Tarweallergie is een zeer weinig voorkomende allergie. Een arts is nodig om de diagnose te stellen. Wanneer iemand een tarweallergie heeft is het volgen van een strikt tarwevrij dieet onder begeleiding van een diëtist de enige behandeling. Tarweallergie wordt wel eens verward met glutenintolerantie (coeliakie). Maar het zijn hele andere aandoeningen. Coeliakie is namelijk een auto-immuunziekte […]
TARWEGRAS
Tarwegras is een jonge groene spriet voordat deze uitgroeit tot graan. (Tarwe)gras is het basisvoedsel van het dierenrijk. Een shot tarwegras staat gelijk aan een kilo verse groente wat betreft de hoeveelheid chlorofyl. Tarwegras is verkrijgbaar in verschillende varianten: tarwegras poeder, tarwegras capsules, tarwegras tabletten, vers tarwegras en tarwegras zaden om zelf te kweken. Tarwegras werking […]
TDI
Stoffen die in voeding terecht komen maar daar eigenlijk niet in thuishoren, zoals milieuverontreinigingen en natuurlijke gifstoffen, hebben een toelaatbare dagelijkse inname (TDI). De TDI is de hoeveelheid van een dergelijke stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. Voor milieuverontreinigingen zoals zware metalen en dioxines wordt […]
TEAM-MEMBERS
TEFF
De oude Egyptenaren gebruikten al teff. Dit graan werd gevonden in de piramiden. Teff is geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet. Het bevat wel gluten maar niet de schadelijke glutenfractie. Coeliakie-patiënten kunnen teff zonder problemen eten. Teff wordt gezien als voeding voor duursporters. Marathonlopers uit Ethiopië zoals Haile Gebrseselassie zweren bij teff. In Ethiopië […]
TEMPERATUREN
Gangbare termen rond temperaturen, in graden Celsius (°C). Drogen 50° Lauwwarm 100 – 125° Matig warm 125 – 175° Warm 175 – 200° Zeer warm 200 – 225° Vrij heet 225 – 250° Heet 250 – 275° Zeer heet 275 – 300°
TEMPERATUUR OP DE BBQ
Bij het bereiden van vlees en vis op de BBQ is het belangrijk om te weten bij welke temperatuur het veilig is om je gerechten te eten. In kippenvlees en varkensvlees zitten veel bacteriën, die voor een minder gezellige afloop van de avond kunnen zorgen. Zorg ervoor dat jij niet diegene bent die blijvend herinnerd […]
TERRINE
Glazen, aarden of keramische kom of schotel/pasteiachtig gerecht gegaard in een terrine.
THEE GESCHIEDENIS
Volgens een legende zat in 2737 v. Chr. de Chinese keizer, Shen Nung, onder een boom met een gekookt kopje water toen er uit de boom blaadjes vielen in zijn kopje gekookt water. De boom was een Camellia Sinensis. De blaadjes begonnen hun smaak en kleur aan het water af te geven. Nieuwsgierig nam de keizer […]
THEEPOTTEN, DE GESCHIEDENIS
In de vroegste Chinese geschiedenis van het theedrinken werden de bladeren in open pannen gekookt. In de Ming-dynastie was deze methode van theezetten niet goed genoeg meer. Het werd een gewoonte om de bladeren te laten trekken in heet water, in plaats van het water tegelijk te koken. Om de hitte van het water vast […]
TIMBALE
Bekervormige bakvorm voor puddingen, mousses of ijsgerechten in diverse groottes.
TOEGEVOEGDE SUIKERS
Suikers kunnen van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen of worden toegevoegd aan de voeding. Toegevoegde suikers zijn hetzelfde als van nature aanwezige suikers, het lichaam ziet het verschil niet. De definitie van Wageningen University wordt over het algeem aangehouden als de juiste definitie.b. Dit houdt in dat alle suiker, honing, siroop en stroop die toegevoegd […]