Bevochtigen, dopen, drenken.
TRICHINELLA SPIRALIS
Trichinella spiralis is een parasiet die in rauw vlees kan voorkomen. Deze parasiet is met name terug te vinden in wilde dieren, zoals wilde zwijnen. Infecties door deze parasiet komen in Nederland nauwelijks voor, maar in bijvoorbeeld Oost-Europa bestaat de kans om geïnfecteerd te raken. Daardoor kan je de ziekte trichinose of trichinellose oplopen. Het […]
TRIPES (pens).
In de geschiedenis van de menselijke voeding waren orgaanvlees en ingewanden vaak een belangrijk onderdeel van het dieet vanwege hun rijke voedingswaarde en beschikbaarheid. Voordat moderne vleesverwerkingsmethoden werden ontwikkeld, waren mensen vaak afhankelijk van het gebruik van het hele dier, inclusief de organen, om voedselverspilling te voorkomen. Tripes zijn door de geschiedenis heen geconsumeerd […]
TRONÇON
Moot, afgesneden stuk, brok, middenstuk van rondvis.
TRUFFER
Garneren of versieren met truffels, in- of ondersteken met plakjes truffel.
TURBAN
Rijstrand of tulbandvorm.
TURRÓN HET VERHAAL
Turrón, de Spaanse nougat wordt vooral met kerstmis volop gegeten, deze zoete lekkernijen. Maar eigenlijk gedurende het hele jaar kan de Spanjaard de Turrón niet laten liggen. In Nederland en België is de Spaanse variant op de noga bijna niet te vinden. Dus als u het mee wilt nemen doet u er verstandig aan het […]
UIENSOEP DE GESCHIEDENIS
Op het menu van een goed zichzelf respecterend Parijse restaurant, en bij voorkeur ‘s avonds laat (of heel vroeg in de ochtend!), Is uiensoep een must. Maar waarom?
UITSLAG OPEN DUTCH CHAMPIONSHIP DUTCH WILD BBQ 2022
Hierbij de uitslag van de op zaterdag 15 Oktober 2022 voor het eerste gehouden Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ wat plaats vond in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De organisatie van de wedstrijd lag in handen van Gastropedia & Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, in samenwerking met de WBQA. Prijzen Beste Wildstoofgerecht van Wild Varken 2022 powered […]
UITSMIJTER WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
Een uitsmijter is een eiergerecht bestaande uit twee sneden brood en minimaal twee spiegeleieren. Het klassieke beleg hierbij is ham of kaas, maar tegenwoordig heb je vele variaties zoals met rosbief, fricandeau, spek, gemengd beleg enz. Hoewel het woordenboek wijst op een mogelijk verband met het smijten van de eieren, lijkt het waarschijnlijker dat het […]
UTZ CERTIFIED
UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders. Omschrijving UTZ Certified is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk staat op koffie, thee en chocolade die afkomstig is van […]
VAPEUR
Stoompan of stoommand.