Het France Limousin-keurmerk heeft geheel eigen productievoorwaarden. De runderen komen uit de Limousin-streek in Frankrijk. De koeien en kalveren lopen een groot deel van het jaar in de wei. De kalveren worden minimaal 6 maanden bij de moeder gezoogd. Het voer bevat geen dierlijke ingrediënten. France Limousin is een keurmerk voor rundvlees op het gebied […]
Keurmerken
Tegenwoordig staan er bijzonder veel kleine logo’s en keurmerken op het etiket. Maar wat betekenen al die logo’s nu eigenlijk Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Er zijn keurmerken die voldoen aan eisen voor duurzaamheid, voor herkomst en kwaliteit en voor gezondheid. Een onafhankelijke partij keurt of een keurmerk voldoet aan de specifieke eisen. Wanneer dit zo is, komt het keurmerk op de verpakking te staan. Een keurmerk is een hulpmiddel voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor het milieu of dierenwelzijn.
Het kan ook aangeven dat het product is toegestaan in een bepaald voedingspatroon. Keurmerken voor eten en drinken staan meestal in de vorm van een herkenbaar logo op de verpakking. Keurmerken zijn naast een handig hulpmiddel een goede manier om fabrikanten te stimuleren gezondere en duurzamere producten te ontwikkelen. Keurmerken zijn in te delen in:
- Duurzaamheidskeurmerken: met deze keurmerken kun je makkelijker kiezen op 3 gebieden. Namelijk op dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu. Voor specifiek dierenwelzijn is er De Boodschappenhulp Dierenwelzijn. Hiermee krijg je makkelijk inzicht in wat een keurmerk vertelt over het leven van een dier.
- Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit: door deze keurmerken weet je waar een product vandaan komt en hoe het gemaakt is. Zo kan een product een keurmerk krijgen wanneer er rekening gehouden is met traditionele productiewijzen of de streekcultuur.
- Halal en Koosjer zijn keurmerken waarbij rekening gehouden is met een bepaalde levensbeschouwing.
- Gezondheidskeurmerken: deze keurmerken helpen je bij het maken van een gezondere keuze. Het Vinkje is hier het bekendste voorbeeld van. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij het kiezen voor producten met een bepaalde samenstelling, bijvoorbeeld zonder gluten.
Er zijn veel keurmerken in Nederland en vaak is het onduidelijk wat deze betekenen. Soms zijn ze niet te onderscheiden van reclame of van een logo die fabrikanten zelf op de verpakking zetten. Hieronder vind je een overzicht van veel betrouwbare keurmerken. De keurmerken hebben ook allemaal hun eigen pagina. Klik als je meer wilt weten op de naam van het keurmerk. Deze pagina is tot stand gekomen met behulp van het voedingscentrum, Onze dank daarvoor.
GEGARANDEERDE TRADITIONELE SPECIALITEIT
Gegarandeerde Traditionele Specialiteit keurmerk betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft, vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Een voorbeeld is de Nederlandse boerenkaas. Gegarandeerde Traditionele Specialiteit betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft, vanwege de samenstelling of bereidingswijze. ‘Traditioneel’ betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor minimaal 30 jaar. Er […]
GRAS KEURMERK
Producten met het Gras Keurmerk zijn afkomstig van dieren die in ruimere stallen hebben geleefd dan gebruikelijk. Ook kunnen ze dagelijks naar buiten. Bij landbouwproducten wordt geen kunstmest gebruikt en weinig chemische bestrijdingsmiddelen. Stichting Gras Keurmerk verstrekt het Gras Keurmerk aan bedrijven die dierlijke en plantaardige producten maken die zijn geproduceerd volgens de Normering Grasdier […]
GREEN KEY
De Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, en in de markt voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), met zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving. De Green Key staat garant voor de vrijwillige […]
HACCP
HACCP is een methode die bedrijven moeten toepassen om de veiligheid van de voedingsproducten te waarborgen. Deze methode steunt op twee belangrijke pijlers : het analyseren van de gevaren (HA = Hazard Analysis) en het bepalen van de punten in het productieproces waar deze gevaren effectief gecontroleerd worden (Critical Control Points). HACCP is geen tastbare handleiding […]
HALAL
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en vleesproducten. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Omschrijving Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder […]
HET BLAUWE VINKJE
Het gaat om producten waarin minder (verzadigd) vet zit, minder zout, minder suiker en/of meer vezel in vergelijking met andere producten binnen dezelfde productgroep. De criteria waaraan de producten met een Vinkje voldoen, zijn door de Stichting Ik Kies Bewust afgestemd op de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum. Niet alle gezonde of bewuste voedingsmiddelen in […]
HET GROENE VINKJE
Het gaat om producten waarin minder (verzadigd) vet zit, minder zout, minder suiker en/of meer vezel in vergelijking met andere producten binnen dezelfde productgroep. De criteria waaraan de producten met een Vinkje voldoen, zijn door de Stichting Ik Kies Bewust afgestemd op de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum. Niet alle gezonde of bewuste voedingsmiddelen in […]
IFS
De International Food Standard, veelal kortweg IFS of ook wel IFS Food genoemd, is een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd opgesteld door HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen. De standaard wordt ook wel aangeduid als International Featured Standard – Food. De Franse retail-brancheorganisatie FCD heeft zich aangesloten bij de IFS-norm, […]
IKB
Het keurmerk voor Integrale Keten Beheersing (IKB) geeft aan dat er bij de productie, transport en verwerking van rundvlees, varkensvlees en kip extra controles plaatsvinden. Bij IKB worden geen extra eisen gesteld die gericht zijn op het milieu of dierenwelzijn. Het IKB keurmerk staat niet altijd op de verpakking. Het keurmerk voor Integrale Keten Beheersing […]
ISO
ISO 9000 is de internationale paraplu van standaarden voor kwaliteitszorg en kwaliteitsborging in industriële- en dienstverlenende organisaties. ISO staat voor:’International Organisation for Standardisation’ en is samengesteld uit afgevaardigden van overheden en bedrijven over de gehele wereld. ISO 9000 is niet specifiek ontwikkeld voor de voedingssector. ISO 22000 daarentegen wèl. De internationale normen van de ISO […]
KOOSJER
Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat kunnen hun producten herkenbaar maken met het ORT-stempel: Onder Rabbinaal Toezicht. Omschrijving Producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten en daarop gecontroleerd door rabbijnen krijgen het Koosjer certificaat. Producenten met het Koosjer certificaat […]