Een patatje, frikandel of een hamburger speciaal is niet meer weg te denken uit de Hollandse snackbar. Klassiek gezien houdt de toevoeging ‘speciaal’ in dat er een mix van mayonaise, ketchup en fijngesneden ui aan de gekozen snack wordt toegevoegd. Tegenwoordig wordt de mayonaise vaak vervangen door de goedkopere frietsaus en in enkele gevallen door […]
SPECULAAS
Bij het sinterklaasfeest hoort speculaas, zowel als kleine koekjes als in de vorm van grote ‘vrijers’ en ‘vrijsters’, die nog herinneren aan oude erotische riten bij de midwinterfeesten. Zoals ook de royaal gestrooide pepernoten een oud vruchtbaarheidssymbool zou zijn. De naam stamt uit het Latijn: speculum, spiegelbeeld, omdat de uiteindelijke koek een spiegelbeeld is van […]
SPEKKENDIKKEN
Ze lijken een beetje op kleine hartige pannenkoeken, maar de smaak is heel anders. Spekkendikken of Spekdikken worden gebakken met droge worst en spek. Ze worden met name bereid en gegeten in het oosten en het noord-oosten van Spekdikken. Ook in Drenthe worden ze gemaakt en in Oost-Friesland wordt de lekkernij speckdikk’n genoemd. Volgens traditie […]
SPIRULINA
Spirulina is een microalg en wordt door heel veel soorten dieren gegeten. Spirulina was een voedingsbron voor veel Mesoamerikanen, voornamelijk de Azteken, tot ongeveer de zestiende eeuw. Het kan zelfs zijn dat spirulina een veel langere geschiedenis heeft in Chad waar zo ver terug als de negende eeuw spirulina al werd geoogst uit de meren […]
SPOORELEMENTEN
Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam weinig nodig heeft, in de orde van microgrammen (1/1000 milligram) per dag
SPREEKWOORDEN MET ETEN EN DRINKEN
Hier vindt u meer dan 260 spreekwoorden met eten en/of drinken. als u er nog meer heeft mail ze dan aub naar info@gastropedia.nl en wij zullen ze erbij zetten.
SPRITSEN
De naam ‘sprits’ komt waarschijnlijk van het Duits woord ‘spritzen’ wat spuiten betekent. De spritsen worden al sinds de 16e eeuw in Nederland gemaakt en gegeten. Het deeg bestaat meestal uit boter, bloem en (vanille)suiker of iets anderszins zoets. De spritsen worden met behulp van een spritsspuit op de bakplaat gespoten. Met name de Utrechtse […]
SSK
Het primaire doel van het keurmerk is om duurzaam en maatschappelijk verantwoord zelfstandig ondernemerschap te belichten en te stimuleren. Met behulp van dit keurmerk kunnen zij aan u inzichtelijk maken wat zij nu exact doen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk ondernemerschap. Het keurmerk houdt in dat ondernemers zich op een positieve manier onderscheiden […]
STABILISATOR
Een stabilisator is een stof die voorkómt dat een product zijn eigenschappen verliest. Dat kan zijn dat een product gaat onmengen, of op een andere manier structuur verliest. Is een groepsnaam, moet altijd vergezeld worden van een stofnaam en/of E-nummer.
STABILISTOREN
Stabiliseren de toestand waarin een product verkeert. Ze voorkomen bijvoorbeeld het uitdrogen bij vleeswaren, vooral bij ham. In consumptie-ijs gaan ze de vorming van ijskristallen tegen. Ze zitten in mayonaise, slasaus, vleeswaren, ijs en chocolademelk. Een voorbeeld is xanthaangom E415. Dit is een verdikkingsmiddel om de textuur van een product te verbeteren.
STEPPEGRAS
Een steppegras® is een complete schotel waar u meer dan alleen frietjes krijgt. De combinatie van het vlees met daarboven op de originele steppegrassaus® en een berg overheerlijke fijne frietjes en als afronding het schijfje citroen met kaviaar er bovenop geeft een geweldige smaaksensatie. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg. In […]
STERILISEREN
Steriliseren is een methode om voedingsmiddelen lang houdbaar te maken. Hiervoor worden levensmiddelen afgesloten en verhit. (boven de 100 graden Celcius) Tijdens het verhitten worden allerlei micro-organismen gedood, wat de houdbaarheid vergroot. De sterilisatietemperatuur en -tijd zijn afhankelijk van de zuurgraad van het product; hoe lager de zuurgraad, des te hoger de temperatuur tijdens het sterilisatieproces.