Bereid zonder toegevoegde vetstof.
AU NATUREL
Op zichzelf staand bereid en opgediend.
AU NATUREL
Op zichzelf staand bereid en opgediend.
AW WATERACTIVITEIT
De wateractiviteit(aw) is een micro-organisme “heeft het liefste” dat de concentratie opgeloste stoffen in zijn cel niet te veel verschilt van de de concentratie buiten zijn cel. Bij te grote verschillen bijvoorbeeld zuiver water buiten de cel gaat begeeft de celwand het en knapt de cel. Dat komt omdat het water altijd naar de plaats […]
BACILLUS CEREUS
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn. Ook eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding kan besmet zijn. Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4°C, niet langer dan 2 […]
BACTERIËN
Bacteriën zijn eencellige organismen die je met het blote oog niet ziet. Sommige bacteriën heb je nodig, voor bijvoorbeeld de spijsvertering. Er bestaan ook bacteriën die ziekte veroorzaken. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën voorkomen. Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, […]
BAGUETTE
Stokbrood of stokbroodje.
BAIN-MARIE
Warm waterbad.
BAKLEVERWORST
Bakleverworst maken was een taak van de boerin. Zij had het meest werk aan het schoonmaken van de darm, het omhulsel van de worst. meestal werden de varkens of runderdarmen met een mes of een stuk hout op tafel afgeschraapt. als er geen darmen beschikbaar waren gebruikte men alternatieven genaaide zakken van linnen, oude overhemden […]
BAKPOEDER
Bakpoeder is een witte stof die in verbinding met vocht, zuur en warmte koolzuur vrijgeeft, waardoor deeg rijst. Bakpoeder bestaat uit een component die tijdens het bakproces koolzuur afsplits, meestal natriumhydrogeencarbonaat, uit een zuur, of uit een bestandsdelen die zuren losmaken zoals wijnsteenzuur, citroenzuur of wijnsteen en ook anorganische verbindingen als dinatriumhydrogeenfosfaat. Er wordt meestal […]
BALKENBRIJ
Balkenbrij is een gerecht van de slacht. Dit gerecht is vooral in Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg bekend. De recepten variëren per streek. In Gelderland wordt het gemaakt van boekweitmeel, gebonden bouillon met rozijnen en wat rommelkruid (voor de typische smaak en rode kleur). In Brabant maken ze dit gerecht van gemalen lever, niertjes en […]
BALLOTINE
Balletje of rolletje van (gevuld) blank vlees of gevogelte.