Een vlammetje is een loempia met een pittige vulling. Deze vulling bestaat over het algemeen uit zeer pittig gekruid gehakt. De snack dankt zijn naam uiteraard aan het feit dat hij ontzettend pittig is en je mond ‘in vuur en vlam’ kan zetten. Om makkelijk onderscheid te maken tussen een vlammetje en een normale loempia […]
VLEES-EIWITTEN
Bij vlees-eiwitten gaat het om de eiwitten die in rundvlees zitten. Rundvlees is rijk aan verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de opbouw van spieren en dus voordelig zijn voor veel sporters. Deze voedingsstoffen zijn vitamine B, BCAA’s, creatine en zink. BCAA staat voor branched-chain amino acids. Dit zijn de drie essentiële aminozuren die niet door […]
VOEDINGSCLAIMS
Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. De claims ‘light’ of ‘vezelrijk’ zijn voorbeelden hiervan. Een voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van een claim om deze te mogen dragen. Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims staat. Op voedingsmiddelen kunnen voedingsclaims staan. Een voedingsclaim […]
VOEDINGSSUPLEMENTEN
Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil. Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking […]
VOEDINGSSUPPLEMENTEN
Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitaminepil. Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking […]
VOEDINGSZUREN
Zijn bereide zuren die gebruikt worden voor het inleggen van levensmiddelen in zuur of voor het verhogen van de zure smaak. Ze zitten in jam, vruchtensap, slasaus, augurken in het zuur, vruchten in blik en zure melkproducten. Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH-waarde) van een product. Ze verterken de werking van anti-oxidanten en conserveermiddelen en zorgen dat […]
VOEDSEL EN RELIGIE
Nederland is een multicultureel land. Mensen uit alle verschillende landen en ook met allerlei verschillende religies wonen in Nederland. Deze religies zijn bijvoorbeeld het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme, enzovoorts. Deze religies hebben allemaal hun eigen kenmerken en regels. Een aantal van die regels, die bij iedere religie terugkomen, zijn de […]
VOEDSELALLERGIE WAT IS DAT
Een voedselallergie veroorzaakt een specifieke reactie van het immuunsysteem (immunoreactie) in het lichaam. Een immunoreactie is een reactie tegen vreemde moleculen die het lichaam betreden, met als doel bescherming van het lichaam. In het geval van voedselallergie, is deze reactie extreem en wordt het veroorzaakt door voedingsmiddelen die geen nadelig effect hebben op de meeste […]
VOEDSELALLERGIEEN
Een voedselallergie is te wijten aan een overdreven beschermingsreactie van het immuunsysteem van het lichaam omdat die bepaalde voedingsmiddelen onterecht als vreemd en mogelijk gevaarlijk bestempelt.
VOEDSELINTOLERANTIES
Een voedselintolerantie (of voedselovergevoeligheid) is een negatieve reactie op bepaalde ingrediënten omdat het lichaam die niet kan verteren of opnemen. Omdat die reactie soms een tijdje op zich laat wachten, wordt het verband met het uitlokkende ingrediënt vaak niet gelegd. Intoleranties kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan bepaalde enzymen (bvb. het enzym lactase voor lactose, […]
VOEDSELOVERGEVOELIGHEID
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie. Als de arts vaststelt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, is een verwijzing naar een diëtist gewenst. De diëtist geeft aan hoe bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.
VOEDSELZANDLOPER
De Voedselzandloper is een methode die is bedacht door dr. Kris Verburgh. Verburgh claimt dat mensen met de Voedselzandloper langer en gezonder leven en als bijverschijnsel gaan afvallen. In de bovenste driehoek van de zandloper staan voedingsmiddelen die zouden moeten worden vermeden. In de onderste driehoek staan de voedingsmiddelen die als alternatief gekozen kunnen worden. Het […]