Stevia is een plantje met enorme zoetkracht. Stevia is in pure vorm enkele honderden keren zoeter dan suiker maar bevat in tegenstelling tot suiker geen calorieën. Stevia wordt in Amerika en Japan al lange tijd gebruikt als zoetstof in light frisdranken. Pas sinds november 2011 is stevia in Nederland goedgekeurd als zoetmiddel.
STILTON, DE KONING VAN DE KAAS
Helaas is er tegenwoordig geen boerenstilton meer, zelfs de kleinste producent (Colston Bassett) is onlangs op gepasteuriseerde melk overgegaan. Het ambacht van de traditionele Stiltonmaker is zo ongeveer overgenomen door de technologie en de klok. Toch is stilton nog steeds overheerlijk. Stilton is genoemd naar het dorpje Stilton, maar is daar nooit gemaakt. Hij komt echter […]
STOKVIS
Stokvis is in de Noorse zon en wind gedroogde vis. Meestal is dit kabeljauw, maar ook koolvis, lom, schelvis en leng worden gedroogd. Drogen is een eeuwenoude conserveermethode. Stokvis is hierdoor zeer lang houdbaar, soms wel een jaar. Stokvis is niet gezouten en bevat derhalve alleen de natuurlijke aanwezige stoffen. De vis wordt in het voorjaar […]
STREMSEL
Stremsel is een vloeistof die gebruikt wordt bij de kaasbereiding om de melk te scheiden in een vaste stof (wrongel) en een vloeistof (wei). Stremsel bevat enzymen die het eiwit in de melk laten klonteren. Echt stremsel wordt gewonnen uit de maag van nuchtere kalveren. Plantaardig stremsel bevat diverse enzymen uit planten. Chymosine, de actieve […]
STROOPWAFEL
Nederland en stroopwafels staan bijna synoniem aan elkaar. Maar hoe zijn stroopwafels eigenlijk ontstaan? Vermoedelijk komen stroopwafels oorspronkelijk uit Gouda. Waar ze in 1784 voor het eerst gebakken werden. Het verhaal gaat dat een bakkertje de stroopwafels maakte van overgebleven broodkruimels. Waar hij een deeg van maakte dat hij bakte met een stroopwafelijzer en vervolgens […]
SUDDEREN
Bij lage temperatuur smoren of stoven van voedingsmiddelen, die een lange bereidingstijd vragen.
SUER
Zachtjes gaarsudderen in een gesloten pan in weing vetstof.
SUIKER
Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Suiker behoort tot de koolhydraten. Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Het drinken van […]
Suiker op het Etiket
Suiker zit in veel producten. Het kan er van nature in zitten, zoals in fruit, of het wordt aan producten toegevoegd. Dat kan in de vorm van kristalsuiker, maar ook bijvoorbeeld als stroop, honing of geconcentreerd (vruchten)sap. Op het etiket kun je zien welke en hoeveel suikers er in een product zitten. Suikers zitten dus […]
SUIKERGOED EN MARSEPEIN
Onze beleving van Sinterklaas mag de laatste decennia dan misschien wel zijn veranderd, onder meer door een oprukkende Kerstman; wat er in al die jaren nauwelijks veranderde is het snoepgoed. Zo bestaan koekpoppen van taai taai en speculaas al honderden jaren. Jonge vrijgezellen die hun al dan niet geheime geliefde wilden veroveren, lieten de […]
SUIKEROVERGEVOELIGHEID
Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt.Een teveel aan fructose (fruitsuiker) kan wel darmklachten veroorzaken. En er zijn mensen met een intolerantie voor lactose (melksuiker). Ook bestaat de kans op een tekort aan andere voedingsstoffen als iemand […]
SULFIETALLERGIE
Sommige mensen kunnen overgevoeligheidsreacties krijgen als ze sulfiet binnenkrijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten.