Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriën bestrijden. Ze worden gebruikt om infecties bij mensen en dieren tegen te gaan. Antibiotica worden ook in de dierhouderij gebruikt om infecties te bestrijden. In vlees, vis, eieren of melk uit de winkel zijn praktisch geen resten antibiotica te vinden. Dit komt door de wachttijd. Dieren of producten van dieren die […]
ANTIKLONTERMIDDELEN
Voorkomt het samenklonteren tegen van poedervormige levensmiddelen in de verpakking. Ze komen onder andere voor in poedersuiker, zout en soeppoeder. Zuurteregelaars beïnvloeden de zuurtegraad van levensmiddelen. In de medische wereld worden zuurteregelaars ook vaak gebruikt. Antiklontermiddelen gaan het verklonteren van levensmiddelen in poedervorm tegen. De e-nummers van deze categorie zijn niet allemaal schadelijk, maar het is toch […]
ANTIOXIDANTEN
Deze beschermen tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf wordt tegengegaan. Ze komen onder andere voor in slasaus, mayonaise en koekjes. Tevens vergroten anti-oxidanten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en bederf tegen te gaan. Ze worden onder andere gebruikt om te voorkomen dat vetten ranzig worden. E300 is bijvoorbeeld ascorbinezuur Vitamine […]
ANTISCHUIMMIDDELEN
Dat voorkomt dat een product gaat schuimen tijdens bereiding of gebruik. Ze komen onder andere voor in soep en ananassap.
ANTWERPSE HANDJES
Antwerpse handjes zijn de meest bekende koekjes van de Scheldestad. Het handje verwijst naar de legende van de reus Druoon Antigoon, die van alle op de Schelde voorbij varende schippers een zware tol eiste. Weigering tot betalen had het afhakken van een hand tot gevolg. Silvius Brabo, een Romeinse honderdman, ging de strijd met de […]
AOP EN IGP
De officiële kwaliteitskenmerken AOP en IGP zijn voorbehouden aan traditionele producten van regionale afkomst. Na de registratie door het ‘Bundesamt für Landwirtschaft’ (federaal bureau voor landbouw) mogen de beschermde aanduidingen uitsluitend worden gebruikt voor producten die voldoen aan de oorsprongs-, vervaardigings- en kwaliteitsbepalingen van de doelspecificatie. Onafhankelijke certificeringsbureaus controleren of deze vereisten worden vervuld. De […]
APPAREIL
Basismengsel van grondstoffen; vulling.
APPELFLAPPEN OF APPELBEIGNETS
Wat wij Nederlanders appelflappen noemen, zijn eigenlijk appelbeignets. Appelflap is de benaming voor een soort gebak. Waarschijnlijk is dat de Romeinen al deze lekkernijen aten. Rond 200 voor Christus deden ze al klontjes deeg in heet vet om deze dan vervolgens om te wentelen in gesmolten suiker. In kookboeken uit de vijftiende eeuw zijn eveneens recepten voor appelbeignets gevonden. Hierin gebruikte men […]
ARACHIDEOLIE (huile d’arachides).
Een lichtgele, geraffineerde en naar smaak neutrale olie uit pinda’s. Het rookpunt ligt rond de 210 °C waardoor deze olie geschikt is voor bakken, braden en frituren. Arachideolie is ook geschikt voor dressings, marinades en het maken van mayonaises.
ARNHEMSE MEISJES
Arnhemse meisjes zijn een goed voorbeeld van zogenoemd ‘zoolgebak’. Bij heidense volken zoals de Germanen was het vroeger de gewoonte om de doden net voor de begrafenis te voorzien van een paar schoenen. Hiermee zou worden voorkomen dat de dode naar zijn of haar aardse woning terug zou keren. Bovendien zou met schoenen aan, de […]
AROMATES
Plantaardige producten die geur en smaak verwekken.
AROMATISER
Het toevoegen van aromaten aan spijzen.
