De verjaardagstaart heeft een interessante geschiedenis. Voordat we hier kennis maakten met de verjaardagstaart maakten de Grieken al een soort cupcake ter ere van iemands verjaardag. Dit kun je als een verre voorloper van de verjaardagstaart zien. Op deze vroege verjaardagstaarten lieten de Grieken ook kaarsjes branden ter ere van de dochter van Zeus, de […]
VERJUS
Het sap van zure (onrijpe) druiven dat niet wordt gebruikt voor de wijnbereiding maar voor de verwerking tot azijn.
VERPAKKINGSGASSEN
Deze zorgen ervoor dat het product goed blijft. Op de verpakking staat dan vaak: ‘Beschermende atmosfeer’. Bijvoorbeeld zuurstof E948 in gasmengsels bij voorverpakt vlees.
VERSCHILLENDE SOORTEN EIWITPOEDER
Het zou handig zijn als er één soort eiwitpoeder was dat je onder alle omstandigheden kon gebruiken. Helaas is dit niet het geval. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een bepaald type eiwit. Een van de aspecten is de snelheid waarmee het eiwit opgenomen wordt door het lichaam. […]
VERSTEVIGINGSMIDDELEN
Stoffen die fruit of groente stevig of knapperig maken of houden, of met geleermiddelen regeren om een gel te vormen of te verstevigen.
VETZUREN
Vetten bestaan uit glycerol en meestal 3 vetzuren. Dat geldt voor al het dierlijk en plantaardig vet. Vetten kunnen worden gesplitst in glycerol en de losse vetzuren. Deze worden gezuiverd en hieruit kunnen allerlei synthetische vetten en vetachtige stoffen gemaakt worden. Deze fungeren vaak als emulgator, waardoor het mogelijk is om vetten met water te […]
VEZELS
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels. Omschrijving Voedingsvezels (kortweg vezels) is de verzamelnaam voor een […]
VIANDEL
Variant op de frikandel. Qua smaak is de viandel hiermee vergelijkbaar, maar deze is in een krokanter jasje gestoken. het is een vleesproduct van het snackproductiebedrijf Mora Een viandel wordt ook langer gefrituurd in een frituurpan dan een frikandel. Algemene productinformatie Voor de meest actuele productinformatie verwijzen we u naar de verpakking. Ingrediënten Mechanisch […]
VIS OP VRIJDAG
De Rooms-Katholieke kerk kende vanouds vele vastendagen waarop men geen vlees mocht eten, zoals het Groten Vasten, veertig dagen vóór Pasen. Ook de vrijdag gold als vastendag. Zo werd vrijdag visdag in katholieke streken. Dit schept ruimte en aandacht voor de gedachtenis aan Jezus die op die dag aan het kruis is gestorven. En ook […]
VITA CERTA
MPS Fruit & Vegetables is een certificaat dat eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie in de groente- en fruitsector. Bedrijven worden getest op de duurzaamheidsthema’s: gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie, water en afval. Hoe hoger de score, hoe minimaler de voetafdruk m.b.t. deze thema’s. Daarnaast worden bedrijven getest op betrouwbaarheid en hygiëne. […]
VITELLO TONNATO een stukje geschiedenis
Vitello tonnato is een Italiaans gerecht dat bestaat uit gekoeld, gesneden kalfsvlees geserveerd met tonijnsaus. Het wordt koud geserveerd en is populair als een zomers hoofdgerecht of voorgerecht. De voorbereiding en de presentatie kan variëren, maar de algemene elementen zijn hetzelfde: dun gesneden kalfsvlees en een tonijnsaus, vaak gegarneerd met citroen of hard gekookt ei. De […]
VLAAI HET VERHAAL
Limburg is een provincie die is rijk aan tradities. Zo gaat de geschiedenis van de Limburgse vlaai terug tot het tijdperk van de Germanen. Zij zouden hun brood gebakken hebben door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Het baksel werd met honing of vruchtensap overgoten om het smakelijker de maken: de […]