht tussen vlees, vet, zout , kruiden etc.
VLEESEIWITTEN
Alle eiwit uit spieren zonder vet en bindweefseleiwit. Vleeseiwitten zijn rijk aan bouwstoffen, vitaminen en mineralen.
VLEESGERECHTEN
Vleesgerechten uit de klassieke keuken kunt u hier vinden.
VOEDINGSWAARDE WILD
Doordat het wild vrij leeft en zelf het voedsel bij elkaar moet zoeken wijkt de samenstelling van het vlees af ten opzichte van andere vleessoorten. Het eiwitgehalte in wild vlees is over het algemeen hoger; 21% van wild vlees is eiwit. De hoeveelheid vet is daarentegen lager met een vetgehalte van gemiddeld 3%. Dit laatste […]
VOEDSELINFECTIE
Een voedselinfectie ontstaat door het eten van voedsel met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Het uit zich meestal met heftige buikkrampen en diarree, soms in combinatie met overgeven. Een voedselinfectie is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.
VOEDSELVEILIGHEID
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Voedsel kan besmet zijn met ziekmakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen.
VRIESBRAND
Het uitdrogen van vlees tijdens het vriesproces waarbij het vlees zijn oorspronkelijke eigenschappen verliest en die niet meer terug kan krijgen.
VRIEZEN
Het sterk afkoelen van het in vlees, worst en vleeswaren aanwezige vocht waardoor het product langer bewaard kan worden. Hoe sneller de temperatuur van het product daalt, des te beter dit voor het product is. Dit heeft te maken met het feit dat bij bevriezing ijskristallen ontstaan die de celstructuur van vlees en groenten kunnen […]