Het woord ketchup is waarschijnlijk, net als ketjap, te herleiden tot een woord uit het Chinese Amoy dialect, kêtsiap, dat ‘vissaus’ betekent. Het woord dat op allerlei manieren geschreven werd, zoals catsup, duikt in Europa op aan het einde van de zeventiende eeuw. Volgens Davidson is het woord in Europa geïntroduceerd door Nederlandse handelaren. Ketchup […]
TOMATER
Verrijken met tomaten of tomatenpuree.
TOUFFE
Bosje, boeketje of bundel, meestal van kruiden.
TOURER
Bewerkingsmethode voor het maken van bladerdeeg.
TOURNANT
Kok die de chef-de parties kan vervangen.
TOURNEDOS WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
De naam ‘tournedos’ is afgeleid van de twee Franse woorden: tourner (draaien) en dos (rug). De naam is op verschillende manieren verklaarbaar. Men draait een stuk vlees bijvoorbeeld vaak op de rug. Het kan ook te maken hebben met het feit dat een tournedos achter de ruggen van de gasten wordt gesneden. Of dat het […]
TOURNER
Tonvormig snijden of bijsnijden.
TRAITEUR
Leverancier van klaargemaakte gerechten.
TRANCHE
Schijf, snede of plak.
TRANCHELARD
Lang smal mes speciaal voor het trancheren.
TRANCHER
Trancheren, aan schijven of plakken snijden.
TRANCHEUR
Restaurantchef of eerste kelner die in het restaurant voorsnijdt.